Bataattilaatikosta on tullut perheemme joulusuosikki. Tänä vuonna kävi niin, että appiukko ei voinut vastustaa kiusausta, vaan pisteli koko laatikon poskeensa jo pari päivää ennen aattoa. Siispä uutta tekemään ja anoppia rauhoittelemaan. Ajattelin naputtaa oman ohjeeni nyt muidenkin iloksi, joten kas tässä: samettinen bataattilaatikko kookoskermaan. Sopii herkkusuille, erilaisiin ruokavalioihin ja monille allergikoille.
Vegaaninen bataattilaatikko on täynnä makuja
Joululaatikot on helppo tehdä vegaanisina ja erilaisiin ruokavalioihin sopivina. Minun mielestäni vegaaninen bataattilaatikko ei häviä kuohukermaversiolle hitustakaan, ei maussa eikä koostumuksessa. Kun neste on paksua ja rasvaista kookoskermaa, munaa ei tarvita jähmettämään laatikkoa. Lisäsin bataattisoseeseen myös hieman vehnäjauhoa, jolla munan voi korvata monissa ruoissa ja leivonnaisissa.
Vegaaninen kookoskerma sopii myös makunsa puolesta parhaiten bataattilaatikkoon. Jos et pidä kookoksesta, voit toki käyttää kaurakermaa, mutta liputan silti kookoksen puolesta. Laatikko ei maistu väärällä tavalla eksoottiselta, vaan syvän täyteläiseltä ja jouluiselta.
VINK: Osta mieluummin reilu kuin vajaa kilo bataattia. Kuoriminen ja rupien poisto keventää juureksia yllättävän paljon.
VINK VINK: Tarkista huolella, että ostat kookoskermaa, joka on rasvaisempaa ja kiinteämpää kuin kookosmaito. Pakkaukset ovat esim. Pirkalla hämäävän samanlaiset. Jos kuitenkin käytät kookosmaitoa, käytä hieman enemmän bataattia ja vehnäjauhoja, ettei laatikosta tule vetistä.
VINK VINK VINK: Mausteita voi vaihdella maun mukaan. Neilikan voi korvata muskotilla tai inkiväärillä ja maustepippurin musta- tai valkopippurilla. Minä rakastan joulumausteita, mutta jos et pidä niistä, voit maustaa laatikon vain perusmausteilla eli suolalla, mieluisella pippurilla ja siirapilla.
Vegaaninen bataattilaatikko
- 1,2 kiloa bataatteja
- 2,5 desiä kookoskermaa
- 3 ruokalusikallista vehnäjauhoa
- 0,75 desiä siirappia (mieluiten tummaa)
- 1,5 teelusikallista suolaa (keitinveteen ja maustamiseen)
- 0,5 teelusikallista jauhettua neilikkaa/muskottia/inkivääriä
- 0,5 teelusikallista jauhettua maustepippuria/mustapippuria
- 0,5 teelusikallista kanelia
- iso kattilallinen vettä
Pinnalle:
- Korppujauhoa
- Halutessasi suolaista rasvaa
- Kuori bataatit ja leikkaa niistä pois mustat ruvet. Leikkaa bataatit pieniksi lohkoiksi.
- Pane bataattilohkot suureen kattilaan. Lisää kattilaan niin paljon vettä, että lohkot peittyvät. Lisää veteen 0,5 teelusikallista suolaa. Keitä bataattilohkoja keskilämmöllä kannen alla, kunnes lohkot ovat pehmeitä.
- Siivilöi keitinvesi pois. Soseuta lohkot muusisurvimella, siivilän läpi paseeraamalla tai sauvasekoittimella. Jos käytät sauvasekoitinta, älä soseuta bataatteja liian pitkään, ettei koostumuksesta tule liisterimäistä.
- Lisää bataattisoseeseen kookoskerma, vehnäjauhot ja siirappi. Sekoita hyvin. Mausta seos lopuksi suolalla, neilikalla ja kanelilla tai muilla mieluisilla mausteilla ja sekoita vielä kerran.
- Kaada maustettu bataattisose uunivuokaan tai uunin kestävään foliovuokaan. Tasoita soseen pinta lusikalla. Voit painella pintaan koristeeksi puolikuita lusikalla. Ripottele pinnalle lopuksi korppujauhoa.
- Paista bataattilaatikkoa 175 asteessa keskitasolla 1 – 1,5 tuntia. Jos paistat bataattilaatikon yhdessä isossa astiassa, paistoaika on pienempi kuin jos paistat laatikon useammassa pikkuvuoassa. Pane halutessasi laatikon päälle pari rasvanokaretta paiston loppuvaiheessa.
- Voit tarjoilla laatikon heti tai pakastaa sen ja sulattaa ja lämmittää aattona. Voit myös pakastaa raa´an bataattisoseen tai -laatikon ja kypsentää sen vasta ennen tarjoilua.
Bataattigratiini, vaihtoehto laatikolle
Lähdin hetkeksi muistojen bulevardille ja selasin vanhoja juttujani. Vegaaninen bataattilaatikko kookoskermaan tehtynä on näköjään maistunut meille jo kymmenen vuotta sitten. Eipä tuo joulupöytä näytä kauheasti viime vuosina muuttuneen. Emme ole koskaan olleet kinkun perään, vaan meille joulu tulee runsaista salaateista, hyvistä kasvisruoista ja kotimaisesta kalasta. Olen myös edelleen ja entistä vahvemmin sitä mieltä, että vegaaninen bataattilaatikko on hyvä todiste siitä, että ei sitä munaa ja kermaa aina tarvita, eikä ruoan koostumus ja maku kärsi, päinvastoin.
Jos et kuitenkaan ole laatikkoihmisiä, testaapas bataattigratiini. Se maustetaan rakuunalla, pähkinöillä ja homejuustolla. Jos haluat tehdä gratiinista vegaanisen version, korvaa juustokastikkeen maito kaurakermalla ja sinihomejuusto mahtavalla MÖ Chavrella. Kastikkeeseen kannattaa ehkä lisätä myös hieman enemmän suolaa ja mahdollisesti myös ravintohiivahiutaleita, jotka antavat ruokaan juustoista makua.
Jos et ehdi tai jaksa tehdä mitään edellä mainittua, anna olla. Osta kaupan joululaatikkoa tai vaikka pizzaa. Yhden päivän ruokien vuoksi ei kannata uhrata hermojaan.
Rakkautta.