En ole aikoihin syönyt munakasta. Yhdessä vaiheessa teimme jonkinlaisen jämämunakkaan, siis improvisoidun omeletin jääkaapin tähteistä lähes joka viikko. Sitten kylläännyin. Pidän kananmunasta, mutta se on yksi niistä ruoka-aineista, joka alkaa tökkiä, jos syön sitä liikaa.
Munataukoni (ehhehe ehhehe) on kestänyt vissiin tarpeeksi pitkään, koska bongattuani Stockan Herkun valmistiskistä parsamunakasta päätin tehdä sitä itse. Liedellä paistamisen sijaan päädyin italialaiseen uunimunakkaaseen eli frittataan. Jämäkeräilyn sijaan täytin munakkaan parilla harkitulla raaka-aineella: parsalla, lohella ja kevätsipulilla.
Jotta munakkaaseen tulisi kuohkea, paahtunut ja syntinen koostumus, se ryyditetään kermalla ja voimakkaalla juustoraasteella, esimerkiksi parmesaanilla. Kerman lisäksi kuulemma myös kermaviili toimii, mutta se ei saa olla vähärasvaista, ettei koostumus muistuta laatikkoruokien munamaitoa.
Maustoin muna-kermaseoksen basilikalla, kirvelillä ja persiljalla. Voit valita myös vain yhden tai kaksi näistä yrteistä tai kokeilla vaikkapa oreganoa tai rakuunaa. Sen sijaan rosmariini, timjami ja salvia ovat turhan stydejä yrttejä näihin hentoihin raaka-aineisiin.
Koska kaikenlainen seppäily, kikkailu ja sekoilu ovat meikäläisen erikoisalaa, ei tämäkään annos valmistunut kommelluksitta. Uunivuoan sijaan halusin käyttää valurautapannua, koska se on niin nätti kuvissa.
Noh.
Napsittuani esteettiset esikuvat uuniin menevästä frittatasta Ville huomautti ystävällisesti, että etsää voi laittaa tota pannua uuniin, siinähän on puukahva, joka palaa.
Puukahva. Helvetin perkeleen saatanan puukahva! AAARGH!
Onneksi kekseliäs ja pitkämielinen insin- siis DIPLOMI-insinöörimieheni keksi, että kahvan voi ruuvata irti. Ja hän kiltisti teki sen. Kuullotin siis sipuleita ja parsaa ensin liedellä, minkä jälkeen kahvaton valurautapannu meni vielä vartiksi uuniin.
Ellet omista valurautapannua, joka on rautaa kahvaa myöten, tee niin, että kuullotat sipulit ja parsat pannulla, mutta kaada ainekset tämän jälkeen uunivuokaan. Voit toki ruuvata kahvan irti, jos kaipaat pientä näperrystä iltaasi, en estä. Frittata kannattaa joka tapauksessa paistaa uunissa, koska näin koostumuksesta tulee enemmänkin paahdettu kuin paistettu. Se muistuttaa espanjalaista tortillaa, on ihanan paksu ja kuohkea ja kolahtaa usein niillekin, jotka eivät pidä munakkaista.
Parsalla ja lohella täytetty uunimunakas
4−6 annosta
- 1 nippu eli noin 350 grammaa parsaa
- 2 kevätsipulinvartta
- 2 valkosipulinkynttä
- 400 gramman lohifile
- 8 kananmunaa
- 2 desiä kermaa
- 1 desi vahvaa juustoraastetta, esim. parmesaania
- kourallinen persiljatupsuja tai 1 teelusikallinen kuivattua
- kourallinen kirvelitupsuja tai 1 teelusikallinen kuivattua
- kourallinen basilikanlehtiä tai 1 teelusikallinen kuivattua
- suolaa
- mustapippuria
- puolikkaan sitruunan mehu
- öljyä kuullottamiseen
- Esivalmistele kasvikset ja kala. Pese parsa ja leikkaa varsista puumainen juuripää pois. Jos haluat, leikkaa parsa pienemmiksi paloiksi. Pese ja silppua kevätsipuli. Kuori ja murskaa valkosipuli. Tunnustele, onko loheen jäänyt ruotoja ja poista mahdolliset ruodot käsin. Leikkaa lohi nahasta irti ohuella terävällä veitsellä. Paloittele lohi kuutioiksi.
