Viikinsaaren brunssi

Viikinsaaren brunssi tuo kesäpuutarhan lautaselle

(*Saimme ilmaiset ruoat ja laivaliput)

Viikinsaari on peritamperelainen kesäkohde, jossa vierailu on monelle manselaiselle yksi loman must-jutuista. Jo laivamatka saareen on elämys etenkin perheen pienimmille.

Yli 150 vuotta vanha kesänviettopaikka

Täällä voi viettää kivan kesäpäivän pikkurahalla omien eväiden kera tai vierailla Viikinsaaren ravintolassa. Saaressa on myös kesäteatteri, tanssilava, uimaranta saunoineen, minigolfrata, luontopolku ja jopa kappeli. Kaksi kolmasosaa saaresta on vehreää luonnonsuojelualuetta.

Saari on ollut tamperelaisten kesänviettopaikka 1800-luvun puolivälistä lähtien. Ensimmäinen ulkoilmaravintola Viikinsaareen perustettiin vuonna 1866. Nykyinen keltainen ravintolarakennuskin on yli sata vuotta vanha.

Ravintola Viikinsaari arvostelu
Laivamatka Viikinsaareen
Tekemistä Viikinsaaressa lapsille
Tekemistä lapsille Viikinsaaressa

Keittiössä puhaltavat maukkaat tuulet

Olen käynyt Viikinsaaressa syömässä viimeksi kesällä 2013. Tuolloin brunssi ei ollut kovin häävi kokemus. Tarjolla oli prinssinnakkeja ja hotellien buffeteista tuttua säilykehedelmäsalaattia. Palvelu tosin olin lämmintä ja kärsivällistä, vaikka härdelli oli melkoinen, ja eräs asiakas napsi nakkeja paljain käsin suoraan lämpöastiasta.

Pari vuotta sitten monet liemet mallikkaasti keittänyt Anette Mellin otti Viikinsaaren ravintolan komennukseensa. Ruoka on noussut vihdoin tasolle, jonka upea miljöö lasiverantoineen ansaitsee. Pari viikkoa sitten Anette kutsui bloggaajaporukan testaamaan brunssin ilmaiseksi. Samalla meille tarjottiin maistiaisiksi annokset à la carte -listalta. Viikinsaaressa on myös rennompi terassilista, jolta löytyy esimerkiksi tapaksia, lohikeittoa ja täytettyä rieskaa.

Anette Mellin työskenteli aikaisemmin Ahlmanilla – jossa muuten on myös loistava ravintola ja puoti, josta tilan tuotteita voi ostaa. Tämä perintö näkyy nyt Viikinsaaressa. Tarjolla on esimerkiksi Ahlmanin juustoja ja muiden pirkanmaalaisten lähitilojen raaka-aineita.

Kaksi Ahlmanin lehmää on myös päässyt kesälomalle Viikinsaareen. Hiehot Pyhä ja Paarma laiduntavat ravintolan vieressä, ja kaksikon touhuja on hauska seurata lasiverrannalta. Jos menet kurkistelemaan lähempää, VARO SITÄ SÄHKÖAITAA. Älkää kyselkö. Mutta sen vaan sanon, että varokaa.

Ravintola Viikinsaari arvostelu
Viikinsaaren lehmät
Ravintola Viikinsaari kokemuksia

Tampereen parhaita brunsseja

Alkukesän brunssilista on kuin pöytään katettu puutarha. Ruoissa käytetään paljon saaressa kasvavia villiyrttejä, jotka Anette tuntee kuin omat taskunsa. Brunssi maksaa 27 euroa, ja 2 – 12-vuotiaat lapset syövät puoleen hintaan. Brunssia tarjoillaan lauantaina ja sunnuntaina kello 11.30 – 16.00.

Brunssi on todella suosittu, joten suosittelen sen varaamista etukäteen verkkokaupasta, johon löytyy linkki brunssisivun vasemmasta yläkulmasta. 37 euron hintainen paketti sisältää myös laivaliput, ja sunnuntaisin brunssin etukäteen verkosta ostaneet pääsevät ilmaiseksi saunaan.

