veriappelsiinitofu ohje

Veriappelsiinitofu vihreiden kasvisten kera

Tofusta on tullut varkain yksi lempiraaka-aineistani. Se on paras proteiini mausteisten kastikkeiden kylkeen, sillä neutraali tofu antaa soosin loistaa. Oikealla tavalla käsiteltynä tofuun tulee myös ihanan rapea pinta, eikä se muhjaannu kastikkeeseen. Keväinen veriappelsiinitofu vihreiden kasvisten kera syntyy helposti valmiista veriappelsiinimehusta ja hapanimeläkastikkeesta.

Veriappelsiinimarinadi syntyy valmiista mehusta

Veriappelsiinien sesonki alkaa olla ohi. Löysin kuviin vielä pari kelpo yksilöä, mutta et tarvitse appelsiineja tehdäksesi tätä herkkua. Markettien hyllyiltä nimittäin löytyy ihanuus nimeltä God Morgonin veriappelsiinimehu. Tätä syvänpunaista, kirpeää mehua saa ainakin hyvin varustelluista K-kaupoista, myös monesta vähän pienemmästä.

Yksinkertaisimmillaan tarvitset veriappelsiinimehun lisäksi vain valmista hapanimeläkastiketta. Jo näiden kahden raaka-aineen sekoitus on hurjan hyvää, toki sitä kannattaa terästää hieman suolalla ja chilillä.

Lisäsin marinadiin myös riisiviinietikkaa, miriniä, tuoretta inkivääriä ja seesamiöljyä. Seos kiehautetaan ja suurustetaan tahmeaksi Maizenalla.

Näin saat tofusta rapeaa

Sitten pari sanaa aiheesta tofun käsittely. ”Miten tofusta saa rapeaa, miksi se muusaantuu?” Olen kuullut valituksen lukuisia kertoja, joten neuvotaan taas kerran. Saat tofusta rapeaa, kun:

  1. Kuivaat tofun huolellisesti talouspaperilla painon alla
  2. Paahdat tofun ensin kuivalla pannulla ilman mauisteita
  3. Et liikuttele tofupaloja turhaan, kun ne paahtuvat, vaan annat pinnan paistua rauhassa rapeaksi ennen kääntelyä
  4. Lisäät marinadin pannulle vasta lopuksi, kun tofu on paistettu

Jos olet tottunut käsittelemään pääosin lihaa ja muita eläinproteiineja, tofun paistamisessa ja maustamisessa onnistuminen voi olla aluksi vaikeaa. Liha kun marinoidaan hartaasti, ennen kuin se paistetaan. Jos käytät pannua, tofu kannattaa kuitenkin paistaa ensin ja maustaa vasta sitten.

Tofu tosin on siitä metka ja kiinnostava raaka-aine, että se käyttäytyy eri kypsennysmenetelmillä eri tavoin. Satu Koiviston raastettu uunitofu on koostumukseltaan ihan erilaista kuin nämä rapeat kuutiot. Kun tofu kypsennetään uunissa, sen voi Satun mukaan marinoida myös etukäteen. Ja tuollaisessa tofuraasteessahan ei ole muhjaantumisen vaaraa, koska rakenne rikotaan muutenkin.

tahmea tofu resepti

Voit karsia mausteita

Tein veriappelsiinitofun kaveriksi erilaisia vihreitä, seesamiöljyssä kuullotettuja kasviksia. Vihreiden kasvisten ja oranssin kastikkeen yhdistelmä kun on kaunis, ja pavuista tulee lisää ruokaisuutta. Voit toki paahtaa lisukkeeksi muitakin kasviksia, ja jos kaipaat tofun lisäksi enemmän ruokaisuutta, paahda lisukkeeksi vaikka pähkinöitä.

Tofun kastike on koukuttavan hyvää. Jos teillä on yhtään isompi porukka, suosittelen tuplaamaan tofun ja kastikkeen määrän. Soosin voi vaikka tripalatakin, niin hyvää se on!

VINK: Et tarvitse kaikkia käyttämiäni mausteita. Voit maustaa mehun ja hapanimeläkastikkeen vain suolalla ja chilillä. Kastike kannattaa kuitenkin suurustaa Maizenalla, jotta se tarttuu tofuun.

