kreikkalainen pinaattiriisi spanakorizo

Kreikkalainen pinaattiriisi eli spanakorizo

Kreikkalainen pinaattiriisi eli spanakorizo on kuin Kreeta pannulla. Ruoka on yksinkertaista, mutta täynnä makuja. Spanakorizo on helppo tehdä talvella säilykepinaatista ja kuivatuista yrteistä. Välimerellisen riisin salaisuus on mintun ja tillin yhdistelmä.

Tilli ja minttu ne yhteen sopii

Kreikkalainen ruoka on suosikkini Välimeren keittiöistä. Se on rustiikkisempaa kuin italialinen, mutta juuri siksi rakastan kreikkalaista ja etenkin kreetalaista ruokaa. Kasvispitoinen ruoka tarjoillaan padoista ja suurilta lautasilta ja jaetaan koko seurueen kesken. Annoksissa ei hienostella, minkä ansiosta reseptit on helppo toteuttaa myös kotona, kunhan raaka-aineet ovat hyviä.

Spanakorizo eli kreikkalainen pinaattiriisi on yksinkertainen, mutta makuja pursuileva ruoka. Pinaatin ja riisin seos maustetaan sitruunalla, tillillä, mintulla, sipulilla ja valkosipulilla. Reseptistä löytyy monia variaatioita, ja spanakorizon ohjetta voi tuunata sesongin mukaan.

Muokkasin oman reseptini välimerelliseen ruokaan erikoistuneen OliveTomaton ohjeen perusteella. Helmikuussa käytän pakastepinaattia ja säilöttyjä yrttejä, sillä tuoreiden hinta on hirmuinen ja laatu vaihteleva. Kesällä taas tekisin tämän tuoreista aineista.

Tillin ja mintun yhdistelmä on tyypillistä Kreikkaa, Suomessa taas harvinainen yhdistelmä. Käytämme tilliä lähinnä kala- ja perunaruoissa, minttua kovin vähän ja enemmänkin jälkkäreissä. Vaikka yhdistelmä kuulostaisi erikoiselta, suosittelen sitä lämpimästi. Tilli taittaa mintun makeutta, minttu taas tillin kirpeyttä. Yhdistelmä on täydellinen kasvisruokiin. Maustan sillä usein välimerelliset uunijuurekset ja täytetyt tomaatit.

Mö kauraveta – toimii!

Spanakorizo koristellaan usein fetalla tai kananmunalla. Olen kuullut niin paljon kehuja kotimaisesta Mö kaurajuustokkeesta, että päätin testata sitä. Mö veta ei siis ole fetaa, vaan vegaanista, fetamaista kaurajuustoa. Siinä on myös vähemmän tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa kuin fetassa. Mö onkin varteenotettava vaihtoehto vähän terveellisemmäksi arkijuustoksi myös sekaaneille.

Valitsin yrteillä maustetun Mö Välimeren yrtit -juustokkeen. Maku oli hätkähdyttävän hyvä. En kauheasti pidä vegaanisista juustoista, mutta tämä oli aidosti todella hyvää. Plussaa myös siitä, että juustoa ei tarvinnut valuttaa nesteistä, toisin kuin fetaa.

Voit toki laittaa oman spanakorizosi lisukkeeksi mitä haluat, ja tarjoan tässä reseptissä vaihtoehdot sekä vegaaneille/maitoallergikoille että sekaaneille. Jälleen kerran rohkaisen ennakkoluulottomuuteen. Minä olen hirmuisen ylpeä, että suomalaisesta kaurasta on taas kehitetty jotain näin hyvää!

VINK: Voit korvata keltasipulin tai käyttää sen lisäksi salottisipulia, varsisipulia tai ruohosipulia, sesongista riippuen

VINK VINK: Käytin vahvana minttuna myytyä piparminttua. Jos käytät tavallista eli mietoa minttua, voit käyttää sitä enemmän. Tilliä tulisi kuitenkin käyttää hieman enemmän kuin minttua.

Kreikkalainen pinaattiriisi spanakorizo

4 – 6 lisukeannosta

  • 1 keltasipuli
  • 2 – 4 valkosipulinkynttä
  • 2 pussia eli 300 grammaa pakastepinaattia
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 ruokalusikallinen kuivattua tilliä/kourallinen tuoretta
  • 2 teelusikallista kuivattua minttua/puoli kourallista tuoretta
  • 2,5 desiä riisiä
  • 4 desiä kasvislientä (vettä + liemikuutio/fondinappi joukkoon)
  • 0,5 teelusikallista sokeria
  • suolaa
  • pippuria
  • reilusti oliiviöljyä kuullottamiseen

Pinnalle:

  • 100 grammaa Mö Välimeren yrtit vetaa/fetajuustoa
  • halutessasi tuoreita yrttejä tai ruohosipulisilppua

  1. Esivalmistele ainekset. Pane riisi likoamaan veteen. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet hienoksi hakkelukseksi. Purista sitruunamehu omaan astiaansa. Liota kasvisfondi veteen.
  2. Lorauta kattilaan tai pannulle reilusti oliiviöljyä. Kuullota sipulisilppua siinä pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon pinaatti, sitruunamehu, minttu ja tilli. Kuullota ja sekoittele, kunnes pinaatti on sulanut.
  4. Kaada riisistä liotusvesi pois. Lisää kattilaan riisi ja kasvisliemi.
  5. Anna seoksen muhia noin 15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Sekoita riisiä pari kertaa kypsymisen aikana, ettei se pala pohjaan.
  6. Maistele ja mausta pinaattiriisi sokeriripauksella, suolalla ja pippurilla. Pinaatti ja riisi imevät makuja, joten suolaa ja pippuria voi käyttää reilusti.
  7. Murenna valmiin riisin päälle vetaa tai fetaa. Koristele riisi halutessasi yrteillä. Nauti esimerkiksi falafelien, kasvispihvien ja erilaisten maustekastikkeiden kera.

Kreikkalainen pinaattiriisi eli spanakorizo
kreikkalainen riisi

Minttua, fetaa ja yhden padan ruokia

Toinen kiva riisiohje on yhden padan munakoisoriisi. Siihen tulee munakoison lisäksi papuja ja tomaatteja, joten ruoka menee pääruoasta. Riisin voi tehdä joko isoon kasariin tai kattilaan. Ohje on vegaaninen.

Kreikkalaisissa keitetyissä perunoissa on sama idea. Potut keitetään tomaattikastikkeessa, joten ne eivät tarvitse erillistä soosia. Lisukkeeksi voi paistaa vaikka mieluisia pyöryköitä.

Mintun ja fetan yhdistelmä on täydellinen minttu-fetapastassa, jolla liioittelematta elän kesät. Olen tehnyt lempiruoastani myös talviversion, johon tulee kuivattuja yrttejä ja tölkkitomaatteja. Mön veta sopii molempiin versioihin erinomaisesti. Huomioi vain, että se ei kestä kovaa kuumennusta, joten veta kannattaa murustella ruokaan vasta loppuvaiheessa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.