paras ruokaisa salaatti

Miten syntyy täydellinen ruokaisa salaatti?

Pupunruokaa, rehuja, ituja. Aina, kun salaattia kuvaillaan näin, näen punaista. Salaatti on yksi lempiruokani, enkä kestä sen dissaamista. Toisaalta ymmärrän pupunruoasta valittajia, sillä maailmassa (ja etenkin Suomessa) on aivan liikaa huonoa salaattia. Nyt paljastankin omat niksini siihen, miten syntyy täydellinen ruokaisa salaatti.

Raaka tomaatti, hyi!

Huonot raaka-aineet ovat yksi salaattien tyypillisimmistä ongelmista. Käsi pystyyn, kuka muka ei ole syönyt nuupahtanutta jäävuorisalaattia ja raakoja tomaattilohkoja? Ala-arvoisia raaka-aineita näkee niin ravintoloiden buffeteissa ja lautasannoksissa kuin kauppojen valmissalaateissa. Tämän vuoksi nautin salaattini mieluiten kotona, omin käsin tehtynä.

Toinen suomalaisten perussynti on mauttomuus. Minä en todellakaan maksa siitä, että joku on pessyt ja paloitellut lautaselleni kurkkua, salaattia ja tomaattia ja asettanut keon päälle kiekon vuohenjuustoa. Haluan, että salaatissa on makuja ja tekstuureja. Sekä kypsennettyjä että raakoja aineksia, mieluusti myös jotain marinoitua.

Jotain kypsennettyä, jotain marinoitua

Esimerkiksi raaka sipuli on todella ärtsy aine. Salaatti saa lempeää ja mukavan makeaa aromia, kun sipuli kuullotetaan tai marinoidaan. Paprika on toinen vaativa raaka-aine. Raakana se voi olla kirpeä ja aiheuttaa monelle närästystä. Kuullotettuna paprikan syvä makeus sen sijaan pääsee oikeuksiinsa. Kuullotan aina myös kaikki paksuja lehtiruoteja sisältävät kasvikset, kuten lehtikaalin, parsakaalin ja varsiparsakaalin.

Jos osa salaatin raaka-aineista on kypsennetty ja marinoitu, salaatti ei kaipaa valtavaa kastiketurausta. Caesar ja majoneesisalaatit ovat asia erikseen, sillä niissä runsas kastike on se juttu. Muihin salaatteihin panen harvoin lisukkeeksi muuta kuin balsamiviinietikkaa, ripauksen suolaa ja pippuria. Sinappikastikkeella läträäminen kertoo usein siitä, että salaatti on tehty laiskasti, eivätkä raaka-aineet ole hyviä.

Hyvä ruokaisa salaatti ei ole vaikea tehdä – täytyy vain tietää, mitä tekee. Olen purkanut täydellisen salaatin reseptin nyt atomeiksi. Mielestäni hyvä salaatti sisältää:

  1. Noin kolmanneksen raakoja kasviksia, kuten rapeaa salaattia (esim. Cosmopolitania), tomaatteja, kurkkua, retiisejä, herneitä, maissia tai ituja. Myös raa´at hedelmät, kuten viinirypäleet, omena, päärynä ja sitrushedelmät tuovat salaattiin raikkautta. Sipulikin voi olla raakaa, kunhan se ei ole kitkerää. Käytän salaateissa raakana mieluiten punasipulia ja purjoa.
  2. Noin kolmanneksen kypsennettyjä kasviksia, kuten paprikaa, parsakaalia, lehtikaalia, varsiparsakaalia, parsaa, pinaattia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, sieniä tai juureksia. Kypsennän siis ne kasvikset, jotka ovat raakana hapokkaita, kovia tai mietoja. Kun panen salaattiin valko- tai keltasipulia, tykkään kuullottaa myös ne.
  3. Noin kolmanneksen proteiinia, kuten papuja, kikherneitä, tofua, juustoa, soija- tai härkäpapuvalmistetta, kalaa, broileria, kinkkua tai makkaraa. Kypsennän ja maustan raa´an proteiinin ja tietyt palkokasvit, kuten kidneypavut ja kikherneet. Vaaleat pavut, tonnikalan ja juuston panen salaattiin yleensä sellaisenaan, halloumin tosin paistan.
  4. Halutessasi pari desiä kypsennettyä hiilihydraattia, kuten keitettyä pastaa, couscousia, kauraa, riisiä, bulguria tai perunaa.
  5. Jos salaattiin ei tule kypsennettyä hiilaria, sen pinnalle on mukava sirotella siemeniä, pähkinöitä, krutonkeja tai taco-sipsejä. Näitä voi toki laittaa myös viljoja sisältävään salaattiin.
  6. 0,5 – 1,5 desiä jotain vahvan makuista, kuten oliiveja, marinoitua sipulia tai marinoituja valkosipulinkynsiä, hillosipuleita, fetaa, kapriksia, aurinkokuivattuja tomaatteja tai chiliä. Jos ruoan pääproteiini on vahvasti maustettu tai suolainen, kuten feta, makulisuke ei ole pakollinen tai sitä voi käyttää vähemmän.

Ruokaisa pastasalaatti

Makua säilykkeistä

Ohjeita voi tietenkin soveltaa ja miksailla omien mieltymystensä ja käsillä olevien raaka-aineiden mukaan. Tärkein vinkkini on se, että älä lado kulhoon pelkkiä raakoja kasviksia. Kun jaksat nähdä sen pienen vaivan, että kuullotat paprikan pannulla, salaattiin tulee heti ”sitä jotakin”.

