Helppo orzopasta kreikkalaisittain

Helppo orzopasta kreikkalaisittain

Onko se riisiä vai jonkinlainen viljanjyvä? Ei kumpikaan, vaikka orzo kovasti riisiä muistuttaakin. Jyvän muotoinen pikkupasta on suosittua etenkin Kreikassa, missä minäkin tutustuin siihen. Helppo orzopasta kreikkalaisittain sen sijaan on oma kehitelmäni, joten en sano sitä kreikkalaiseksi orzoksi, vaikka makumaailma onkin välimerellinen.

Orzo on armollinen arkipasta

Olen syönyt orzoa Kreikassa ihan sellaisenaan juuston kera. Pieni jyväpasta on myös kätevä lisuke keittoihin, pataruokiin ja salaatteihin. Orzo tuo niihin ruokaisuutta, ja annos on helppo syödä vaikka lusikalla.

Orzo on myös armollinen pastalajike. Jos soppaan tai muhennokseen heitetty orzo kiehahtaa hieman liikaa, ylikypsyys ei häiritse yhtä paljon kuin muissa pastalajeissa. Orzosta onkin helppo tehdä yhden padan ruokia, joissa pasta, kastike ja proteiini valmistetaan samassa kattilassa.

Orzosta voi tehdä myös helppoa ”huijarin risottoa”. Orzotto valmistuu nopeammin kuin risotto, eikä kypsennysajan, sekoittelun ja nesteen määrän kanssa tarvitse olla nökönuuka.

orzopata kreikkalaisittain

”Riisipasta” on lasten suosikki

Viimeinen, mutta ei vähäisin orzopastan plussa on se, että lapset rakastavat sitä. Pikkupastaa on helppo syödä, ja lasten mielestä on aina vänkää, kun joku ruoka-aine muistuttaa asiaa a, mutta maistuu ja tuntuu b:ltä. Riisin näköinen pasta jaksaa ihmetyttää kerta toisensa jälkeen.

Orzopasta kreikkalaisittain saikin jälkikasvumme puolelleen. Melkoinen saavutus, vaikka ruoassa on papuja, jotka eivät ole heidän suosikkejaan. 😀 En kuitenkaan ihmettele onnistumista, sillä välimerellinen orzomuhennos on hemmetin hyvää.

Vaihtele kasviksia sesongin mukaan

Suosin talvella juureksia, joten puolet tämän ruoan kasviksista on niitä. Käytin palsternakkaa ja juuriselleriä, jotka antavat vegeruoille mahtavaa aromikkuutta. Puolet taas ovat ns. rehuja, tällä kertaa alennuksessa ollutta paprikaa ja kesäkurpitsaa.

Orzomuhennoksen kasviksia voi vaihdella sesongin mukaan, ja voit käyttää juureksina esimerkiksi kaupan valmiita keittojuureksia. Kesällä padan vihannekset voivat olla tuoreita tomaatteja, kurpitsaa ja munakoisoa.

Rakastan kreikkalaisia giganteseja eli jättipapuja ja orzomuhennoksen proteiini tulee suurista pavuista. Padassa on myös hieman fetaa, tosin enemmän mausteena kuin proteiinina. Voit lisätä pataan myös oliiveja tai korvata fetan niillä.

VINK: Juureksiksi sopivat sellerin ja palsternakan lisäksi porkkana, lanttu, mustajuuri, nauris ja kaali. Voit valita mieluisat juurekset oman makusi ja saatavuuden mukaan.

VINK VINK: Voit vaihdella myös vihanneksia tai korvata juurekset niillä. Kesäkurpitsan ja paprikan lisäksi munakoiso, lehtikaali, parsakaali ja varsiselleri antavat orzolle mukavasti väriä ja makua.

VINK VINK VINK: Voit muokata padan koostumusta vaihtelemalla orzon ja nesteen määrää. Kun käytät vähemmän orzoa, ruoasta tulee ruokaisa keitto eli chowder. Kun käytät reilummin orzoa, koostumus on muhennosmainen.

Orzopasta kreikkalaisittain

6 – 8 annosta

  • 1 keltasipuli
  • 2 – 4 valkosipulinkynttä
  • 150 – 200 grammaa mieluisia juureksia, kuten palsternakkaa ja juuriselleriä
  • 200 grammaa mieluisia vihanneksia, kuten paprikaa ja kesäkurpitsaa
  • 500 grammaa tomaattimurskaa
  • 230 grammaa valkoisia jättipapuja
  • 1,2 litraa vettä
  • 1 kasvisfondinappi, esim. Knorr du Chef
  • 3 – 4 desiä kuivaa orzopastaa
  • 2 – 3 teelusikallista kuivattuja Välimeren mausteita, esim. timjamia ja basilikaa
  • 0,5 teelusikallista mietoa chilijauhetta
  • 100 grammaa fetaa
  • 1 teelusikallinen sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • reilu loraus oliiviöljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Huuhdo ja valuta pavut lävikössä. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet pieneksi hakkelukseksi. Kuori juurekset ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Paloittele muut vihannekset hieman isommiksi lohkoiksi.
  2. Lorauta suuren kattilan pohjalle niin paljon oliiviöljyä, että pohja peittyy. Kuullota sipulia, valkosipulia, chilijauhetta ja kuivattuja yrttejä pari minuuttia. Lisää seuraavaksi joukkoon juureskuutiot ja kuullota taas pari minuuttia.
  3. Lisää kattilaan loput vihannespalat, tomaattimurska, fondinappi ja vesi. Voit käyttää vetenä tomaattimurskapurkin huuhteluvettä.
  4. Anna seoksen porista keskilämmöllä kannen alla viitisen minuuttia. Lisää joukkoon orzo ja pavut. Kypsennä vielä 10 – 15 minuuttia, kunnes orzo on napakan pehmeää ja on tuplannut kokonsa.
  5. Maistele ja mausta pata lopuksi sokerilla, suolalla ja pippurilla. Viimeistele pata murentamalla feta sen joukkoon tai valmiiden annosten päälle.
kreikkalainen orzopasta

Nämä pastat pelastavat arjen

Toinen helppo, koko perheelle maistuva kasvispasta on jo legendaarinen kikhernepasta sitruuna-voikastikkeessa. Se on myös helppo veganisoida: käytät vegerasvaa ja korvaat hunajan siirapilla. Suositun minttu-fetapastan talviversio puolestaan syntyy säilykekirsikkatomaateista ja kuivatusta mintusta.

Joulun jälkeen syömme mieluusti ihan tavallista arkiruokaa. Puhtaiden pastojen lisäksi teen usein pastaa sisältäviä patoja. Itse tehty italianpata on nostalginen tuulahdus ysäriltä, ja tämä versio on valmiiksi vegaaninen. Villen mehevä kasvismakaronilaatikko taas ei ketsuppia kaipaa, koska laatikkoon sekoitetaan tomaattikastike.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.