VINK VINK: Mirinin voi korvata makealla sherryllä. Voit raastaa kastikkeeseen tavallisen tai veriappelsiinin kuorta tai jättää sen pois.

Veriappelsiinitofu ja vihreät kasvikset

2-4 annosta

Tofu:

  • 1 paketti eli noin 350 grammaa maustamatonta tofua

Marinadi tofulle:

  • 1 desi veriappelsiinimehua
  • puolikkaan (veri)appelsiinin raastattu kuori
  • 1 desi hapanimeläkastiketta
  • 1 ruokalusikallinen riisiviinietikkaa
  • 1 ruokalusikallinen miriniä
  • 1 ruokalusikallinen seesamiöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
  • maun mukaan suolaa
  • maun mukaan chilijauhetta
  • 1,5 ruokalusikallista Maizenaa

Kasvikset:

  • 700 grammaa erilaisia vihreitä kasviksia, kuten vihreitä papuja, kesäkurpitsaa, purjoa tai parsakaalia
  • seesamiöljyä kuullottamiseen
  • suolaa

  1. Valuta neste tofusta. Kääri tofu talouspaperiin, aseta päälle paino ja anna tofun kuivua ainakin vartti. Leikkaa kuivattu tofu reiluhkoiksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna paistinpannu ja levitä tofukuutiot tasaisesti kuivalle pannulle. Anna kuutioiden paahtua rauhassa toiselta puolelta ennen kuin käännät ne. Tofu on valmista, kun pinta on kullanruskea ja rapea. Pane valmiit tofukuutiot sivuun odottamaan.
  3. Valmista seuraavaksi kasvikset. Paloittele pilkkomista kaipaavat, suuret kasvikset. Kuullota kasviksia pannulla seesamiöljyssä muutama minuutti. Pane valmiit kasvikset sivuun odottamaan.
  4. Valmista lopuksi tofun marinadi. Sekoita pienessä kattilassa kaikki marinadin ainekset, paitsi chili ja suola. Maistele seosta ja lisää chiliä ja suolaa vasta lopuksi makusi mukaan.
  5. Lisää seokseen Maizena. Kuumenna seos kiehuvaksi nopeasti, koko ajan sekoitellen, jotta marinadi muuttuu tahmeaksi.
  6. Kaada tofupalat ja marinadi lopuksi paistinpannulle. Kuumenna parin minuutin ajan ja sekoittele varovasti, jotta kastike tarttuu tasaisesti tofuun.
  7. Tarjoile veriappelsiinitofu ja kuullotetut kasvikset riisin tai nuudeleiden kera.

veriappelsiinitofu ohje

Tofuruokia, joista ei makua puutu

Toinen maukas, raikas ja helppo tofuresepti on tofua ja pähkinöitä sitruunakastikkeessa. Sitruunatofun kastike on käytännössä vaalea versio teriyakista. Kirpeänmakea sitruunatofu on jostain syystä lasten suosikkiresepti.

Jos teriyakikastike alkoi kiinnostaa, testaa raikas nuudelisalaatti tahmealla teriyakilla. Voit toki nauttia teriyakitofun myös muiden lisukkeiden kera.

Kuumalla säällä tykkään tehdä juoksevan teriyakikastikkeen. Ohje on ihan sama kuin tahmeassa versiossa, mutta kastiketta ei suurusteta Maizenalla. Teemme juoksevan teriyakin usein grillilohen marinadiksi. Lohen kanssa nautimme raikasta, mintulla maustettua salaattia.

Sekä juokseva että tahmea teriyakikastike sopivat myös nugettien dipiksi. Nugetit kannattaa pyöritellä kolmessa maustetussa leivitysaineessa, jotta niihin tulee kunnolla makua. Testaa joko lakto-ovot tofunugetit tai kalansyöjälle sopivat lohinugetit.

 

2 Kommenttia

  1. Oli aivan todella hyvää! Puoliso oli sattumalta ostanut samaa veriappelsiinimehua, joka vilahti instagramin tarinoissa eilen ja päätettiin tänään kokeilla tätä. Ihan älyttömän hyvää, vaikka appelsiininkuori jäikin meillä pois tällä kertaa. Appelsiinin maku tulisi sen kanssa varmaan vielä vahvemmin esiin, vaikka pelkästä mehustakin jo tuli ihanasti hedelmäisyyttä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.