Wanhanajan sienisalaatti on blogini suosituin ohje kesät talvet, etenkin jouluna. Minulta on kysytty niin monta kertaa, miten salaatin voi veganisoida, joten täältä pesee: vegaaninen sienisalaatti perinteiseen tyyliin.
Paras sienisalaatti ei kikkailua kaipaa
Paras sienisalaatti on mielestäni simppeli. Tarvitaan noin 300 grammaa metsäsieniä, yksi sipuli ja jotakin maitotuotteen kaltaista kastikkeeksi.
Vanhan ajan sienisalaatti höystetään vain perusmausteilla eli suolalla, valkopippurilla ja pienellä ripauksella sokeria. Kastikkeeseen tulee myös tilkka etikkaa, joka antaa salaatille ryhtiä.
Korvaa kerma kaurafraichella ja majoneesilla
Vegaaninen sienisalaatti tehdään periaatteessa aivan samalla tavalla kuin sekaaninen. Vaihdoin vain kerman ja ranskankerman kasvispohjaisiin tuotteisiin.
Pidän kuohkeasta, suorastaan mossahtavasta sienisalaatista. En siis käyttänyt kaurakeviä, vaan kiinteämpää kaurafraichea. Lisäsin siihen hieman vegaanista, maustamatonta majoneesia, jotta salaattiin tulisi samanlaista maitotuotteiden hapokkuutta kuin sekaaniversiossa on.
Lisää sienisalaattiin suolaa maistellen
Olen kehunut lukuisia kertoja Sauvon sienisäilykkeitä. Metsäsienet ovat todella hyviä hinta-laatusuhteeltaan, ja niissä on juuri sopivasti suolaa.
Voit toki käyttää myös itse suolattuja tai muulla tavalla säilöttyjä sieniä. Sieniä kannattaa kuitenkin maistella huuhtelun jälkeen ja lisätä suolaa kastikkeeseen vähän kerrallaan ja maistellen. Mutta jos teet sienisalaatin tämän ohjeen mukaan ja Sauvon sienistä, lupaan, että salaatista ei tule tönkkösuolattua.
Perinteinen sienisalaatti on ihanaa sellaisenaan. En yhdistäisi sitä mihinkään kovin eksoottiseen tai monimutkaiseen. Kylkeen tarvitaan korkeintaan keitettyjä perunoita, saaristolaisleipää tai limppua. Asettelin tämän sienisalaatin Maalahden limpun päälle, joka muuten on myös vegaanista.
Vegaaninen sienisalaatti
- 2 pientä tölkkiä Sauvon suolattuja metsäsieniä (1 tölkissä on 160 grammaa sieniä)
- 1 punasipuli
- 1, 5 desiä kaurafraichea
- 0,5 desiä vegaanista maustamatonta majoneesia
- 1 teelusikallinen valkoviinietikkaa
- 1/3 teelusikallista valkopippuria
- 0,5 teelusikallista sokeria
- 0,5 teelusikallista tai maun mukaan suolaa
- halutessasi pinnalle tilliä tai sipuli- tai persiljasilppua
- Valuta sienet siivilässä. Levitä sienet valutuksen jälkeen vielä talouspaperille ja painele kosteus huolellisesti pois, ettei salaatista tule vetistä.
- Kuori sipuli ja leikkaa se mahdollisimman hienoksi silpuksi.
- Valuta kaurafraichesta mahdollinen neste pois. Sekoita majoneesi ja kaurafraiche keskenään.
- Sekoita fraicheseokseen sienet ja sipulisilppu. Maistele ja lisää etikka, valkopippuri, sokeri ja tarvittaessa suolaa.
- Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa. Näin koostumuksesta tulee kuohkea ja kiinteä.
Neljä erilaista sienisalaattia
Rakastan sieniä, ja niistähän voi tehdä juhlapöytään vaikka mitä ihanaa. Sekaanisista salaateista suosittelen edellä mainittua wanhan ajan sienisalaattia, raikasta omena-sienisalaattia ja hieman mausteisempaa keltaista kantarellisalaattia.
Sauvon metsäsienet sopivat myös herkullisiin sienipasteijoihin, jotka ovat vegaanisia. Täytettä voi nautiskella myös sellaisenaan tumman leivän kera tai perunoiden lisukkeena.