Bongasin Facebookin leivontaryhmästä todella helpolta vaikuttavan suklaakakun ohjeen. Kakkua ei paisteta, mutta se ei ole liivatteella hyydytetty juustokakku, minulle siis jotain aivan uutta. Samettinen vadelma-suklaakakku syntyy rapeasta muropohjasta, tuoreista vadelmista ja himoittavan hyvästä, ganachea muistuttavasta suklaatäytteestä.
Tuoreita vadelmia ja maitosuklaata
Tunnustan heti alkuun, että en ole yhdistelmän suklaa+marjat varaukseton ystävä. Jos marjat ovat yhtään liian happamia, ne korostavat suklaassa olevan kaakaon karvautta liikaa. Pehmeys ja makeus jäävät happojen jalkoihin, ja pahimmillaan suklaa tuntuu kitalaessa ikävältä rasvaiselta kalvolta.
En myöskään välitä erityisemmin kuivatuilla marjoilla maustetusta suklaasta. Esimerkiksi tämä Fazerin Vadelma & Lakritsi ei uppoa millin vertaa, vaikka moni tuttu hehkuttaa makuyhdistelmää Fazerin kaikkien aikojen parhaaksi. No, onhan siinä vähän kaikkea, mistä suomalainen tykkää – kas kun ei vielä kahvipapuja ja lenkkimakkaran paloja.
Jostain syystä With Chocolate Chips -Ellin suklaisen vadelmakakun ohje kuitenkin kiehtoi minua. Läpileikkaus kakusta mehevine marjoineen ja paksuine maitosuklaatäytteineen näytti hyvältä. Ohje oli ihanan simppeli, joten se olisi helppo toteuttaa lapsen kanssa. Matkaan siis!
Suklaakakku onnistuu ilman liivatetta ja paistamista
Muutin Ellin ohjetta pikkuisen. En käyttänyt pohjassa vadelmahilloa enkä Dominoita, sillä täytekeksit olivat hurjan kalliita. Tein pohjan tavallisista suklaa-kaurakekseistä ja voista. Maustoin seoksen kaakaojauheella, jotta pohjakin olisi suklainen. Lisäsin myös täytteeseen ripauksen kaakaota, jotta se olisi kauniin keskiruskeaa, ei maitokahvin väristä.
Helppo vadelma-suklaakakku osoittautui myös yhdeksi parhaista koskaan leipomistani baakkelseista. Tuoreiden vadelmien ja lähinnä kermasta, voista ja suklaasta koostuvan täytteen yhdistelmä on liioittelematta jumalainen. Pidin kovasti koostumuksesta, joka oli paksua suklaatahnaa, ei hyydykettä. Vaihtelua iänikuisille juustokakuille, ja tämä on vielä niitäkin helpompi tehdä.
Pohdin jo, millainen olisi talvikauden vadelma-suklaakakku? Toimisiko mango, appelsiini tai mandariini? Tästä saa ainakin helpon Snickers-kakun, kun laittaa keksipohjan päälle suolapähkinöitä ja valuttaa suklaatäytteen niiden hunnuksi.
VINK: Kakku pitää säilyttää koko ajan kylmässä, sillä se sulaa herkästi.
Samettinen vadelma-suklaalakakku
Noin 22-senttiseen irtopohjavuokaan
Pohja:
- 200 grammaa kaura- tai Digestive-keksejä
- 70 grammaa voita
- 1 ruokalusikallinen tummaa kaakaojauhetta
Täyte:
- 2 – 3 desiä tuoreita vadelmia
- 300 grammaa maitosuklaata
- 200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
- 2 desiä kuohukermaa
- 50 grammaa voita
- 2 teelusikallista vaniljasokeria
- 2 teelusikallista tummaa kaakaojauhetta
- Tee ensin pohja. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan. Murskaa keksit pieneksi muruksi morttelissa tai tehokkaassa blenderissä. Sulata voi. Lisää voisula ja kaakaojauhe keksimurskaan ja sekoita hyvin. Levitä keksimassa tasaisesti irtopohjavuokaan.
- Levitä 3/4 vadelmista vuokaan keksipohjan päälle. Säästä muutama marja kakun koristeluun.
- Tee lopuksi täyte. Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi. Sulata suklaa, voi ja tuorejuusto kattilassa, joko vesihauteessa tai miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen. Sulata seos notkeaksi, mutta älä keitä sitä. Lisää lopuksi joukkoon kerma, vaniljasokeri ja kaakaojauhe.
- Kaada suklaamassa vuokaan vadelmien päälle. Koristele kakku lopuilla vadelmilla. Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi.
Suloisia suklaakakkuja joka makuun
Olen leiponut tänä vuonna esikoisen kanssa oikein urakalla, ja helpoista suklaakakuista on tullut spesialiteettimme. Ohjeita on kertynyt mukavasti, ja kaikki tosiaan onnistuvat aikuisen ohjaamana 10-vuotiaaltakin.
Sydänsurujen kakku, tuo kuivakakkujen klassikko aloitti yhteisen leivontaprojektimme. Kyseessä on yksinkertainen kaakaolla maustettu kuivakakku, mutta siihen saa kivaa twistiä, kun sekoittaa taikinaan suklaaraastetta. Kakkuun voi tehdä vielä koristevaluman valkosuklaalla tai sokerilla. Ja hei, tämän suklaakakun pintaan ne kuivatut marjat sopivat oikein hyvin!
Löysin myös vuosien jälkeen mielestäni parhaan mutakakun eli Stockmannin mud caken ohjeen. Tuo on yksinkertainen, aina toimiva perusresepti, jota voi tuunata kahvilla tai viskillä, mutta kakku on ilman niitäkin täydellinen.
Pitihän sitä tehdä myös pellillinen meheviä mokkapaloja. Ohje on muokattu Pilvilinnan Annan reseptistä, josta tulee hieman pienempi taikina. Pohjasta tulee ihanan möyheä, mutta se pysyy kasassa, ja päälle tulee juuri sopivasti syvän mokkaista täytettä.