Ahlman tilapuoti ravintola Kapusta ruoka

Lähiruokaherkkuja Ahlmanin uudistuneessa Tilapuodissa

(*Söin ilmaiseksi, shoppasin omalla rahalla)

Ahlmanin koulutuskeskuksen tila puoteineen ja ihastuttavine miljöineen on yksi niitä paikkoja, joihin veisin ulkomaalaisen vieraan. Vain parin kilometrin päässä Tampereen keskustasta voi nauttia aidosta maalaistunnelmasta ammuu-hörähdysten säestyksellä. Suomessa ei tiettävästi ole toista paikkaa, jossa kasvatettaisiin omia lehmiä näin lähellä urbaania elämänmenoa.

Uudistettu Ahlmanin maalaismiljöö

Nautimme täällä syksyllä unohtumattoman lounaan Läheltä hyvää -tapahtumassa, ja viime vuonna rankkasin Ahlmanin ravintola Kapustan yhdeksi Tampereen parhaista lounaspaikoista.

Ahlmanin tilapuotia on nyt uudistettu, ja se on avarampi ja vielä tunnelmallisempi. Puodissa myydään niin oman tilan juustoja ja leivonnaisia kuin muiden lähituottajien ruokaa. Valikoimassa on esimerkiksi luomumunia, juustoa, lihaa, jauhoja, makeisia, kahvia, teetä ja kotimaisia säilykkeitä.

Puodin vieressä on Suomen parasta kouluruokaa tarjoileva ravintola Kapusta, joka palvelee myös Ahlmanin kokousvieraita. Lounaalla on tarjolla aina sekä liha- että kasvisvaihtoehto. Kapustan kasvisruoassa on reilusti proteiinia, ja salaattia höystävät oman maan tuoreet yrtit. Kyse ei ole mistään tavallisesta kanttiinista, sillä Ahlmanin ravintoloita luotsaa Rôtisseur-kokki Anette Mellin.

Ahlmanin tilapuoti ravintola

Ahlman tilapuoti ravintola
ahlman_tilapuoti_miljoo2
Ahlmanin tilapuoti ravintola Kapusta

Ahlman tilapuoti myymälä

Ahlmanin tilapuoti

Tilapuodissa voi hörpätä kahvitkin

Ahlmanin tilapuoti avattiin vuonna 2009, jolloin lähiruoka teki vasta tuloaan. Ahlman halusi auttaa paikallisia tuottajia markkinoimaan ja myymään tuotteitaan. Työ kannatti, sillä monia tilapuodissa myytäviä tuotteita löytyy nyt marketeistakin. Ihmiset ovat oppineet arvostamaan ja vaatimaan lähiruokaa.

Seuraava askel oli puodin kahvilapuolen vahvistaminen. Kaupan kyljessä on nyt mukavia istuskelunurkkauksia, joissa voi hörppiä sumppia ja ihastella vanhanaikaista miljöötä.

Tilapuoti on avoinna yleensä maanantaista perjantaihin kello 917.30. Viereisessä Kapustassa tarjoillaan aamupalaa kello 7.3010. Jos tilapuodissa haluaa piipahtaa aamiaisen yhteydessä ennen kaupan virallista avautumista, henkilökunta on valmis joustamaan.

Ahlman tilapuoti kahvila

Ahlman tilapuoti kahvila
ahlman_tilapuoti_miljoo8

Keittiössä on huippuosaamista

Ahlmanin tilapuodissa järjestettiin viime viikolla avajaiset, joissa kutsuvieraat pääsivät shoppailemaan ja maistelemaan puodin herkuista loihdittuja cocktail-paloja. Maljana kilisteltiin kuohuvaa mustaherukanlehtijuomaa.

Suolaisina ruokina tarjoiltiin muun muassa Järkisärjellä ja savustetulla Ahlmanin jugurtilla täytettyä mallasleipää, vasikankieltä porkkanan ja meiramimajoneesin kera sekä Wilgrenin lihahyytelöä ja Ahlmanin foccaciaa.

Väliruokina nautiskeltiin Ahlmanin juustoja, hamppunäkkileipää ja Tiililän Helenan hilloja. Jälkiruokapöydästä löytyi piimävaukasta tyrnikeiton kera, maatiaismaitojäätelöä ja pähkinäkaramellia, tilan omasta kermasta tehtyä suklaata, taatelikakkua ja omenamehua.

Ahlman tilapuoti ravintola Kapusta ruoka
Ahlmanin tilapuoti ravintola Kapusta ruoka

ahlman_tilapuoti_buffet3

Lihahyytelökammokin katosi

Mistähän tässä nyt aloittaisi, kun kaikki oli niin älyttömän hyvää. No, sanotaan nyt, että kaikki tosiaan oli älyttömän hyvää. En yleensä voi sietää lihahyytelöä – se pääsi itse asiassa inhottavimpien ruokien top-listalleni. Nyt pakotin itseni voittamaan pelkoni ja kas, jopa lihahyytelö katosi lautselta. Suosikkejani olivat lohimoussella täytetty tuulihattu, järkisärki, naudankieli ja juustot.

Nappasin munajuustoa lautaselleni niin roiman siivun, että sain unohtaa santsaushaaveeni. Mutta kun se vain oli niin hyvää luumuhillon kanssa! Luumuhillo oli kaukana ylimakeasta marmeladista, jonka assosioin heti joulutorttuihin.

Ahlmanin juustot
Ahlman tilapuoti lähiruoka
ahlman_tilapuoti_buffet_annos3
ahlman_tilapuoti_buffet_annos4

Kotiinviemisiksi Järkisärkeä

Aterian jälkeen innostuin ostamaan puodin puolelta mainitsemaani Järkisärkeä. Korpilahtelainen Komppi-Seppälän tila haluaa nostaa kotimaisen särjen arvostusta, sillä särkeä pidetään aivan turhaan roskakalana.

Todellisuudessa särki on nimensä mukaisesti järkevä vaihtoehto. Toisin kuin tonnikala, särki on WWF:n suosittelema ekologinen kala. Suomen särkikanta on vahva, ja kysessä on kevyt, mutta ravinteikas kala.

Särki ei ole ruotoisuutensa vuoksi kovin suosittu, mutta Järkisärki kypsennetään niin, että ruodot pehmentyvät täydellisesti. Säilykesärkeä voi laittaa vaikka leivän päälle, salaatteihin, munakkaisiin ja pastoihin.

Itse ajattelin virittää Järkisärjestä jonkinlaisen pasta puttanescan. Myynnissä on tomaatilla ja yrteillä maustettu versio sekä savustettu, valkosipulilla maustettu. Ostin purkillisen tomaattimarkinoitua särkeä, joka maksoi noin 6 euroa.

Lopuksi vielä iloinen uutinen kaikille puodista innostuneille, jotka eivät ehdi tuonne ostoksille arkisin. Ahlmanin kauppa on nimittäin jouluna auki kahtena lauantaina: 10. ja 17.12 kello 1016. Ahlmanin Joulutori -tapahtumassa on lähialueen tuottajia myymässä tuotteitaan, hevosajelua ja tietenkin joulupukki. Ahlmanin kartanon kauniissa opetusravintola Annassa on myös huomenna 10.12. joululounas.

Mene tai ole neliö, mää ainakin meen!

ahlman_tilapuoti_miljoo9

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.