Nuudeliwokki on yksi yleisimmistä arkiruoistamme. Yleensä wokkiin tulee heitettyä sitä sun tätä, mitä nyt kaapeista löytyy. Nyt päätin kuitenkin tehdä selkeän ”teemawokin”, jossa on punainen lanka. Vegaaninen savutofuwokki hoisin-kastikkeella on savuisenmausteinen ruoka, joka sopii etenkin talvikauteen.
Savuinen ja mausteinen nuudeliwokki
Vapaalla kädellä tehtyjen wokkien (ja muidenkin ruokien) heikkous on se, että onnistumiset tapahtuvat vahingossa ja hyviä ohjeita tulee otettua harvoin ylös. Ilman reseptiä tehdyt wokit eivät myöskään ole aina napakymppejä. Kun pataan heittää liikaa kaikkia mahdollisia aasialaisia mausteita, lopputulos on vain tunkkainen ja sekava.
Nyt valitsin yhden selkeän makumaailman: bbq-henkisen ja suolaisenmakean. Proteiiniksi halusin savutofun, joka sopii hyvin yhteen tummien maustekastikkeiden, soijan ja siirapin kanssa. Kastikkeeksi valitsin hoisinin, joka on tyypillinen soosi kantonilaisessa keittiössä. Se on vähän kuin Kiinan HP-kastike, paljon parempi vain. Hoisin-kastike on paksua, ruskeaa ja tahmeaa. Se sopii erinomaisesti grilliruokiin ja ihan sellaisenaan dippikastikkeeksi. Testaa vaikka dumplingien tai kesärullien kanssa.
Paahdoin tofuwokkiin sesonkia mukaillen sipulia, kaalia ja paprikaa, joiden makeus ja umamisuus antavat wokille kuin wokille runkoa. Kasvisten makeus sopii myös hoisin-kastikkeen makumaailmaan.

Paista tofu kuivalla pannulla
Olen kirjoittanut monta kertaa aikaisemminkin aiheesta miten tofusta saa rapeaa. Vastataanpa jälleen kerran: tofusta saa rapeaa, kun kuivaat sen huolella ja paistat kuumalla, kuivalla pannulla.
Jälkimmäinen kikka on usein yllätys monelle pitkän linjan kasvissyöjällekin. Moni kuvittelee, että tofusta tulee maukasta, kun sen kypsentää mahdollisimman runsaassa öljyssä tai liemessä.
Kosteassa kypsentäminen kuitenkin tekee tofusta helposti mössööä. Minä kypsennän tofun aina erikseen kuivalla pannulla, siirrän sivuun ja lisään vasta lopuksi valmiiseen ruokaan. Näin tofu pysyy rapeana ja imee kyllä ihan riittävästi makuja, kunhan ruoassa vain on tarpeeksi mausteita.
VINK: Voit käyttää muitakin vihanneksia, esimerkiksi valmista wok-sekoitusta. Sipulia ja kaalia kannattaa kuitenkin paahtaa wokin pohjaksi, sillä niiden makeus sopii juuri tähän ruokaan. Voit myös korvata osan savutofusta cashew-pähkinöillä.
VINK VINK: En koskaan käytä kypsentämisessä pelkkää seesamiöljyä, koska sen lämmönkestokyky ei ole kovin korkea. Kuumennettuun seesamiöljyyn kannattaa aina sekoittaa hieman rypsiöljyä, ja seesamiöljyä kannattaa käyttää enemmänkin mausteena kuin paistinrasvana. Huomioi, että tässä ohjeessa käytetään paahdettua seesamiöljyä, ei paahtamatonta, joka on miedompaa. Paahdettua seesamiöljyä löytyy isoista marketeista ja aasialaisista ruokakaupoista.
VINK VINK VINK: Varaa wokkailuun tarpeeksi iso astia. Jos et omista wokkipannua, iso valurauta- tai hiiliteräspannu ajaa asian.
Savutofuwokki hoisin-kastikkeella
6 annosta
- 400 – 500 grammaa savutofua
- 1 keltasipuli
- 2 – 4 valkosipulinkynttä
- peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
- 200 grammaa eli noin parin nyrkin kokoinen pala kaalia
- 1 iso tai 2 pientä porkkanaa
- 1 punainen paprika
- 1 pieni kesäkurpitsa tai puolet isosta
- 2 – 3 pikkupakettia nuudeleita
- 1 teelusikallinen chilijauhetta
- 1 desi hoisin-kastiketta
- 0,5 desiä soijaa
- 2 ruokalusikallista siirappia tai tummaa sokeria
- maun mukaan suolaa ja pippuria
- paahdettua seesamiöljyä ja rypsiöljyä kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Valuta tofu, kääri se talouspaperiin ja anna kuivua painon alla, kun käsittelet vihannekset.