Hyvä ruokaisa salaatti ei kuitenkaan vaadi aina paistinpannun kuumentamista. Kaupoissa myydään jos jonkinlaisia valmiiksi kypsennettyjä vihannessäilykkeitä. Niitä löytyy etenkin Lähi-Idän ruokakauppojen valikoimista. Osta kuivakaappiin purkki valmiiksi kypsennettyä ja marinoitua paprikaa tai munakoisoa, niin sinulla on aina kypsiä sattumia salaattiin.

Säästä lehtisalaatti leipiin

Sitten vielä pari sanaa salaatista. Panen pehmeää lehtisalaattia yleensä vain leivän päälle tai revin sitä sellaisenaan ruoan lisukkeeksi.

Tavallinen lehtisalaatti on liian hentoa ruokaisaan salaattiin, ja se liiskaantuu ja vetistyy painavien ainesten alla. Jäävuorisalaatti, Cosmopolitan, sydänsalaatti ja muut rapeat, paksulehtiset lajikkeet sopivat salaatin rungoksi. Joukkoon voi kyllä sekoittaa hieman hentoisempaa salaattia, pinaattia tai rucolaa. Älä kuitenkaan käytä sitä salaatin ainoana lehtikasviksena.

Näiden pohdintojen inspiroimana pyöräytin maukkaan papu-fetasalaatin. Kas tässä vielä sen ohje.

Ruokaisa papu-fetasalaatti

4 – 6 annosta

  • 150 – 200 grammaa rapeaa salaattia, kuten Cosmopolitania
  • 100 grammaa lehtikaalia
  • 1 punainen paprika
  • 1 keltasipuli
  • 230 grammaa isoja valkoisia papuja, esim. Pirkka
  • 100 – 150 grammaa fetaa
  • 2 desiä kypsäksi keitettyä pastaa, kuten orzoa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • paljon oliiviöljyä kuullottamiseen
  • maun mukaan suolaa, sokeria ja pippuria
  • lisukkeeksi balsamiviinietikkaa

  1. Esivalmistele ainekset. Keitä pasta kypsäksi. Siivilöi ja huuhdo pavut. Revi salaatti suureen kulhoon. Silppua sipuli pieneksi. Leikkaa paprika kuutioiksi. Leikkaa lehtikaali ruotineen paloiksi.
  2. Lorauta pannulle reilusti öljyä. Kuullota sipulisilppua pari minuuttia. Ripottele joukkoon vajaa teelusikallinen sokeria ja ripaus suolaa. Lisää pannulle paprikakuutiot ja kuullota, kunnes paprika on pehmentynyt. Nosta sipuli-paprikaseos sivuun jäähtymään.
  3. Lorauta pannulle lisää öljyä ja lisää joukkoon lehtikaali. Kaada pannulle myös sitruunamehu ja ripaus suolaa. Kuullota, kunnes lehtikaali on pehmeää ja tummanvihreää.
  4. Odota, että kaikki kuullotetut kasvikset ja pasta ovat jäähtyneet ennen kuin sekoitat ne kulhoon salaatin joukkoon. Lisää joukkoon pavut ja murusteltu feta. Sekoita varovasti, ettei salaatti muhjuunnu.
  5. Tarjoile salaatti heti. Mausta annos makusi mukaan suolalla, pippurilla ja balsamicolla.

Ruokaisa papu-fetasalaatti

Lisää hyviä ruokaisia salaatteja

Lopuksi vielä muutaman eri tyylisen salaatin ohje. Vaikka tässä nyt paasaankin rapean salaatin ja yksinkertaisuuden puolesta, olen tunnettu rakkaudestani majoneesipohjaisiin salaatteihin. Vegaaninen italiansalaattini on niin hyvää, että sitä voisi syödä ämpärillisen. Hovisalaatti eli pasta-juustosalaatti on kunnianosoitus 90-luvulle. Omenaa sisältävä kaalisalaatti taas on sekä täyteläinen että raikas. Ja sopivasti tulinen coleslaw potkii kivasti, ei liikaa.

Raikkaampi, mutta takuulla ruokaisa salaatti on kalifornialainen spagettisalaatti. Se on vähän kuin kreikkalainen salaatti ilman fetaa ja herkullisella kastikkeella. Hummuksella maustetussa vegaanisessa pastasalaatissa taas on todella helppo ja ruokaisa kastike, hitusen entrattu kaupan hummus. Tuo salaatti muuten maistuu ihan salamille, vaikka ei ole makkaraa nähnytkään.

Blogistani löytyy myös aidon kreikkalaisen salaatin ohje. Sehän ei ole salaatinlehtiä nähnytkään. Persialaisessa fetasalaatissa taas on granaattiomenan siemeniä ja raikkaan tulinen lime-jalapenokastike. Paahdettuun päärynäsalaattiin puolestaan tulee makeaksi kypsennettyä päärynää, juustoa ja pähkinöitä. Todellinen elegantti talviherkku!

Ei sovi unohtaa myöskään ikisuosikkeja, eli wanhan ajan sienisalaattia, klassista vegaanista perunasalaattia ja Välimeren tonnikalasalaattia.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.