Ruokiin voi loihtia grillifiilistä myös ilman grilliä, kerrostaloasunnossa. Paahdettuja kasviksia kannattaa testata pastoissa ja keitoissa, joihin ne tuovat upeaa, paahteista makua. Omassa kerrostalokeittiössäni syntyi pasta primavera paahdetuilla kasviksilla. Tässä kasvispastassa on sekä täyteläisyyttä, umamia että raikkautta.
Pasta primavera eli klassinen kasvispasta
Pasta primavera eli kevätpasta on kasvispasta, joka syntyi tiettävästi New Yorkissa 1970-luvulla. Klassikosta on tehty vuosien varrella jos jonkinlaisia versioita. Pasta primaverassa on toisinaan vain vihreitä kasviksia, toisinaan myös tomaatteja.
Alkuperäisessä pastassa oli aika tuhti kastike, joka tehtiin voista, kanaliemestä ja kermasta. Moderni pasta primavera on kevyempi. Voi korvataan oliiviöljyllä ja kerma tuorejuustolla, esimerkiksi mascarponella. Toisinaan kastikkeeksi riittää pelkkä öljy tai kasvisliemi.
Paahdettuja ja tuoreita kasviksia
Minun pasta primaverassani (vai pitäisikö sanoa pasta estatessa eli kesäpastassa) on kermainen ja täyteläinen pohja, jonka tein kaurakermasta, tuorejuustosta ja juustoraasteesta. Kastikkeen voi veganisoida korvaamalla tuorejuuston mieluiten Oatlyn kauralevitteellä ja juustoraasteen vaikka ravintohiivalla.
Versioni juju piilee kasviksissa: paahdoin ne uunissa grillivastuksilla ihanan rapeiksi. Valkosipulista tuli makeaa ja kevätsipulista rapeaa. Kun paahdetut, hieman karamellisoituneet kasvikset sekoittaa kermaiseen pastaan, makuräjähdys on valmis.
Viimeistelin pastan pussillisella pakasteherneitä ja parilla kourallisella tuoretta basilikaa. Tuoreiden ja paahdettujen ainesten sekä kermaisen pastapohjan kontrasti maistui ja tuntui suussa ihanalta. Oli umamia ja keveyttä, oli pehmeyttä ja rapeita sattumia. Ai ettien että!
Kannattaa kokeilla kasvisten paahtamista missä tahansa tutussa reseptissä. Se tuo makuun syvyyttä ja karamellisuutta, ja arkiruokaan tulee sitä jotakin.
VINK: Voit käyttää mitä tahansa kauden kasviksia. Kunhan joukossa on jonkin verran sipulia ja valkosipulia, jotka tuovat pastaan makua.
VINK VINK: Jos paahdat kasvikset uunissa, asettele ne väljästi pellille. Näin kasvikset paahtuvat, eivät höyrysty omassa nesteessään.
VINK VINK VINK: Jos grillaat kasvikset, halkaise kokonainen valkosipuli veitsellä. Puolikas valkosipuli ei putoa grillin ritilöiden väliin. Kaiva kypsä valkosipuli kuoresta lusikalla ja sekoita pastaan.
Paahdettu pasta primavera
Kasvistäyte:
- 4 valkosipulinkynttä tai useampia
- 2 vartta kevätsipulia
- noin 700 grammaa muita mieluisia kauden kasviksia, kuten parsaa, kirsikkatomaatteja, parsakaalia, paprikaa tai kesäkurpitsaa
- 200 grammaa pakasteherneitä
Juustokastike:
- 150 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
- 2 desiä kaurakermaa
- 1 – 2 kourallista vahvaa juustoraastetta
- 2 kourallista tuoretta basilikaa
- suolaa
- pippuria
- teelusikan kärjellinen sokeria
- puolikkaan sitruunan raastettu kuori
- puolikkaan sitruunan mehu
Pasta ja muut ainekset:
- 400-500 grammaa pastaa
- oliiviöljyä kasvisten pinnalle
- vettä pastan keittämiseen
- Esivalmistele kasvikset. Jos paahdat kasvikset uunissa, leikkaa ne suupalan kokoisiksi paloiksi ja kuori valkosipulinkynnet. Jos grillaat kasvikset, jätä ne hieman isommiksi, etteivät palaset putoa grillin ritilöiden välistä.
- Asettele kasvikset grilliin tai 1-2 pellille leivinpaperin päälle. Sivele kasvisten pintaan oliiviöljyä. Rouhi päälle kevyesti suolaa ja pippuria.
- Grillaa kasvikset tai paahda niitä uunissa 225 asteessa grillivastuksella tai kiertoilmalla puolisen tuntia, kunnes kasviksissa on ruskeaa paistopintaa. Jos uunissa on kaksi peltiä, vaihda välillä niiden paikkaa ja sekoittele kasviksia, jotta ne paahtuvat tasaisesti.
- Ota herneet sulamaan, kun kasvikset paahtuvat. Kun kasvikset ovat lähes valmiit, keitä pasta runsaassa suolavedessä al denteksi.
- Siivilöi pasta. Voit jättää keitinvettä kattilaan desin verran. Lisää joukkoon tuorejuusto, juustoraaste ja kaurakerma. Sekoita voimakkaasti, josta kastikkeesta tulee tasaista.
- Jos haluat, ota muutama paahdettu kasvis sivuun annosten koristelua varten. Kaada loput paahdetut kasvikset ja herneet pastaan. Sekoita, maistele ja mausta sitruunankuorella ja -mehulla, runsaalla basilikalla, suolalla, pippurilla ja pikkuripauksella sokeria.
- Koristele annokset halutessasi paahdetuilla kasviksilla ja basilikanlehdillä.
Parsapastaa, fetapastaa, sillipastaa…
Parsakautta on vielä hitunen jäljellä, ainakin kotimaisen parsan. Ja jos parsa alkaa olla jo nuupahtanutta, pasta on sille antelias seuralainen.
Suosittelen lämpimästi testaamaan juustoisen parsapastan, joka on todella täyteläistä, vaikka ohje on vegaaninen. Juustoisuus tulee ravintohiivasta. Samassa jutussa on vegaanisen parmesaanin ohje. Umaminen vegejuustoraaste syntyy ravintohiivasta, cashewpähkinöistä ja sipulijauheesta. Terveellinen ja maukas lisuke pastan tai minkä tahansa ruoan päälle.
Mintulla maustettu fetapasta on jo blogini klassikko. Tämänkin herkun voi veganisoida nykyään helposti ja kotimaisesti kreikkalaistyylisellä MÖ-kaurajuustolla. Olin äimän käkenä, kun maistoin MÖ:tä kaverini luona. Luulin sitä ensin fetaksi, ja feta on kaltaiselleni Kreikka-fanille suorastaan pyhä tuote. Mahtavaa, että myös maitoallergikot ja vegaanit pääsevät nauttimaan sen kaltaisesta tuotteesta. Myös MÖ:n ravitsemussisältö on hieman terveellisempi kuin fetassa. Sekaanikin voi käyttää sitä vaikka arkiruoissa, jos haluat pitää rasvan määrän balanssissa.
Jäikös muuten juhannuksesta silliä yli? Tee siitä puttanesca-henkinen sillipasta. Sillit, yrtit, oliivit ja ranskankerma soseutetaan aromikkaaksi maustetahnaksi, joka maistui jopa lapsillemme, jotka eivät todellakaan silliä syö.