laskiaispullat lemon curdilla ja kinuskilla

Laskiaispullat lemon curdilla ja kinuskilla

Mantelilla vai hillolla? Kompa! Oikea vastaus on nimittäin lemon curdilla ja kinuskilla. Ihastuin kirpeänmakeaan yhdistelmään idyllisessä Tallipihan kahvilassa ja päätin toteuttaa sen kotikeittiössä. Laskiaispullat lemon curdilla ja kinuskilla eivät vaadi muuta kuin pullataikinan tekemisen ja kerman vaahdottamisen. Muut täytteet löytyvät kaupan hyllyltä.

Testaa lemon curdia tai lakkahilloa

Englantilainen sitruunatahna eli lemon curd on heikkouteni. Vetelen sitä paahtoleipien päällä, maustan sillä tiramisun, rahkan ja kermavaahdon. Suomalaisissa kaupoissa oli valitettavasti hetkellinen lemon curd -kato brexitin vuoksi. Onneksi tilanne näyttäisi nyt korjaantuneen. Ainakin Prismasta löytyy Mrs. Darlingtonin lemon curdia. Se on kalliimpaa kuin moni muu sitruunatahna, mutta maistettuasi ymmärrät, miksi. Tämä on niitä elintarvikkeita, joissa ei kannata säästää, ellei ole aivan pakko.

Lemon curdia voi toki tehdä itsekin, myös vegaanisesti. Ja jos et kerta kaikkiaan löydä mistään sitruunatahnaa tai et jaksa tehdä sitä, muutkin kirpsakat hillot ja hedelmäsoseet kelpaavat. Testaas vaikka lakkahillon ja kinuskin yhdistelmää. Aika ihana!

Kinuskikastikekaan ei ole hankala keittää itse, ja arkistostani löytyy tähän oiva vegeohje. Mutta tässäkin voit aivan hyvin oikaista. Osta mikä tahansa kaupassa kinuski-, toffee- tai karamellikastikkeena markkinoitu tötsä, josta kastiketta on helppo pursottaa. Minä luotin O´Boyn kinuskikastiketuubiin.

Laiskan leipurin pehmoinen pulla

Onnistuin pullan leipomisessa ensimmäistä kertaa kunnolla vasta, kun tein taikinan vegaanisesti. Korvasin voin öljyllä, maidon vedellä ja jätin munat pois. Pulla ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä kuohkeaa ja säilynyt monta päivää pehmeänä.

Aion jatkossa leipoa kaikki täytettä sisältävät pullat (laskiaispullat, voisilmät, korvapuustit) tällä tyylillä. Kun pullassa on makeaa ja rasvaista täytettä, taikinan maku voi olla mielestäni neutraalimpi. Jos taas teen pelkkiä peruspullia, tekisin ne varmaan kasvimaitoon ja suolaiseen margariini- tai voisulaan, jotta itse pullaan tulee makua.

Teet niin tai näin, yksi ehdoton vinkki: älä laita pullaan munaa. Se on oikeasti ihan tarpeeton ja ainoastaan kuivattaa taikinaa. Voit toki voidella pullan munalla, mutta saat upean kiillon myös soijajugurtilla.

VINK: Jos teet pullan öljyyn, lisää taikinaan ehdottomasti suolaa. Jos käytät voita tai margariinia, suola ei ole pakollinen, ja voit käyttää sitä puolet tästä määrästä.

VINK VINK: Vatkaa, vatkaa ja vatkaa. Älä pane taikinaan liikaa jauhoja, ettei pullasta tule kuivaa. Hyvä sitko ja pullan muotoilu öljytyllä tai kevyesti jauhotetulla pinnalla auttavat pullien muotoilussa.

VINK VINK VINK: Jos taloutesi on pieni tai makeankiintiösi täyttyy nopeasti, puolita taikina.

