Tiramisu on minun mielestäni jälkiruokien kuningatar. Kun raaka-aineet ovat hyvät ja mittasuhteet oikeat, mitään kikkailuja ei tarvita. Raikas mansikkatiramisu on kesäinen, sitruunalla maustettu versio klassikosta. Tiramisuun tulee vain muutama aines, ja kun käsittelet ne oikein, lopputulos on jumalainen.
Parempaa kuin kermavaahto
Paras tiramisu syntyy mielestäni Henri Alenin Muru-ravintolan ohjeella. Ohjeen juju on siinä, että sekä kananmunan keltuainen että valkuainen käytetään. Monissa ohjeissa mascarponeen yhdistetään vain valkuaisvaahtoa. Toisissa munaa ei käytetä ollenkaan, vaan mascarponeen sekoitetaan kermavaahtoa tai vispattua vaniljakastiketta.
Munasta, mascarponesta ja sokerista tehty vaahto on kuitenkin minun mielestäni parasta. Lapseni sanoin, ”parempaa kuin kermavaahto”. Pidän myös siitä, että keltuaisetkin käytetään, eikä raaka-aineita mene hukkaan.
Tein talvella klassisen tiramisun Alenin ohjeen mukaan. Alenilta oppimani tiramisureseptin toinen kikka on se, että täytevaahtoon raastetaan pieni ripaus appelsiinin- tai mandariininkuorta. Espressoon ja marsalaan yhdistettynä makumaailma on mieletön ja jouluun sopiva.
Lorauta kostukeliemeen limoncelloa
Kesäisessä tiramisussa on täytteenä ja koristeena tietenkin mansikoita. Kevensin myös kostukelientä. En käyttänyt kahvia, vaan makeaa sitruunamehua. Lorautin joukkoon myös tilkan limoncelloa. Se toi tiramisun makuun hienostunuttta syvyyttä.
Ensin tosin olin ajatellut, että levitän keksien päälle ensin lemon curdia ja vasta sitten mansikat ja mascarponevaahdon. Ongelma vain oli se, että Brexitin myötä Tampereella ei saa mistään lemon curdia. Siis ei mistään. Ei Stockalta, Ei Sokokselta, ei yhdstäkään keskustan K-kaupasta ainakaan K-ruokasovelluksen mukaan. Mikä sivistysvaltio tämä on, kysyn vaan?????
Ostin sitten purkillisen Pirkka Parhaat -greippihilloa, mutta se oli liian kirpeää. Jätin hillon käyttämättä, mutta kun maistoin valmista tiramisua, totesin, että ei sitä olisi tarvittu. Kun kostukeliemi on makea ja vahva, ja vaahtoon raastetaan hitunen sitruunankuorta, ei mitään ekstraa tarvita. Raikas mansikkatiramisu on täydellinen juuri tällaisena.
VINK: Keksejä ei tarvitse uittaa kostukeliemessä. Riittää, kun pyöräytät keksit nesteessä nopeasti molemmin puolin. Kaikkea kostukelientä ei tarvitse käyttää. Sitä on kuitenkin hyvä tehdä reilu annos, jotta pitkulaiset keksit on helppo pyöräyttää liemessä molemmin puolin. Myös mansikat ja mascarponevaahto kostuttavat keksejä. Tiramisun koostumus saa olla erittäin pehmeä, mutta se ei saa olla vetistä velliä.
VINK: Optimaalisin astia tiramisulle on kapea, noin 35 senttiä pitkä vuoka. Keksit mahtuvat tämän pituiseen astiaan täsmällisesti. Voit käyttää muunkin kokoista ja muotoista astiaa, mutta tällöin voit joutua katkomaan kesejä, jotta saat aseteltua ne tasaisesti vuokaan.
Mansikkatiramisu
8 annosta
Pohja:
- 200 grammaa eli yksi paketillinen savoiardi-keksejä
- 1,5 desiä sitruunamehua
- 1 desi vettä
- 1-1,5 desiä sokeria
- 2 teelusikallista vaniljasokeria
- 1-2 ruokalusikallista limoncelloa
Täyte:
- 4 munaa
- 4 ruokalusikallista sokeria
- 300 grammaa mascarponea
- 2 teelusikallista hienoksi raastettua sitruunankuorta
- puoli litraa mansikoita
Pinnalle:
- Sitruunamelissaa tai minttua
- Halutessasi raastettua valkosuklaata/paahdettuja mantelilastuja/rouhittua pistaasia
- Esivalmistele ainekset. Ota munat huoneenlämpöön ja erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Raasta sitruunankuori. Jos käytät kostukeliemeen kokonaisia sitruunoita, purista ne. Perkaa ja viipaloi mansikat.
