Tiedättekö Fazerin marjapiiraat, joissa on rapea murupohja ja päällä kansi, jonka alla on makeaa marjahilloa? Rakastan noita kannellisia pikkupiirakoita ja ylipäätään kaikkia leivoksia, joissa on kerroksia, rapean pinnan alle kätkeytyviä pehmoisen makeita yllätyksiä. Halusin kokeilla, onnistuvatko suloiset pienet kannelliset marjapiiraat kotona. Onnistuivathan ne – vieläpä vegaanisesti!
Rapea kansi, samettinen hillosydän
Kehittelin pienten marjapiirakoiden ohjeen useamman inspiraationlähteen pohjalta. Vegeleivonnan suosikkini Kamomillan konditoria oli leiponut marjapiirakoita murupohjalla jo vuosia sitten. Ohje onnistuu siis täysin vegaanisesti, totesin.
Kun urakkaan ryhdytään, leivotaan sitten kunnolla, päätin. Kamomillan kuningatarpiirakoiden taikinan määrä vaikutti aika pieneltä, joten päätin lähes tuplata sen. Apuja mittasuhteisiin löytyi Dr. Sugarin pienistä kirsikkapiirakoista. Lisäsin taikinaan myös hieman leivinjauhetta. Oikeaoppisessa murotaikinassa sitä ei ole, mutta Fazerin taikinassa on kohotusaineita, ja halusin jäljitellä sitä.
Kamomilla ja Dr. Sugar täyttivät marjapiirakkansa kokonaisilla marjoilla. Tämä on nopeampi ja helpompi vaihtoehto, joten voit tehdä näin. Halusin kuitenkin autenttisen Fazer-elämyksen, joten keitin täytehillon itse. Käytin siihen jääkaapissa olleita karviaisia ja vadelmia.
En voidellut piirakoiden kansia, koska Fazerin piirakoissa on voitelematon mattapinta. Kotitekoiset marjapiiraat eivät tietenkään ole yhtä säntillisen näköisiä kuin kondiittorien tekemät tai tehdasvalmisteiset, mutta näistä tuli mielestäni hurjan söpöjä! Ihailen aina englantilaisia ja amerikkalaisia piirakoita, joissa on kansi, jonka viilloista pursuaa hieman herkullista täytettä.
Näin irrotat herkästi särkyvät piiraat vuoasta
Pienet marjapiirakat on helpointa muovailla yksittäisiin metallisiin muffinssivuokiin. Tavallisessa marketissa myytävät foliovuoat ovat myös vaihtoehto, tosin eivät kovin ekologinen sellainen.
Minä käytin Maku Kitchen Lifen muffinssipeltiä. Sen kolot ovat juuri sopivan syvät, eikä taikina pursuile yli ja takerru viereiseen piiraaseen. Pinnoitettua peltiä ei myöskään tarvitse voidella. Paiston jälkeen piiraat kannattaa kuitenkin irrotella reunoista varovasti veitsellä.
Jotta murutaikina ei murru irrotusvaiheessa, pellin päälle kannattaa panna vaikka leikkuulauta ja keikauttaa piirakat ylösalaisin sen päälle. Sitten vain paperivuoat nurinpäin olevien piiraiden päälle. Vielä kerran leikkuulauta tai muu tasainen alusta piiraiden päälle ja uusi keikautus. Tadaa: sinulla on oikeinpäin olevia, paperivuokiin pakattuja ja ehjiä (tai ainakin suht ehjiä) pikku marjapiirakoita!
VINK: Hillon vaatiman sokerin määrä riippuu marjojen hapokkuudesta ja omasta maustasi. Jos käytät kovin happamia marjoja, kuten karviaisia, herukoita tai puolukoita, lisää marjasoseeseen hillosokerin lisäksi tavallista sokeria.
VINK VINK: Jos haluat päästä oikein helpolla, täytä piiraat valmiilla hillolla, marjasoseella tai marmeladilla. Kannenkin voi jättää pois, jolloin saat isomman satsin avopiiraita.