Laskiaispullat lemon curdilla ja kinuskikastikkeella

15 – 20 reilun kokoista pullaa

Taikina:

  • 5 desiä 42-asteista vettä/kasvimaitoa
  • 2 pussia eli 22 grammaa kuivahiivaa
  • 2 desiä sokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 2 – 3 teelusikallista kardemummaa
  • 1 – 1,5 teelusikallista suolaa
  • 2 desiä rypsiöljyä/sulatettua rasvaa
  • 12 – 13 desiä puolikarkeita vehnäjauhoja

Voiteluun ja koristeeksi:

  • 1 muna tai 1 desi soijajugurttia
  • halutessasi tomusokeria

Täyte:

  • 3 desiä lemon curdia
  • 2 – 3 desiä kinuskikastiketta
  • 3 desiä vaahdotettua kuohukermaa/vispikermaa/kasvikermaa

  1. Lämmitä neste hieman kädenlämpöistä lämpöisemmäksi. Liuota hiiva hyvin nesteeseen.
  2. Lisää nesteeseen sokeri, mausteet, öljy ja 7 desiä vehnäjauhoja. Vatkaa seos tasaiseksi sähkövatkaimella, yleiskoneella tai käsin.
  3. Kun seos on tasainen, ala lisätä jauhoja taikinaan noin 1 desi kerrallaan. Vaivaa voimakkaasti yhteensä puolisen tuntia, jotta taikinaan tulee kunnon sitko. Taikinassa on tarpeeksi jauhoja, kun taikina alkaa muistuttaa ilmavaa palloa, jonka reunat irtoavat helposti kulhosta. Taikina saa kuitenkin tuntua kädessä hieman kostealta. Jos taikina tuntuu muovailuvahamaiselta, jauhoja on liikaa.
  4. Anna taikinan nousta kulhossa 10 – 15 minuuttia. Pidemmästä kohotuksesta ei ole haittaa, mutta se ei ole välttämätön.
  5. Muotoile taikina pulliksi. Jauhota alustaa mahdollisimman vähän. Voit selvitä täysin ilman jauhoja, jos levität alustalle teelusikallisen öljyä/vuokasprayta.
  6. Pane pullat pellille ja anna niiden nousta liinan alla vähintään 30 minuuttia, mieluummin lähemmäs tunnin.
  7. Voitele pullat. Paista pullia uunin keskitasolla, joko 180 asteessa kiertoilmalla 10 minuuttia tai 200 asteessa normaalisäädöllä 13 – 15 minuuttia. Pullat ovat valmiita, kun voitelu alkaa muuttua kullanruskeaksi.
  8. Jäähdytä pullat ja leikkaa ne kahtia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lusikoi pohjan päälle lemon curdia. Levitä sen päälle kermavaahtoa. Pursota kinsukikastiketta sekä kerman päälle että kansipalaan. Kokoa pullat. Koristele ne halutessasi tomusokerilla.

parhaat laskiaispullat ohje
laskiaispullat lemon curdilla ja kinuskilla

Vaihtoehto leipomiselle: pullavanukas

Aina eivät edes helpot pullat hotsita. Jos kuitenkin kaipaat kotiisi pullantuoksua, tässä pari hyvää vinkkiä. Salaisuuden nimi on pullavanukas. Wanhanajan pullavanukas syntyy yön yli nukkuneista pullista, kardemumma-munamaidosta ja hillosta. En olisi ikinä uskonut nimen perusteella, että suomalainen versio brittien puddingista voi olla näin hyvää. Nautiskelen oman pullavanukkaani runsaan vaniljavispin kera.

Kevään edetessä pullavanukkaasta voi tuunata raikkaamman version, johon tulee sitruunaa ja vaniljaa. Todella kiva ja helppo jälkiruoka esimerkiksi pääsiäisenä. Jos kuivunutta pullaa ei löydy, voit tehdä vanukkaan vaaleasta leivästä. Myös Pågenin pikkupullat sopivat tähän hyvin. En tykkää niistä kauheasti sellaisenaan, mutta pussillinen Pågeneita on erinomainen pullavanukkaan pohja.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.