Brunssi oli yksi parhaita Tampereella nauttimiani. Sitä on hehkutettu myös somen Tampere- ja ruokaryhmissä. Viikinsaaren brunssin vegaanitarjonta on myös kaupungin mallikkaimpia. Pöydässä on useampi vegaaninen ruokalaji, mutta vegaanin kannattaa varata brunssi etukäteen ja mainita ruokavaliostaan varauksen yhteydessä. Facebookin vegaaniryhmässä kerrottiin, että tällä systeemillä vegaanit saavat buffetin antimien lisäksi varta vasten heille tehtyjä lisäannoksia.

Vaikka ravintolalla on selkeä oma lähiruokalinjansa, se tunnistaa asemansa kaikkien tamperelaisten yhteisenä kesäpaikkana. Niin lasten lihapullatoiveisiin kuin vegaanien tarpeisiin vastataan. Lopputulos ei kuitenkaan ole sekavaa säntäilyä, eikä missään oikaista eineksillä.

Viikinsaare ravintola kokemuksia
Viikinsaaren ravintola arvostelu

Ei eineksille

Mieleeni jäivät etenkin makeanmausteisessa bbq-kastikkeessa muhennettu seitan, kalat ja salaatit. Seitan oli niin hyvää, että sekasyöjänkin kannattaa maistaa. Tämä on grilliruokaa parhaimmillaan. Graavilohen lisäksi tarjolla oli näyttävästi lankun päältä tarjottu lämminsavulohi. Molemmat maistuivat lipstikka-aiolin kera.

Kasvisruoistani suosikkejani olivat kaikki! Makuyhdistelmät natsasivat just eikä melkein. Oli paahdettua porkkanaa fetan ja siemenien kera, mintulla maustettua perunasalaattia, punajuurihummusta, paahdettua kukkakaalia kikherneiden ja hasselpähkinän kera ja vaikka mitä.

Kuten huomaatte, en mainitse prinssinnakkeja ja croissanteja. Anette ei halunnut brunssille mitään puolivalmisteita tai samoja ruokia, joita tarjotaan lähes kaikilla brunsseilla ja hotellien aamiaisilla. Lihapullia, falafeleja ja munakasta kyllä löytyy, mutta munakaskin tehdään luomumunista, ei munajauheesta. Eron maistaa, näkee ja tuntee suussa.

Ravintola Viikinsaari arvostelu
Ravintola Viikinsaari arvostelu
Ravintola Viikinsaari arvostelu

Elegantti à la carte

Saimme myös alkupala-annoksen à la carte -listalta. Se oli kaunis kuin pieni taideteos, ei kuitenkaan tunnistamattomaksi piperretty. Lautasella oli friteerattua Ahlmanin fetaa, tomaattia ja lipstikkajugurttia (normaali annoshinta 11 euroa). Annos oli herkän kesäinen, ja suola, raikkaus, tomaatin happo ja makeus olivat hyvässä tasapainossa.

Heinäkuusta lähtien perjantaisin laivalipun hinta muuten hyvitetään ravintolassa kaikilta, jotka tilaavat kolmen ruokalajin menun. Jälkkäripöydästä valitsin maatiaismaitoon tehtyä pannaria, Ahlmanin jugurttia ja raparperihilloa. Kannattaa maistaa myös omenamehua. Ihastelimme sen syvänkeltaista väriä ja aidon omenaista makua.

Ravintola Viikinsaari arvostelu
Ravintola Viikinsaari kokemuksia

Brunssi oli niin hyvä kokemus, että aion käydä saaressa tänä kesänä ainakin toisen kerran. Olisi ihanaa syödä aurinkoisena iltana illallinen verannalla. Tai tulla tänne saunomaan ja napostella sen jälkeen terassilla tapaksia.

Jääkää siis hyvästi, prinssinnakit ja valmiscroissantit. Tampereen vanhin ravintola tarjoilee nyt historiansa ja upean ympäristönsä tasoista ruokaa!

Hopealinjat Viikinsaari


 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.