VINK VINK VINK: Voit keittää marjahillon jo edellisenä päivänä valmiiksi.
Pienet kannelliset marjapiirakat
6-8 kappaletta muffinssivuoan koosta riippuen
Taikina:
- 4 desiä vehnäjauhoja
- 200 grammaa (vegaanista) margariinia, esim. Naturli tai Sininen Keiju
- 0,7 desiä sokeria
- 1/4 teelusikallinen suolaa
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 2 ruokalusikallista kylmää vettä
Marjatäyte:
- 300 grammaa eli noin 3 desiä mieluisia marjoja
- 150 grammaa eli noin 1,5 desiä hillosokeria (käytä hillosokeria puolet marjojen painosta)
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- Makusi mukaan tavallista sokeria, jos marjat ovat happamia
- pieni tilkka vettä
- Tee ensin marjahillo. Kaada pienen kattilan pohjalle sen verran vettä, että pohja peittyy juuri ja juuri. Lisää joukkoon marjat. Kiehauta seos poreilevaksi. Lisää joukkoon hillosokeri ja keitä välillä sekoitellen 10-15 minuuttia, kunnes hillo on kiinteää. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta pois. Jäähdytä, maistele ja lisää makusi mukaan vaniljasokeria ja tavallista sokeria.
- Tee seuraavaksi taikina. Paloittele rasva kuutioiksi. Sekoita kulhossa kaikki kuivat ainekset. Nypi rasva jauhojen joukkoon, mutta älä vaivaa, ettei taikinaan tule sitkoa. Lisää taikinaan pari ruokalusikallista kylmää vettä, jotta se notkistuu.
- Muovaa taikinasta pallo ja pane se kelmulla peitettynä jääkaappiin puoleksi tunniksi.
- Pyörittele taikina kevyesti jauhotetulla alustalla tangoksi. Leikkaa tanko 6-8 osaan muffinssimuottien koosta riippuen. Pienistä muoteista saat enemmän piirakoita.
- Pyörittele taikinapalat palloiksi. Painele pallo käsin ohueksi letuksi. Irrota lettunen alustasta veitsellä, siirrä se muffinssimuottiin ja muotoile piiraan pohja ja reunat. Ota ylimääräinen taikina talteen ja muovaa siitä toinen lettunen kanneksi.
- Täytä piiraat hillolla. Laita kansi piiraan päälle, kostuta reunat ja painele kansi varovasti paikoilleen. Painele reunat kiinni vielä haarukalla ja pistele kansiin varovasti reikiä.
- Paista piirakoita 200 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia, kunnes pinta on vaalean kullankeltainen.
- Jäähdytä piiraita hetki liinan alla. Irrottele piiraiden reunat veitsellä ja kumoa piiraat tasaisen alustan päälle. Koristele halutessasi paperivuoilla.
Kannellisia ja rustiikkisia piiraita
Hieman samantyyppinen, rapeutta ja mehevää täytettä yhdistelevä leivonnainen on galette. Rakastan galettea, koska se on todella helppo tehdä. Ulkonäkö saa olla rustiikkisen ronski, ja taikina on vegaaninen.
Kirsikka-luumugalette sopii loppukesään ja alkusyksyyn. Pohjan päälle levitetään marjahilloa, ja sen päälle levitetään luumulohkoja. Voit käyttää tässäkin piirakassa myös valmista hilloa.
Galette onnistuu myös suolaisena. Sadonkorjuugalettessa on runsaasti makeaa, karamellisoitua sipulia, jonka päälle voi levittää koristeeksi porkkanasiivuja. Tämäkin suolainen piirakka on vegaaninen.
Olen tehnyt joitakin vuosia sitten myös kannellisen amerikkalaistyylisen luumupiirakan. Tuonkin ohjeen saa veganisoitua todella helposti. Korvaa taikinan voi hyvällä vegemargariinilla, kuten Naturlilla ja voitele piirakka munan sijaan vaikka kaurakermalla. Voit myös jättää voitelun väliin ja koristella kannen tomusokerilla.