- Kuori inkivääri ja valkosipuli ja leikkaa ne hienoksi hakkelukseksi. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkana ja leikkaa se tikuiksi. Leikkaa kaali hienoiksi suikaleiksi. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa tikuiksi.
- Leikkaa tofu kuutioiksi. Kuumenna pannu ja levitä tofukuutiot öljyttömälle pannulle. Anna tofun paistua rauhassa pari minuuttia ennen kuin käännät kuutiot. Paista tofu joka puolelta tasaisen kullanruskeaksi mahdollisimman vähällä sekoittelulla. Kun tofu on kypsää, siirrä se pois pannulta toiseen astiaan.
- Lorauta pannulle reilusti seesamiöljyä ja hieman vähemmän rypsiöljyä. Kuullota pannulla ensin valkosipuli, inkivääri ja chili. Lisää pannulle parin minuutin kuluttua kaali ja keltasipuli. Kuullota sekoitellen.
- Kun kaali on pehmeää ja siitä on haihtunut reilusti kosteutta, lisää pannulle porkkana. Kuullota pari minuuttia ja lisää viimeiseksi joukkoon kesäkurpitsa ja paprika. Niihin saa jäädä hieman purutuntumaa.
- Keitä nuudelit kypsiksi samalla, kun kuullotat vihanneksia. Siivilöi kypsät nuudelit. Jos nuudelit mahtuvat pannulle, paista myös niitä pieni hetki, jotta ne saavat rapean pinnan.
- Yhdistä lopuksi kypsät vihannekset, nuudelit ja tofu samaan astiaan. Sekoita joukkoon hoisin-kastike, soija ja siirappi. Maistele ja lisää makusi mukaan suolaa ja pippuria.
- Tarjoile savutofuwokki tuoreena. Jos haluat erittäin mausteisen annoksen, lisää chiliä ja hoisin-kastiketta vielä valmiin annoksen päälle.

”Paras tofuwokki”
Tofuwokki luonnistuu kerta kerralta nopeammin, kun tofun paistaminen ja kasvisten kypsennysjärjestys alkavat sujua rutiinilla. Freestyle-tyylillä wokkailu toki sujuu nopeasti, mutta jos mausteita ja paistojärjestystä ei mieti yhtään, lopputulos on herkästi ylikypsä mössö.
Nyt lopputulos oli arkiruoaksi lähes ravintolatasoa. ”Paras tofuwokki”, sanoi lapseni, joka ei todellakaan ole mikään tofun ykkösystävä. Olen ylpeä, sillä savutofuwokissa oli vahva, mutta selkeä maku, eikä kokonaisuus ollut mausteiden kakofonia. Tofu oli mahtavan rapeaa, nuudeleissa oli paahtopintaa ja kasviksissa erilaisia purutuntumia. Tykkään paistaa kaalin ja sipulin aivan pehmeäksi, mutta porkkana, kurpitsa ja paprika saavat jäädä napakoiksi.
Raikkaita ja mausteisempia tofuruokia
Lopuksi vielä muita herkullisia tofuohjeita. Veriappelsiinitofu ja sitruunatofu ovat kauniita ja raikkaita sesonkiruokia. Jos savutofuwokin makumaailma on grillintuoksuinen, nämä puolestaan ovat fressejä ja keveitä. Molemmat ohjeet ovat vegaanisia.
Tofu-nuudelisalaatissa taas on sekä mausteisuutta että raikkautta, makumaailma menee Vietnamin suunnalle. Tuosta vegaanisesta reseptistä löydät myös itse tehdyn tahmean teriyaki-kastikkeen ohjeen.
Tofunugettien ohje on lakto-ovo. Voit veganisoida sen vaihtamalla paneroinnissa käytetyn munan öljyyn, vaikkapa juuri seesamiin. Hoisin-kastike sopii loistavasti nugettien kaveriksi, jos et jaksa tehdä dippejä itse.
Paksu ja kermainen butter tofu tehdään uunissa rapeaksi paistetusta, revitystä tofusta. Tämä ohje on vegaaninen ja maku silkkaa lohturuokaa.