- Kaada (valurauta)paistinpannulle loraus öljyä. Kuullota kevät- ja valkosipulisilppua pari minuuttia keskilämmöllä. Varo, ettei sipuli tummu. Lisää parsat pannulle ja kuullota niitä vielä pari minuuttia molemmin puolin. Ota pannu pois liedeltä.
- Sekoita kulhossa kananmunat, kerma ja reilu 2/3 juustoraastesta. Vispaa voimakkaasti ja mausta seos suolalla, pippurilla, basilikalla, kirvelillä ja persiljalla.
- Jos paahdat munakkaan uunissa paistinpannussa, kaada lohikuutiot ja muna-kermaseos tässä vaiheessa pannulle. Jos sinulla ei ole uunipaistoon soveltuvaa valurautapannua, kaada parsa-sipuliseos uunivuokaan, lisää joukkoon lohikuutiot ja munaseos.
- Paahda munakasta uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on paahtunut kullanruskeaksi. Purista sitruunamehu frittatan päälle ja viimeistele annokset lopulla juustoraasteella. Voit tarjoilla munakkaan lämpimänä tai kylmänä, ja se sopii niin pääruoaksi kuin useammalle henkilölle cocktail-paloiksi.
Loppu hyvin, kaikki hyvin. Säädöstä huolimatta a.) ruoasta tuli jumalaisen hyvää ja b.) tulipahan nyt testattua sekin, miten paistinpannun kahvan voi ruuvata irti. Mistäs sitä tietää, vaikka joutuisin joskus, öööö, sellaiseen panttivankitilanteeseen, jossa minut vangitaan Ikean keittiöosastolle, ja ainoa tapa päästä ulos on ruuvata paistinpannun kahva irti ja rönkkiä sillä joku ilmastointiräppänä auki.
Paitsi että Ikean keittiöosastolla tuskin on ruuvimeisseleitä. Ja eiköhän se räppänä kannata yrittää avata ihan sillä meisselillä eikä millään puukapulalla. Kyllä kannatti opiskella kaksi maisterintutkintoa, että kasvaa näin isoksi ja viisaaksi!
Lopuksi vielä pari muuta herkullista ja nopeaa munakasohjetta. Munakkaan voi valmistaaliedellä shakshuka-tyyliin, jolloin munat saavat jäädä omeletin täytteiden päälle hieman valuviksi, ja annoksesta tulee todella kaunis. Testaa vaikkapa tulisella tomaattikastikkeella ja nachoilla täytetty meksikolainen munakas tai jättipavuilla, pinaatilla ja kesäkurpitsalla täytetty vihreä kasvismunakas.
Meitsi lähtee tästä sinne Ikean keittiöosastolle leikkimään MacGyveria. Soommoronnääs.
Minä olen suojannut puukahvan liottamalla sitä vedessä vartin (hieno viritys, painava pannu kahva alaspäin vesiastiassa) ja sitten foliota ympärille eikä kahva ole mennyt miksikään lyhyessä uunikeikassa, Dutch Babies ainakin tuli tehtyä uunissa puukahvaisessa pannussa.
Tässä minun räpellykseni tähän puukahva-aiheeseen:
http://campasimpukka.blogspot.fi/2012/04/paistettua-puukenkaa-eiku-dutch-babies.html
Jee! Suurensuuret kiitokset tästä vinkistä. Mä en nimittäin yksin ollessani ala todellakaan ruuvailemaan tuota kahvaa irti. Herranjumala, en edes uskalla ajatella, mitä saisin aikaan, koko kämppä olisi varmaan palasina…. 😀
Mutta kyllä kannatti taas olla ihan julkisesti tyhmä ja kertoa tämäkin episodi. Niin sitä vinkeistä viisastuu!