Stockmannin mutakakku

Klassinen mutakakku eli mudcake

Mutakakku oli ensimmäinen ”parempi” kakku, jonka opin tekemään. Nyt opetin esikoiselleni tämän samettisen, ihanasti valuvan ja hävyttömän makean herkun salat. Klassinen mutakakku eli mudcake on takuuvarma resepti. Halutessasi voit lisätä taikinaan mieluisia mausteita, mutta se ei ole pakollista, sillä helppo suklaakakku toimii ilman kikkailua, vuodesta toiseen.

Stockmannin mutakakusta se alkoi

Vuosi taisi olla 2008, ja kokkaustaitoni olivat vielä melko vähäiset. Löysin Stockmannin ruokasivuilta mutakakkuohjeen, joka vaikutti niin yksinkertaiselta, että uskalsin kokeilla reseptiä. Lopputulos oli täydellinen. Ihmettelin, miten minun hyppysistäni saattoi syntyä jotain niin jumalaisen hyvää. Stockmannin täyteläinen ja hahmea mutakakku oli vuosia bravuurini, jonka valmistin aina hienompien illallisten jälkiruoaksi, juhliin ja työpaikan merkkihetkiin.

Sitten mutakakun leipominen jäi moneksi vuodeksi. Se on klassisista klassisin leivonnainen, ja minä hölmö pidin ohjetta tylsänä. ”Kaikkihan nyt mutakakun osaavat tehdä, niitä ohjeita on netti pullollaan, pitää keksiä jotain erikoisempaa”, ajattelin.

Nykyään asenteeni on erilainen. Perinteisiä reseptejä on toki kiva muokata persoonalliseen ja trendikkääseen suuntaan, mutta eivät klassikot turhaan klassikoita ole. Parhaan suklaakakun ohjetta googlaillaan vuodesta toiseen syystä. Lisäksi klassikot pitää oppia ensin tekemään hyvin, ennen kuin niitä voi lähteä muuntelemaan.

Klassikko toimii aina

Julkaisenkin nyt perinteisen mutakakun ohjeen. Stockmannin vanha sivusto, josta olen aikoinaan ottanut reseptin, on kadonnut bittiavaruuteen. Onneksi olen printannut ohjeen talteen. Huomasin ilokseni, että myös Kokit ja Potit on tehnyt samaa Stockan mutakakkua yli kymmenen vuotta sitten.

Halutessasi voit maustaa kakun tilkalla kahvia tai viskiä tai ripauksella chiliä. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, ja mielestäni Stockmannin mutakakun ihanuus piilee juuri siinä, että taikinassa on vain kaikki pakollinen, ei mitään ylimääräistä. Voi, sokeri ja suklaa maistuvat yhdessä niin hyvältä, että kylkeen ei vaadita kuin nokare kermavaahtoa ja ehkä kupponen kahvia.

VINK: Leipomisessa kannattaa käyttää hieman vanhempia, huoneenlämpöisiä munia. Vanhat munat vaahtoutuvat sokerin kanssa paremmin kuin tuoreet.

VINK VINK: Paistoaika riippuu uunista ja vuoan koosta. Mitä pienempi vuoka, sitä korkeampi kakku on, ja sitä pidemmän kypsennyksen se vaatii. Mutakakku saa kuitenkin jäädä mieluummin reilusti löysäksi kuin paistua liian kypsäksi.

VINK VINK VINK: Kakku on niin makeaa, että mielestäni kermavaahto ei kaipaa sokeria. Myös ranskankerma toimii mutakakun lisukkeena.

Maailman paras mutakakku

Pieneen/keskikokoiseen irtopohjavuokaan

  • 150 grammaa tummaa suklaata
  • 150 grammaa voita
  • 3 munaa
  • 2 desiä sokeria
  • 1 desi vehnäjauhoja
  • 3 ruokalusikallista makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • teelusikan kärjellinen suolaa
  • rasvaa vuoan reunojen voiteluun
  • halutessasi pinnalle tomusokeria

  1. Leikkaa suklaa ja voi pieniksi paloiksi. Sulata suklaa ja voi pienessä kattilassa hyvin miedolla lämmöllä, koko ajan sekoitellen. Voit panna kattilan myös vesihauteeseen. Ota kattila pois liedeltä heti, kun seos on sulaa.
  2. Vatkaa suuressa kulhossa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita toisessa kulhossa jauho, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola. Lisää kuivat aineet suklaa-voiseokseen ja sekoita hyvin, mutta älä vatkaa.
  4. Nostele lopuksi muna-sokerivaahto taikinan joukkoon ja sekoita kevyesti.
  5. Pane leivinpaperiarkki irtopohjavuokaan ja voitele vuoan sisäreunat. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta nuolimella.
  6. Paista mutakakkua uunin ala- tai keskitasolla 175 asteessa 20 – 25 minuuttia. Kakun reunoihin ja pintaan saa tulla marenkimaista rapeutta, mutta sisus saa jäädä juoksevaksi. Varmista sopiva kypsyys tikulla tai haarukalla.
  7. Jäähdytä kakku ensin huoneenlämmössä. Siirrä jäähtynyt kakku tämän jälkeen jääkaappii napakoitumaan. Koristele valmis kakku tomusokerilla.Tarjoile seuraavana päivänä tai useiden tuntien kuluttua valmistuksesta kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

helppo mutakakku ohje
paras mutakakku

Mutakakun, brownien ja suklaafondantin erot

Leipoessani mietin, mikä muuten on mutakakun ja suklaabrownien ero? Innostuin googlamaan aihetta ja löysin erinomaisen Soppa 365:n artikkelin, jossa käydään läpi mutakakun, ranskalaisen suklaakakun, suklaafondantin ja brownien erot ja yhteneväisyydet.

Pähkinänkuoressa: brownie on hieman kypsempi ja pinnaltaan rapeampi kuin mutakakku, ja sen voi syödä halutessaan käsin. Hyvä mutakakku taas on niin tahmea, että se kannattaa syödä lusikalla tai haarukalla. Ranskalainen suklaakakku on minulle ihan uusi tuttavuus, mutta se on ilmeisesti hyvin samantyylinen kuin mutakakku. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Suklaafondant taas on selkeästi eri juttu, sillä se tarjotaan kuumana pienistä jälkiruoka-astioista.

Helppoja ja herkullisia suklaakakkuja

Toinen eri tyylinen, mutta helppo suklaakakku on sydänsurujen kakku. Kahvipöydän klassikko tunnetaan myös nimellä sydämen surujen kakku. Se on näppärä valmistaa vaikka lapsen kanssa, sillä kaikki ainekset vain sekoitetaan yhdessä astiassa ja kakku paistetaan täysin kypsäksi. Minun sydänsurujen kakkuuni tulee kaakaojauheen lisäksi suklaahippuja, ja jos haluat vähän hienostella, tee kakkuun näyttävä valkosuklaakuorrutus.

Meikäläinen muuten teki nakukakkuja jo ennen kuin niistä puhuttiin! Suklaa-mascarponekakku koristellaan rennosti suklaisella mascarponevaahdolla ja punaisilla marjoilla. Erityisen hyvin suklaan kanssa maistuvat kirsikat, karviaiset ja pensasmustikat.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.