Raparperilohi tuoreiden kesäkasvisten kera

Pidän kovasti raparperista, koska se taipuu niin moneksi: makeisiin leivonnaisiin, raikkaisiin mehuihin ja kiisseleihin, ärjyihin maustekastikkeisiin. Mietin jo viime kesänä, että raparperilohi kuulostaisi kivalta ruokaidealta. Testasin silloin jotakin reseptiä, joka oli valitettavasti karmea. Ruokaan tuli raparperin lisäksi sitruunaa ja ranskankermaa, ja lopputulos oli niin kirpeä, että valehtelematta itkin hukkaan menneitä raaka-aineita. Emme kerta kaikkiaan voineet syödä ruokaa. Tällä kertaa hylkäsin ohjeet ja luotin vain ja ainoastaan omaan makuaistiini. Raparperilohi tuoreiden kesäkasvisten kera onnistui yli odotusten, ja raparperikastikkeen ohje jää vakirepertuaariini.

Raparperichutney vaatii makeutta

Tällä kertaa päätin makeuttaa raparperia reilusti. Keittelin pikaisen raparperichutneyn, jossa maistuu raparperin raikkaus, chilin ja inkiväärin vieno tulisuus ja näitä elementtejä pehmentävä sokerin makeus. Joukkoon pieni tilkka omenaviinietikkaa, suolaa ja pippuria, that´s it.

Raparperichutney onnistui siis varsin mainiosti. Kastikkeen maku tuntui vain paranevan, kun se jäähtyi ja vetäytyi jääkaapissa. Soosia tulee aika reilu satsi, mutta ei mielestäni yhtään liikaa. Vaikka kaikkea chutneyta ei tullutkaan siveltyä lohen päälle, raparperikastike tuli kyllä tuhottua nopeasti salaatin ja couscousin kanssa. Se on mainio yleiskastike, joka sopii hyvin etenkin halloumille, tofulle, porsaalle, broilerille ja kalkkunalle.

Käytä loput vaikka dippinä

Chutney on myös oiva, kesäinen ja vähän erilainen salsa nachoille tai dippi sipseille ja vihannestikuille. Toimii myös tortillakastikkeena ja sellaisenaan leivän päällä. Meidän perhe on jälkikasvua myöten hulluna kaikkeen etikkaiseen ja mausteiseen, joten en oikeastaan keksi ruokaa, mihin raparperichutney ei sopisi. 😀 Voisin sipaista tätä jopa munakkaaseen. Kaurapuuroon en ehkä. Tai hetkinen….

VINK: Jos arastelet tulisuutta, käytä vain puolikas chili.

VINK VINK: Voit korvata sokerin siirapilla. Chutneyn koostumus voi tällöin olla hieman tahmeampi. Käytä vaaleaa, esim. agavesiirappia, älä maltaisen makuista tummaa siirappia.

Raparperilohi ja kesäkasvikset

4-6 annosta

Raparperichutney:

  • 1 punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 mieto punainen chili
  • peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • 300 grammaa eli 3-4 raparperinvartta
  • 2 ruokalusikallista mietoa viinietikkaa
  • 1 desi (tummaa) sokeria
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 2 ruokalusikallista vettä
  • suolaa
  • mustapippuria

Uunilohi ja kasvikset:

  • noin 600 gramman lohifilee
  • 600 grammaa mieluisia kesäkasviksia, esim. parsaa, varsisipulia, porkkanoita tai perunoita
  • loraus oliiviöljyä
  • tilkka sitruunamehua
  • suolaa
  • pippuria
  • koristeeksi basilikaa tai muita yrttejä

  1. Tee ensin raparperichutney. Kuori ja silppua puna- ja valkosipuli ja inkivääripala. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi. Poista raparperista lehdet ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
  2. Lorauta pieneen kattilaan öljyä. Kuullota sipulisilppua, inkivääriä, chiliä ja kanelia pari minuuttia, kunnes sipulit ovat kullankeltaisia. Lisää raparperi ja kuullota toiset pari minuuttia.
  3. Kaada kattilaan etikka, sokeri ja sen verran vettä, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri. Anna porista keskilämmöllä ja sekoittele. Chutney on valmista, kun sen koostumus on paksua ja hillomaista. Maistele, lisää suolaa, pippuria ja tarvittaessa vielä hieman sokeria ja etikkaa.
  4. Ota kastike pois liedeltä ja anna sen vetäytyä, kun valmistat lohen. Jos teet kastikkeen etukäteen, anna sen makustua mieluiten yön yli jääkaapissa, jotta aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Raparperilohi ja uunikasvikset ohje

  1. Pyyhkäise kosteus lohen pinnasta talouspaperilla. Halutessasi poista nahka fileerausveitsellä.
  2. Öljyä vuoka kevyesti. Pane vuokaan lohi ja mieluisat, pestyt ja paloitellut kasvikset. Lorauta päälle vielä pari tippaa öljyä sekä rouhaus suolaa ja pippuria.
  3. Paista lohta 225 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia, kunnes kalan pinta on vaalennut. Lorauta kypsän lohen päälle sitruunamehua.
  4. Levitä raparperichutney raidoiksi lohen päälle tai annosten lisukkeeksi.

Ehkä tylsä, mutta niin helppo kalaruoka

Kun selasin reseptejäni ja mietin kivaa vinkattavaa raparperilohen yhteyteen, totesin, että uunilohi taitaa olla meikän yleisin kalaresepti. Onhan se vähän tylsää, ja pitäisi syödä enemmän esim. silakkaa. Valitse tosin aina kotimaisen lohen, ja välillä korvaan sen nieriällä, jos sitä vain tarjolla on.

Mutta ei siitä mihinkään pääse: lohi on helppo ja nopea kala. Ei tarvitse pelata pienten ruotojen kanssa, ruoka valmistuu alta aikayksikön ja se on terveellistä, rasvainen kala maistuu lapsille.

Tässä siis lisää maukkaita uunilohiohjeita.

Uusia ideoita uuniloheen

Uunilohi ja batatas bravas on värikäs ja mausteinen vitamiinipommi. Tein ohjeen yhteistyössä Lunetten kanssa, ja kokosin reseptiin raaka-aineita, jotka tekevät tutkitusti hyvää mielialalle PMS:n aikaan. Ruoka on myös todella hyvä. Espanjalaisittain maustetut bataattilohkot, tomaattisalsa ja jugurttiaioli tekevät annoksesta raikkaan ja kauniin. Lisää chiliä, jos tykkäät potkusta. Tämän ruoan salsa kun on tarkoituksella mieto.

Teriyakilohi on klassikko ja kesäsuosikkini. Jos haluat teriyakikastikkeesta tahmean, lisää siihen 2 teelusikallista Maizenaa. Minä tosin tykkään tehdä soosista kesällä juoksevaa. Se sekoittuu mukavan raikkaasti samalle lautaselle kasattuun, mintulla maustettuun kurkkusalaattiin.

Pipsa Hurmerinnan kardemummalohi levittää kotiin upeat tuoksut. Mausteyhdistelmä on hedelmäinen, snadisti makea, snadisti tulinen. Erinomaista vaikkapa melonilla maustetun salaatin kanssa helteellä.

Pistaasilohi on pikaruoka, jossa on ripaus ylellisyyttä. Lohen pintaan hierotaan hunajaa ja pistaasimurskaa. Testaapas kotimaisen parsan kanssa (Tampereella saa keskustan Sokokselta) tai kevätsipuleiden kera. Mmmm!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.