suloisen vaaleanpunainen mansikkajuustokakku

Suloisen vaaleanpunainen mansikkajuustokakku

Kerran kesässä on tehtävä jonkinlainen mansikkakakku. Tällä kertaa halusin kakun, joka olisi yhtä vaaleanpunainen kuin kesäpäivien unelmat. Syntyi suloisen vaaleanpunainen mansikkajuustokakku, jossa mansikoita on sekä soseena juustotäytteen joukossa että koristeina kakun reunoilla ja päällä. Mikä söpöliini! Ja ihan itte tein!

Raikas ja helppo mansikkajuustokakku

Hain mansikkajuustokakkuun inspiraatiota useammasta lähteestä, esimerkiksi hyvät arvostelut saaneesta Valion ohjeesta ja suositusta K-Ruoan juustokakkuohjeesta. Varsinkin Valion ohje oli kuitenkin kaltaiselleni semiamatöörileipurille hieman vaikeaselkoinen. Whaaat, mitäs tässä nyt yhtäkkiä marmoroidaan? Miksi kukaan ei varoittanut apuaaaaa!

Vika voi toki olla omissa taidoissani – tai enemmänkin niiden puutteessa. Päätin silti yrittää tehdä omasta ohjeestani niin helposti ymmärrettävän, että pulssia nostattavia yllärimarmorointeja ei tulisi muillekaan.

Olen lopputulokseen varsin tyytyväinen. Löysin torilta todella makeita mansikoita, ja myös vaniljatuorejuusto on aika makeaa. Käytin siis sokeria melko maltilla, ja kun täytteeseen tulee vielä sitruunamehua ja ranskankermaa, lopputulos on mukavan raikas. Marjaisa, oikeasti mansikkainen.

Onnistuu myös pakastemansikoista

Lapset olivat ihan tohkeissaan kakun väristä. En nähnyt tarvetta tehdä päälle kiillettä, koska mansikkajuustokakku on sellaisenaan söpö, ja reunusmansikoissa on minun silmääni tarpeeksi krumeluuria. Voit toki viimeistellä oman kakkusi kiilteellä ja vaikka takaperin volttia heittelevillä sokerijoutsenilla, jos siltä tuntuu.

VINK: Voit sulattaa liivatteet sitrusmehun sijaan myös mieluisaan punaiseen mehuun.

VINK VINK: Hieman vetisetkin mansikat ja pakastemansikat sopivat hyvin täytteeseen. Kakkua ei kuitenkaan kannata koristella niitä. Jos käytät täytteessä pakastemarjoja, kakku kannattaa koristella niiden sijaan kiilteellä tai muilla koristeilla.

VINK VINK VINK: Mansikoiden makeus vaihtelee huomattavasti, ja vaniljatuorejuustossa on sokeria. Kaikkea sokeria ei kannata sulattaa mansikkasoseeseen, vaan osa kannattaa lisätä vasta lopuksi maistellen valmiiseen täytteeseen. Huomioi myös, että kun kakku hyytyy ja viilentyy, makeus laimentuu.

Vaaleanpunainen mansikkajuustokakku

22-24-senttiseen irtopohjavuokaan

Pohja:

  • 175 grammaa Digestive-, Oreo- tai Dominokeksejä
  • 75 grammaa voita

Täyte:

  • 400 grammaa eli vajaa litra mansikoita
  • 2 desiä kuohukermaa
  • 400 grammaa eli 2 pakettia vaniljatuorejuustoa
  • 150 grammaa ranskankermaa
  • 0,5-1,5 desiä sokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 6 liivatelehteä
  • 0,5 desiä sitruuna- tai limemehua
  • kylmää vettä liivatelehtien liottamiseen

Reunojen koristeeksi ja päälle:

  • 100 grammaa kiinteitä mansikoita
  • Halutessasi tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

  1. Tee ensin pohja. Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita se keksimurskaan. Pingota leivinpaperiarkki irtopohjavuokaan. Levitä keksimuru tasaisesti pohjan päälle.
  2. Koristele halutessasi kakun reuna. Ota noin viisi mansikkaa, poista niistä karat ja leikkaa mansikat viipaleiksi. Aseta viipaleet kiertämään vuoan sisäreunaa.
  3. Pane liivatelehdet likoamaan kulhoon runsaaseen kylmään veteen. Tee lehtien pehmentyessä kakun täyte.
  4. Perkaa mansikat karoista. Pane 400 grammaa mansikoita, 0,5 desiä sokeria ja vaniljasokeri pieneen kattilaan. Keittele seosta miedolla lämmöllä sekoitellen ja survo mansikat soseeksi nuijalla tai haarukalla. Kun mansikat ovat soseutuneet, kaada seos toiseen astiaan jäähtymään.
  5. Kun mansikkasose jäähtyy, vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon vaniljatuorejuusto ja ranskankerma. Sekoita seokseen lopuksi jäähtynyt mansikkasose.
  6. Nosta pehmenneet liivatelehdet vesikulhosta pieneen kattilaan. Lehtiä ei tarvitse puristaa, vaan niihin saa jäädä kosteutta. Sulata liivatelehdet hyvin miedolla lämmöllä, koko ajan sekoitellen. Kun lehdet ovat sulaneet, sekoita joukkoon sitruunamehu. Ota kattila pois liedeltä ja anna liivatenesteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  7. Kaada liivateneste kakkutäytteeseen ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Tarkista lopuksi kakun maku. Lisää 0,5-1 desiä sokeria tai makusi mukaan.
  8. Kaada kakkutäyte irtopohjavuokaan. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään kuusi tuntia, mieluiten yön yli. Irrota vuoan reunus hyytyneestä kakusta varovasti. Voit irrotella kakkua reunuksesta kevyesti veitsellä. Koristele valmis kakku mansikoilla ja mintunlehdillä.

vaaleanpunainen mansikkajuustokakku
raikas mansikkajuustokakku

Makeaa ja suolaista mansikasta

Muita versioita mansikkakakusta ovat ylellinen ranskalainen mansikkatorttu, helpoista helpoin kulhokakku, limoncellolla terästetty mansikkatiramisu ja perinteinen mansikkakakku vegaanisena versiona.

Seuraavaksi taidan siirtyä suolaisempiin mansikkaherkkuihin. Yksi sellainen on mansikkagazpacho, johon voi hyödyntää vetisemmät mansikat, jotka eivät sovi kakun päälle. Umaminen kylmä keitto tarjoillaan fetalla ja hunajalla kuorrutettujen paahdettujen leipien kera, mmm!

Mansikka ja feta lyövät kättä myös suolaisenmakeassa piirakassa, joka tehdään helposti valmiista lehti- tai voitaikinasta. Timjami tai basilika on tähän piiraaseen kuin piste iin päälle, suosittelen myös kylmää roseeta.

Ja hei, aina voi tehdä myös mansikkakiisselin ja ottaa iisisti. Ehtii sitä leipoa syssymmälläki.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.