mansikkaleivokset browniepohjalla

Mansikkaleivokset brownie-pohjalla

En pian tunnista ihmistä, joka peilistä katsoo. Leivon nimittäin nykyään aika paljon ja olen alkanut tehdä jopa teemaleivonnaisia. Halusin ystävänpäiväksi jotain söpöä vaaleanpunaista ja tein yllättävän helpot mansikkaleivokset brownie-pohjalla.

Pohjaksi klassinen suklaabrownie

Ehkä leivontaintoani selittää sekin, että minulla on nykyään lähipiirissä pari luotettavaa lähdettä, joilta voin aina kysyä apua leivontapulmissa. Olen hehkutellut aikaisemminkin ystävieni, Mestarileipurit-voittajien Annan ja Lauran Kakkuruletti-kirjaa. Nyt tiesin, että haluan leivoksiin suklaabrowniepohjan, mutta mikä olisi hyvä ohje, jos browniet on tarkoitus täyttää? Ei kun Insta-viestiä Lauralle ja erilaisia pohjia analysoimaan.

Laura suositteli minulle Annan brownie-ohjetta, joka on suklainen, rapeapintainen ja klassinen. Alkuperäinen ohje löytyy Annan blogista, mutta hän on tuunannut siitä vielä suklaisemman version, jota käytin suklaa-mansikkaleivosten pohjana.

Vaniljakreemi jähmettää mansikkamoussen

Brownieleivosten täytteen reseptin taas nappasin Pakkasmarjan sivuilta. Tuon ohjeen pohjaan tulee pähkinärouhetta, jota en tähän kaivannut. Täyte sen sijaan on täydellinen, joskin vaihdoin mascarponen edullisempaan ja makeampaan vaniljatuorejuustoon.

Mansikkatäytettä ei hyydytetä liivatteella, vaan vaniljakreemijauheella. Olen joskus ihmetellyt, miksi osa leipureista on niin ihastunut tuohon mystiseen tuotteeseen. Nyt ymmärrän.

Vaniljakreemijauheessa on vaniljaa, sokeria ja liivatejauhetta. Se siis sekä maustaa, makeuttaa että jähmettää mousset ja makeat kastikkeet. Liivate on toki pomminvarma valinta, mutta olen vähän kyllästynyt sen luomaan hyytelömäiseen koostumukseen. En voi mitään sille, että runsaasti liivatetta sisältävistä juustokakuista ja pannacottista tulee mieleen kissanruoka. Sellainen tutiseva Latz-kuutio, joka tarjoillaan mainoksessa hienolta lautaselta. 😀

Vaniljakreemijauheella suklaa-mansikkabrownien täytteestä tulee paksu ja vaahtomainen, mutta ei kova. Leivosten pintaa ja reunoja voi myös tasoittaa ja muokata nuolimella vielä hyytymisen jälkeen.

Sekä perheenjäsenemme että naapurimme ihastuivat suklaisiin brownieleivoksiin, kannatti siis vähän näpertää. Aloin heti miettiä, pitäisikö muokata ohjeesta Fazerina-versio ja tehdä suklaa-appelsiinileivoksia. Katsokaa nyt, mitä söpöläisiä, ja näillä känsäisillä kourilla!

suklaa-mansikkabrownie

VINK: Täyte kannattaa levittää browniepohjan päälle heti, kun se on jäähtynyt. Leivokset kannattaa myös leikata paloiksi heti täytteen lisäämisen jälkeen ja panna vasta tämän jälkeen pidemmäksi ajaksi jääkaappiin. Jos teet brownien etukäteen ja säilytät sitä jääkaapissa, se muuttuu fudgemaisen sitkeäksi, ja siistien palojen leikkaaminen voi olla vaikeaa.

VINK VINK: Jos sinulla ei ole nuolijaa, pinta on helppo tasoittaa siistiksi muovisella paistinlastalla. Leivosten sivuja voi tasoitella veitsellä tai palettiveitsellä.

Suklaa-mansikkaleivokset

Noin 12 kappaletta, noin 25 x 20 cm kokoiseen, korkeareunaiseen vuokaan

Pohja:

  • 175 grammaa voita
  • 250 grammaa tummaa suklaata
  • 250 grammaa eli noin 2,2 desiä sokeria
  • 130 grammaa eli noin 2 desiä vehnäjauhoja
  • 3 munaa

Täyte:

  • 250 grammaa mansikoita
  • 2 desiä vispikermaa
  • 250 grammaa vaniljatuorejuustoa
  • 0,5 – 1 desiä tomusokeria
  • 0,5 desiä vaniljakreemijauhetta

Koristeeksi:

  • Tuoreita mansikoita

  1. Tee ensin pohja. Leikkaa 200 grammaa suklaata ja voi pieniksi kuutioiksi. Sulata voi ja suklaa pienessä kattilassa tai mikrossa miedolla lämmöllä sekoitellen. Ota seos sivuun, kun se on sulanut.
  2. Sekoita voi-suklaasulaan sokeri, munat ja vehnäjauhot vähän kerrallaan, koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen.
  3. Sekoita taikinaan lopuksi 50 grammaa rouhittua tummaa suklaata.
  4. Levitä vuokaan leivinpaperiarkki. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla 15 – 25 minuuttia. Tarkka paistoaika riippuu vuoan koosta ja muodosta. Brownie on valmis, kun pinta on paistunut kiinteäksi.
  5. Jäähdytä brownie ja tee sillä välin täyte. Jos käytät pakastemansikoita, sulata ne mikrossa. Valuta ja painele talouspaperiin mansikoiden ylimääräinen neste. Soseuta mansikat sauvasekoittimella pyreeksi.
  6. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, mansikkapyre ja vaniljakreemijauhe. Sekoita hyvin, maistele ja lisää lopuksi makusi mukaan sokeria. Brownie on makeaa, joten täyte saa olla raikas.
  7. Levitä täyte huoneenlämpöiseksi jäähtyneen brownien päälle. Pane leivonnainen korkeintaan puoleksi tunniksi jääkaappiin, jotta täyte hyytyy.
  8. Ota vuoka jääkaapista. Nosta brownie vuoasta leivinpaperin avulla ja leikkaa se terävällä veitsellä annospaloiksi. Siisti leivosten reunat tarvittaessa kostealla talouspaperilla ja veitsellä. Koristele leivokset mansikoilla.

suklaa-mansikkaleivos browniepohjalla

Kolme ihanaa mutakakkua

Suklaa-mansikkabrowniet toivat mieleeni täydellisen mutakakun. Tämä Stockmannin ohje on samalla tavalla klassinen ja täydellinen kuin Annan brownie. Mutakakkua voi toki maustaa haluamallaan tavalla, mutta se ei ole pakollista. Tuo ohje toimii aina.

Jos kaipaat twistiä, syvän maltainen stout-mutakakku sopii talveen ja varsinkin edessä siintävään pääsiäiseen. Anna Mietaan syödä mämmit ja herkuttele mieluummin lakun makuisella aikuisten mutakakulla. Parasta hapankerman kanssa!

Kun taas haluat oikaista, osta mutakakut kaupan pakastealtaasta. Helppo täytekakku kaupan valmiista mudcakeista syntyy parissa minuutissa. Marjarahkalla täytetty ja kuorrutettu kakku on takuuhelppo, ja etenkin lapset rakastavat sitä. Muista vain säilyttää kakku kylmässä ja nauti se mieluiten heti, etteivät raskaat mutakakut sula ja lösäytä täytettä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.