- Tee kostukeliemi. Sekoita sitruunamehu, vesi ja limoncello pienessä kattilassa. Kiehauta, maistele ja lisää joukkoon sokeria ja vaniljasokeria, kunnes liemi on mieluisan makeaa. Kaada liemi jäähtymään laakeaan astiaan, kuten uunivuokaan.
- Tee liemen jäähtyessä täytevaahto. Vatkaa ensin keltuaiset ja puolet täytevaahdon sokerista omassa astiassaan kuohkeaksi vaahdoksi. Pese ja kuivaa vatkaimen päät hyvin. Vatkaa sitten valkuaiset ja loppu sokeri toisessa astiassa napakaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto keltuaisvaahtoon. Lisää joukkoon mascarpone ja sitruunankuori. Sekoita, mutta älä vatkaa voimakkaasti.
- Kostuta keksit nopeasti molemmin puolin sitruunaliemessä. Pitkulaiset keksit on helpointa kostuttaa esimerkiksi uunivuoassa. Lado puolet kekseistä tiramisuastian pohjalle. Levitä keksien päälle puolet mansikoista ja täytevaahdosta. Levitä päälle loput keksit ja niiden päälle loput mansikat ja vaahto.
- Anna tiramisun hyytyä jääkaapissa useita tunteja ennen tarjoilua. Koristele tiramisu juuri ennen tarjoilua yrttien lehdillä tai muilla mieluisilla koristeilla.
Mansikkakakku monella tavalla
Jos et kuitenkaan jaksa tehdä tiramisua, testaa helppoa ja hauskan näköistä kulhokakkua. Voit käyttää kakkupohjana britakakkua, valmista kakkupohjaa tai keksejä. Palastele pohja suupaloiksi ja lado palat läpinäkyvään kulhoon kerroksittain marjojen ja kermavaahdon kera.
Ranskalaisessa mansikkatortussa taas on samaa eurooppalaista hienostuneisuutta kuin tiramisussa. Murupohjaan tulee hitunen sitruunaa, ja piirakka täytetään paksulla vaniljakiisselillä ja mansikoilla.
Ja sitten on tietenkin ihan perinteinen mansikkakakku. Sen voi tehdä helposti vegaanisena, ja tämä nerokas kakkupohja onnistuu aina. Ei turhia vatkailuja eikä munia, mutta pohjasta tulee sienimäisen kimmoisa ja se pysyy kasassa. Sitten vain Marcel Proustin romaani toiseen käteen ja teekupponen toiseen.
Blogistani löytyy myös perinteisen, mansikoilla ja rahkalla höystetyn britakakun ohje sekä syvän aromikkaan kirsikka-mascarponebritan resepti.
P.S. Mitä hittoa minä teen sillä Pirkan greippihillolla? Sen maku on todella tiukka. Minun on vaikea kuvitalle syöväni greippihilloa leivän päällä tai minkään juuston kanssa. Vai enkö ole keksinyt sille sopivaa juustoparia. AUTTAKKKEEEEEE!!!!!!
Tuleeko kostukeliemeen tosiaan 1,5 desilitraa sokeria? Tein ohjeen mukaan ja lientä jäi kostuttamisen jälkeen monta desilitraa yli. Kaadoin keksien päälle vielä osan mutta keksit menivät ihan muusiksi ja lopun liemen jouduin heittämään viemäriin.
Tulee. Ihan kaikkea kostukelientä ei tarvitse käyttää. Sitä kannattaa kuitenkin tehdä runsaasti, jotta pitkulaisen muotoiset keksit on helppo pyöritellä liemessä molemmin puolin. Käytän itse pientä vuokaa savoiardien kostuttamiseen, ja jos lientä on kovin vähän, keksien kostuttaminen tällaisessa astiassa on aika mahdotonta. Kostuketta saa siis olla runsaasti aj se saa olla vahvaa, mutta koko nestemäärää ei todellakaan tarvitse käyttää. Kirjoitan tästä vielä tarkennuksen reseptiin.