Arvostelu: Vaakon Nakki on barbaarin paratiisi, tsekkaa härskit kuvat!

Miksi oi miksi sen pitää olla Pispalassa saakka? Tätä olen miettinyt viime yöstä asti. Kävin ensimmäistä kertaa elämässäni Vaakon Nakissa ja söin samalla elämäni ensimmäisen kuuman koiran. Olen myyty.

Yksinkertaisuus kunniaan. Linja pitää niin Vaakon Nakin logossa kuin ruoissakin.
Yksinkertaisuus kunniaan. Linja pitää niin Vaakon Nakin logossa kuin ruoissakin.

Takana oli mahtava ilta. Juhlimme ensin ystävämme synttäreitä Telakan yläkerrassa. Matka jatkui Rajaportin saunalle, missä nautiskelimme löylyistä pari tuntia. Perinnesaunan lauteilla syntyi kollektiivinen päätös yöpalan nauttimisesta läheisellä Vaakon Nakilla.

Legendaarinen grilli perustettiin vuonna 1962. Se on toiminut pienissä liiketiloissa pispalalaisen puutalon kivijalassa vuodesta 1982 lähtien. Viime vuonna Vaakkoa uhkasi pakkohuutokauppa. Tätä ennen grilli oli suljettuna tulipalon aiheuttamien vaurioiden vuoksi. Nyt kaikki on onneksi taas hyvin, eikä Vaakko ole lähtenyt mukaan nykyajan hömpötyksiin, kuten kebabiin, pizzoihin tai kanansiipiin. Listalla on perinteistä grilliruokaa, joka maistuu parhaimmalta maidon kera kirpsakassa ulkoilmassa.

Grillille oli koko ajan jonoa, mutta annokset valmistuivat rivakkaan tahtiin. Nokialaiset kaverit rohkaisivat minua tilaamaan kuuman koiran (4,50 e) – ehdottomasti makkaralla, ei nakeilla. Olen kuullut, että Vaakon koiraa pidetään nykyään jopa parempana kuin nokialaisten grillien vastaavia. Nokialainen erikoisuus sai alkunsa Teuton grilliltä. Silloisen grilliyrittäjän kerrotaan pähkäilleen, miten hän voisi hyödyntää varastossa lojuvat, kuivahtaneet sokerimunkit. No ei kun makkara väliin ja sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia ja sipulia kyytipojaksi! Ihan ensimmäisissä koirissa oli kuulemma välissä jopa munkin hillo. Se taisi olla turhan eksoottista nokialaistenkin makunystyröille, vaikka suolaisen ja makean yhdistelmä on juuri se juju, joka koirassa koukuttaa.

Tsekatkaa tää makkara. 4,50 eurolle saa vastinetta.
Tsekatkaa tää makkara. 4,50 eurolle saa vastinetta.

Sain käteeni hillottoman, höyrytetyn sokerimunkin, jonka välissä oli valtaisa höyrymakkara ja kaikki tutut grilliruoan täytteet. Munkki voisi olla hieman isompi, jotta suolaisen makkaran ja sokerimunkin makuyhdistelmästä pääsisi nauttimaan ensipuraisusta asti. Munkin, makkaran ja grillimausteiden kombo kylmän maidon kanssa oli parasta, mitä ihminen saattoi saada saunan jälkeen puolenyön aikaan. Nyt ymmärrän nokialaisia kavereitani, jotka ripottelevat sokeria tavalliseen hodariinkin.

Se on suolainen. Se on makea. Se näyttää pirun härskiltä. Se on ihana.
Se on suolainen. Se on makea. Se näyttää pirun härskiltä. Se on ihana.

Muutkin grilliannokset yllättivät iloisesti. Chilihodarissa (3,80 e) oli reilusti chiliä, ja se sai mausteisiin tottuneen miehenkin yskähtelemään. Munahampurilainen (4,90 e) oli edukkaaseen hintaansa nähden reilun kokoinen. Välissä oli paljon majoneesia. Kanaspecial (7,90 e) oli todella positiivinen yllätys. Grillilautasen kana oli valmistettu paremmin kuin monessa ravintolassa. Kanapalojen pinta oli rapea ja rasvainen, mutta liha ei ollut kuivaa ja tikkuista, vaan mureaa ja pehmeää.

Kuningasannos oli ehdottomasti nälkäisimpien tilaama Sitä sun tätä (8 e). Annoksessa oli lihapullia, ranskalaisia, uppopaistettua makkaraa ja pekonia. Annoksen mittasuhteet eivät ehkä pääse kuvassa oikeuksiinsa. Lautanen oli valtava. Kaksi nälkäistä tulisi siitä helposti kylläiseksi.

