Hiillostettu baskilainen juustokakku

Whaaaat? Miksi se on kuvannut ruokablogiinsa pikimustaksi palanutta kakkua? Niin omituiselta kuin tämä kuulostaakin, kuvan kakku on käräytetty tarkoituksella. Kyseessä on hiillostettu baskilainen juustokakku, josta tuli jälkiruokahitti Jenkeissä pari vuotta sitten. Kakun pinta paistetaan mustanruskeaksi, jotta kuori on rapea ja maistuu paahdetulta sokerilta. Sisus taas on samettinen ja vaalea. Mikä herkullinen kontrasti.

Manse ja San Sebástian, makuserkut

Hiillostettu baskilainen juustokakku on kotoisin Pohjois-Espanjasta, San Sebástianista, ja kyseisellä kaupungilla on nykyään erityinen paikka meidän manselaisten sydämessä. San Sebastiánissa vietetään La Tamborrada -juhlaa, joka keskittyy paljolti ruoan ympärille. San Sebástianista ovat kotoisin myös pintxot, pienet tikkuun tökätyt naposteltavat, jotka rakennetaan usein leipäpalan päälle.

Tämä kaikki liittyy Tampereeseen siten, että täällä järjestetään perinteisesti loppukesällä herkullinen kaupunkisuunnistus Tamperrada. Lukuisat ravintolat ympäri kaupunkia loihtivat oman pintxonsa, joista yleisö saa äänestää suosikkiaan. Ammattilaisraati valitsee oman lempipintxonsa, ja tuomaristossa on aina mukana myös Baskimaan edustaja.

Baskimaan juustokakku kuuluu käräyttää

Kun sitten törmäsin Soppa 365:n Baskimaan juustokakun ohjeeseen, pakkohan sitä oli kokeilla. Hiillostettu baskilainen juustokakku on vähän kuin crème brûlée kakkuversiona. Kakkuun ei tule pohjaa, siinä on rapea paahdettu kuori ja pehmeä sisus.

Muokkasin ohjetta siten, että lisäsin taikinaan raastettua appelsiininkuorta. Jumalainen yhdistelmä! Taikina on makeaa, ja siihen lisätään pieni ripaus suolaa, joka korostaa sokeria ja vaniljaa. Kouralllinen appelsiininkuorta raikastaa kokonaisuuden, ja kakun tuoksu vie ajatukset sinne, missä aurinko paahtaa ja sitruspuut vihannoivat.

VINK: Voit jättää appelsiininkuoren pois tai käyttää sitää kokonaisen appelsiinin verran. Jos jätät kuoren pois, voit nauttia kakun appelsiinihillon kanssa ja saat saman makuefektin.

VINK VINK: Jos hiillostettu pinta epäilyttää, voit paistaa kakun vain ruskeaksi. Googlea selaamalla huomaat, että tyylejä on monia. Osa hiillostaa kakkunsa kunnolla mustaksi, osa paahtaa sen vienon ruskeaksi. Myös uunin teho vaikuttaa siihen, miten tumman pinnan kakkuun saa.

VINK VINK VINK: Käytä irtopohjavuokaa, jonka rengas on varmasti napakka. Taikina on erittäin vetelää, ja sitä voi valua hiukan ulos tiiviistäkin vuoasta. Mitä uudempi vuoka, sitä tiukempi lukko yleensä on. Älä leikkaa leivinpaperia, vaan jätä sitä runsaasti reunoille taikinavalumien stopperiksi.

Hiillostettu baskilainen juustokakku

25-senttiseen irtopohjavuokaan tai pienempään, erittäin korkeareunuksiseen vuokaan

  • 400 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
  • 1,5 desiä sokeria
  • 6 munaa
  • 3 desiä kuohukermaa
  • 0,5 desiä vehnäjauhoja
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • puolikkaan appelsiinin hienoksi raastettu kuori
  • rouhaus suolaa

  1. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri sileäksi seokseksi. Lisää munat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita toisessa astiassa kerma ja vehnäjauho. Kaada seos ohuena nauhana sekoitellen tuorejuustomassan joukkoon.
  3. Mausta taikina vaniljasokerilla, suolaripauksella ja appelsiininkuorella.
  4. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Älä leikkaa paperia pienemmäksi. Paperi saa olla ryppyinen, sillä painaumat kakun pinnassa kuuluvat asiaan.
  5. Lukitse reunus ja kaada taikina vuokaan. Nosta vuoka varovasti uuniin. Paista kakkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin tunti tai kunnes pinta on mielestäsi tarpeeksi tummunut.
  6. Anna kakun jäähtyä. Laita jäähtynyt kakku vielä jääkaappiin vetäytymään, mieluusti yön yli.
  7. Irrottele kakku vanteesta veitsellä ennen kuin avaat reunuksen. Leikkaa leivinpaperin reunat pienemmiksi. Voit myös nostaa hyytyneen kakun varovasti tarjoiluastialle.
  8. Nauti kakku sherryn, kahvin, hillon tai marjojen kera.

baskimaan juustokakku ohje
baskilainen juustokakku resepti
Espanjalainen juustokakku ohje

Karsinogeenejä? Kyllä kiitos!

Kyllä meinaan pyöritteli perhe silmiään, kun selitin tekeväni palaneen kakun. 😀 Tämä oli toden totta minun makuuni. Rakastan kaikkea hiillostettua, siis suomeksi sanottuna kunnolla kärähtänyttä. Olen lapsesta asti halunnut aina sen mustimman takkamakkaran, ja grilliruoissa kunnon kärtsäys on must!

Mitä makeampi ruoka, sitä paremmat hiillokset saat. Sokeri- ja siirappipohjaiset marinadit ovat grillauksessa karsinogeeniloverin unelma.

Raikkaita ja helppoja juustokakkuja

Arkistostani ei valitettavasti löydy muita tahallisesti käräytettyjä leivonnaisia, monta helppoa juustokakkua kylläkin. Kesäisiä appelsiinijuustokakkuja löytyy oikein kaksin kappalein.

Appelsiinijuustokakku kanelikastikkeella on raikas, sillä taikinaan tulee appelsiinijugurttia. Ruskealla kanelikastikkeella voi taiteilla kakun pintaan hauskat tiikeriraidat. Tämä oli aikoinaan tyttäreni synttärikakku, ja hän tykkäsi tikrukoristelusta.

Veriappelsiinijuustokakun voi tehdä myös veriappelsiinisesongin ulkopuolella. Voit maustaa taikinan tavallisen appelsiinin kuorella tai käyttää siinä appelsiinijugurttia. Mehevä punainen kiillekuorrute syntyy God Morgonin veriappelsiinimehusta, joka on loistavaa. Veriappelsiinikakku sopii aikuiseen makuun, sillä taikina ei ole kovin makea. Kiilteeseen tosin saa laittaa kunnolla sokeria, sillä se korostaa veriappelsiinimehun makua.

Karpalosta ja tummasta suklaasta tehty juustokakku on myös raikas ja hienostunut. Makumaailma on klassinen, ja tämän hyväksyi jopa appiukkoni, joka ei pidä mistään liian eksoottisesta (liian eksoottisiin asioihin lasketaan jopa toffee).

Marmoroitu marjajuustokakku taas on tällainen uunissa paahdettu juustokakku. Pidän marmoroinnista koristelutyylinä, sillä se on suurpiirteistä ja helppoa. Kesällä voit käyttää mitä tahansa marjoja, mansikkajuustokakku on klassikko.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.