En todellakaan olisi uskonut pari-kolme vuotta sitten, että tofusta tulisi lempiraaka-aineeni pastan ohella. En oikein osannut käsitellä sitä. Haaveilin rapeasta ja mausteisesta tofusta, mutta lopputuloksena syntyi mössöä, joka hajosi kastikkeeseen. Nyt paukuttelen henkseleitäni ja kehun oppineeni niin hyväksi tofukokiksi, että tofuni ei paljon ravintoloiden luomuksille häviä. Itse asiassa teen parempaa tofua kuin moni suomalaisravintola. Nyt veganisoin klassisen feta-melonisalaatin ja maustoin sen etläamerikkalaisittain. Maistuisiko raikas tofu-melonisalaatti ja mausteinen chimichurri-kastike?
Paista tofu kuivana, niin siitä tulee rapeaa
Tofun käsittely ei ole vaikeaa, kunhan muistaa pari perussääntöä. Olen koonnut tähän postaukseen vinkit siihen, miten tofusta saa rapeaa, ja miten marinadi tarttuu sen pintaan, mutta käydään perussäännöt vielä läpi.
Ensinnäkin, kuivaa tofu hyvin. Valuta tofu ja painele se vielä huolellisesti talouspaperiin. Voit laittaa tofun paperiin käärittynä painon alle, mutta tämä ei ole pakollista. Napakka käsin painelukin riittää, kunhan et murenna tofua. Ole määrätietoinen, mutta hellä. 😉
Toiseksi, kypsennä tofu ensin kuivalla pannulla ilman öljyä ja kastiketta. Kun tofu on paahtunut rapeaksi, lisää pannulle kastike tai nosta tofu toiseen astiaan marinoitumaan. Ja jos haluat, että kastike tarttuu tahmeana, paksuna maustepintana tofuun, lisää soosiin pari teelusikallista Maizenaa.
Chimichurri, eteläamerikkalainen pesto
Tofu-melonisalaatti on vähärasvaisempi ja vähäsuolaisempi versio fetasalaatista. Siinä on kuitenkin reilusti makua, sillä marinoin rapeaksi paahdetut tofukuutiot chimichurri-kastikkeessa.
Chimichurria kutsutaan myös eteläamerikkalaiseksi pestoksi. Ohjeet vaihtelevat hiukan kokin mukaan, mutta chimichurrissa on aina viinietikkaa tuomassa happoa, valkosipulia, hiukan chiliä ja reilusti yrttejä.
Kastikkeen voi soseuttaa tasaiseksi, mutta ainekset voi myös silputa vain pieneksi hakkelukseksi ja sekoittaa. Halusin nyt rouhean chimichurrin, jonka ainekset ja niiden värit erottuvat öljyn seasta kauniisti.
VINK: Persiljan ja korianterin lisäksi oregano sopii chimichurriin. Voit käyttää lehti- tai tupsupersiljaa. Käytä vain yhtä yrttiä tai miksaa näistä mieluisa sekoitus.
VINK VINK: Jos et ole tulisen ystävä, jätä chili pois tai käytä vain puolikas.
VINK VINK VINK: Saat salaattiin lisää ytyä, kun käytät yrtti- tai chilimarinoitua tofua
Tofu-melonisalaatti ja chimichurri
4-6 annosta
Salaatti:
- 300 grammaa (marinoitua) tofua
- reilun kilon siivu vesimelonia
- ruukku lehtisalaattia
- halutessasi koristeeksi limesiivuja ja yrttejä
Chimichurri:
- 2 desiä hienonnettua persilja-korianteri-sekoitusta
- 1 mieto punainen chili
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 desi oliiviöljyä
- 0,25 desiä punaviinietikkaa
- 0,25 – 0,5 teelusikallista suolaa
- 0,5 teelusikallista paprikajauhetta
- 0,5 teelusikallista sokeria
- rouhaus mustapippuria
- Tee ensin chimichurri. Silppua yrtit ja chili. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki chimichurrin ainekset kipossa. Anna kastikkeen makustua jääkaapissa.
- Tee seuraavaksi tofu. Valuta tofu ja kuivaa se huolellisesti painellen talouspaperiin. Leikkaa tofu kuutioiksi ja paahda kuutioita kuumalla pannulla ilman öljyä. Älä sekoita koko ajan, vaan anna palojen paahtua pari minuuttia ennen kuin kääntelet niitä.
- Nosta paistetut tofupalat pois liedeltä. Sekoita jäähtynyt tofu chimichurriin ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin puoli tuntia, mieluiten pidempään.
- Revi lehtisalaatti kulhoon. Leikkaa vesimeloni isohkoiksi paloiksi ja lisää salaattiin. Kaada lopuksi joukkoon tofu ja chimichurri. Sekoita hyvin ja tarjoile heti. Voit koristella salaatin limelohkoilla ja repiä päälle lisää yrttejä.
Terveellisempi kuin feta-melonisalaatti
Minkä uuden ilmauksen keksisin sanoakseni, että tämä oli todella, todella hyvää? No sanotaan nyt vain, että hemmetin hyvää oli. Feta-melonisalaatti on aikas rasvainen suolapommi. Tämä vegeversio on raikkaampi, mutta täyttää vatsaa hyvin, kiitos tofun.
Ja myytit mauttomasta tofusta voi heittää viimeistään nyt romukoppaan. Chimichurrin ansiosta salaatti on itse asiassa maukkaampi kuin yksioikoisen suolainen juusto-melonisekoitus. Ja hitto, miten mukavalta pinnalta rapea, sisältä pehmeä tofu tuntuu suussa. Tästä tuli yksi tämän kesän lempiruoistani. Toimii varmasti myös kunnolla hiillostetun, tuhdin grilliruoan kanssa.
Tofu on hyvää, testaa vaikka!
Kehuskelin, että olen hyvä tofukokki, joten seuraavaksi pari ohjetta väitteeni tueksi.
Tämä täysin vahingossa kehitetty tofua ja pähkinöitä sitruunakastikkeessa hurmasi lukuisat seuraajani. Ohje on todella helppo ja vegaaninen. Muokkasin vain teriyakikastikkeen vaaleammaksi sitruunakastikkeeksi, ja Maizenan ansiosta se jää himoittavan tahmeana kuorrutteena tofun pintaan. Kesällä voit käyttää purjon lisäksi tuoretta varsisipulia.
Tein nugetit aasialaisittain alun perin kaurapalasta, mutta sen valmistus on toistaiseksi tauolla, joten tofu käy hyvin. Käytin nugeteissa munaa, mutta sen voi korvata ymmärtääkseni vaikka vegejugurtilla. Nugeteista tulee erityisen maukkaita, sillä ne pyöritellään kolmessa kuorrutteessa, joista jokainen on maustettu. Ohjeesta löytyy myös herkullisia dippi-ideoita tofunugeteille.
Lopuksi vielä Lunetten kanssa yhteistyössä tekemäni vietnamilainen tofusalaatti. Valitsin ruokaan viilentäviä raaka-aineita, joita kannattaa nauttia esimerkiksi vaihdevuosien aikaan, jos kuumat aallot kiusaavat. Makuja tulviva, mutta lempeä salaatti viilentää ihanasti myös kesällä. Salaatissa ei ole chiliä, mutta jos kestät poltteen, lisää ihmeessä!