Sitä sun tätä, lihanhimoisen märkä uni. Myös lihapullissa oli kunnolla lihaa.
Sitä sun tätä, lihanhimoisen märkä uni. Myös lihapullissa oli kunnolla lihaa.
Kuvittelin munahampurilaisen paljon pienemmäksi, koska useimmilla grilleillä hampurilaisten hinnat alkavat 5-6 eurosta.
Kuvittelin munahampurilaisen paljon pienemmäksi, koska useimmilla grilleillä hampurilaisten hinnat alkavat 5-6 eurosta.

Orgastinen ruokakokemus sai meidät villiintymään. Syntymäpäiväsankari muisti, että autossa oli yksi kokonainen kakku, joka jäi yli Telakan juhlavastaanotolta. Ystävällinen grillin täti antoi meille puhtaita haarukoita. Korkkasimme Pyynikin ammattiopiston kondiittoriopiskelijoiden loihtiman suklaa-mustaviinimarjakakun lumisen roskiksen päällä. Kakku oli mainio. Suklaakerros oli täyteläinen eikä liian makea. Viinimarjaa oli kahdessa kerroksessa miedompana ja voimakkaampana. Loistava yhdistelmä, joka maistui niillekin, jotka eivät ole pahemmin makean perään.

20 hengen kakku maksoi vain 20 euroa, ja se oli todella kaunis, vaikka kännykkäkuvassa kakku ei olekaan parhaimmillaan. Kuvaaja ehkä otti, ehkä ei.

Mikä maistuu makkaraperunoiden jälkeen paremmin kuin viinimarjahyydykkeen ja suklaamoussen sofistikoitunut yhdistelmä.
Mikä maistuu makkaraperunoiden jälkeen paremmin kuin viinimarjahyydykkeen ja suklaamoussen sofistikoitunut yhdistelmä.
Yhdeksän ihmistä voi todistetusti tuhota 20 hengen kakun reilussa vartissa.
Yhdeksän ihmistä voi todistetusti tuhota 20 hengen kakun reilussa vartissa.

Kun kaivoimme kakun esille, saimme aika erikoisia katseita noin 18-vuotiaalta pariskunnalta, joka kurvasi hakemaan yöpalaa isin bemarilla. Facebook alkoi varmaan laulaa Vaakolla sekoilevista kalkkiksista, koska yhtäkkiä grillin piha oli täynnä mopoautoja ja hihitteleviä teinejä, jotka tuijottivat meitä. Tai ehkä he olivat vain kateellisia kakullemme.

Vaakon Nakki on täydellinen grilli, koska se on vain ja ainoastaan grilli. Täältä ei saa kebabmukeja, fetaa, falafelia tai wingsejä. Veikkausmainokset ja irtokarkkilaarit eivät rumenna karuudessaan kaunista designia. Ei valonauhoja, ei härpäkkeitä. Grilli tekee todella hyvin sen, mihin se on keskittynyt: raskaan grilliruoan. Ehdottomuus on osa Vaakon ihanuutta. Se houkuttelee paikalle kirjavan asiakasjoukon, jossa on niin hippejä, palomiehiä kuin pissiksiäkin. Hinta-laatusuhde on loistava. Keskustan grillit ovat paljon kalliimpia ja laatu kirjavaa.

Tuomio: Huippu omassa kategoriassaan. 5 tähteä.

P.S. Tässä taloudessa vietetään nyt detox-lauantaita. Olen nimittäin luvannut testata huomenna vielä Pyynikintorin kebab-pizzerian. Jotta kengät mahtuisivat jalkaan ja suonet eivät huutaisi hoosiannaa, nautitaan väliaterioilla lähinnä vettä, mansikoita ja selleriä…

 

4 Kommenttia

  1. Olen samaa mieltä kanssasi, Vaakon Nakki on erittäin hyvä Grilli. Kuumia koiria on vuosien mittaan tullut syötyä monia. Ja aina ajattelen että nyt pitää maistaa jotain muutakin niin sorrun siitä huolimatta tilaamaan kuumankoiran. Se on niin hyvää!

    • Minäkin luulen, että koirasta tuli vakkariannokseni Vaakon Nakissa. Se on kuitenkin pikaruoka, josta ei tule tehtyä kotona minkäänlaisia omia versioita toisin kuin esim. hampurilaisista.

  2. En ymmärrä hehkutusta. Samaa tavaraa saa joka grilliltä Suomessa, aina saanut. Samat tukun valmistuotteet käytössä kuin kaikkialla muuallakin, haitariranuista ja einespihveistä lähtien. Makkarassa ei ole edes paistopintaa, eli sitä ei siis ole grillattu.

    Toki hinta pitää pitää kurissa niin laatu on tämä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.