Tervehdys terapeuttisesta lohturuokakeittiöstä! Täällä kokataan nyt kaikkea sitä, mistä tulee mieleen mummola tai lapsuuden parhaat hetket. Äitini oli tehnyt joulukahveille ihanan suolaisen pannarin jauhelihatäytteellä. Tuo retrohenkin suolainen pannukakkku on pyörinyt koko viikon mielessäni, joten pitihän sitä tehdä iltateelle.
Soijarouhe on halvempaa kuin jauheliha
Minun suolainen pannarini sopii lakto-ovokasvissyöjälle, sillä käytin jauhelihan sijaan soijarouhetta. Suosittelen myös sekasyöjien vilkuilemaan soijarouhepakettia kaupassa sillä silmällä. Puolen kilon soijarouhepaketti maksaa viitisen euroa, ja määrä vastaa yli kiloa jauhelihaa. Suolaisen pannarin ja makaronilaatikon kaltaisissa ruoissa jauheliha ei juurikaan maistu, joten lihan voi korvata mainiosti samantyylisellä kasvispapanalla, joka on hurjasti halvempaa.
Lapsuudessani suolainen pannari täytettiin paistetulla jauhelihalla, kinkulla tai tonnikalalla, joskus jopa nakeilla. Lisäksi pannukakkuun laitettiin paprika- tai tomattisiivuja ja hurjasti juustoraastetta, mieluiten vahvaa Emmentalia. Nämä elementit löytyvät tästäkin pannukakusta.
Ei chiliä, vaan paprikaa
Pari sanaa retropannarin maustamisesta. Meikäläisen lapsuudessahan sellaisesta asiasta kuin chilistä ei suurin piirtein oltu kuultukaan. Naapurin Juha oli kuulemma syönyt ihan kokonaan sen vihreän ”turkinpippurin”, joka kebabissa oli. Hurjaa! Kun kasvoin teiniksi, mummoni maksoi minulle kymmenen markkaa jokaisesta miedosta jalapenosta, jonka söin hänen edesään.
Retropannariin ei siis tule chiliä, vaan tomaattipyrettä, paprikajauhetta, mustapippuria ja oreganoa. Kun vielä kuorrutat ihanuuden Emmental-raastella, uunista nouseva tuoksu on kuin 80- ja 90-luku pullotettuna.
VINK: Jos haluat, voit toki lisätä soijarouheeseen chiliä tai cayennepippuria. Myös tacomauste ja grillimauste sopivat pannariin.
VINK VINK: Oreganon voit korvata basilikalla, pizzamausteseoksella, Välimeren tai Provencen yrteillä.
VINK VINK VINK: Tomaattipyreistä paras on Muttin Verdurine, johon kasvikset tuovat lisämakua.
Suolainen retropannari soijatäytteellä
Yksi uunipellillinen
Pannukakku:
- 4 munaa
- 8 desiä kevyt- tai täysmaitoa
- 4 desiä vehnäjauhoa
- 1 teelusikallinen suolaa
- 50 grammaa sulatettua voita
Täyte:
- 2,5 desiä (tummaa) soijarouhetta
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 teelusikallista paprikajauhetta
- 2 teelusikallista kuivattua oreganoa
- 2 ruokalusikallista tomaattipyrettä (Mutti Verdurine)
- 2,5 desiä vettä/kasvislientä
- suolaa
- mustapippuria
- öljyä kuullottamiseen
- 1 punainen suippopaprika
- 3 desiä vahvaa juustoraastatte (esim. Emmental)
- Tee taikina vähintään puoli tuntia etukäteen. Riko munat kulhoon ja vispaa ne rikki. Lisää kulhoon puolet maidosta, vehnäjauho ja suola. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää joukkoon loppu maito ja sulatettu voi. Sekoita hyvin. Anna taikinan nousta, kun teet täytteen ja lämmität uunin.
- Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet hienoksi silpuksi. Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota sipulisilppua sekoitellen pari minuuttia.
- Kaada pannulle kuiva soijarouhe, paprikajauhe, oregano ja tomaattipyre. Kuullota sekoitellen, kunnes soijarouhe on saanut hieman rapeutta ja mausteet ovat sekoittuneet siihen.
- Kaada lopuksi pannulle vesi tai kasvisliemi. Sekoita hyvin, maistele ja lisää lopuksi suola ja pippuri. Soijarouhe saa olla vahvan mausteista, sillä pannari imee makuja.
- Peitä korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Levitä soija-sipuliseos tasaisesti pellille. Leikkaa paprika ohuiksi renkaiksi ja asettele renkaat täytteen päälle.
- Kaada lopuksi taikina täytteiden päälle. Ripottele pinnalle tasaisesti juustoraastetta.
- Paista pannukakkua 225 asteessa puoli tuntia tai kunnes pannarin pinta on kullanruskea. Tarjoile suolainen pannukakku raikkaan salaatin kera. Kylmä pannari taas maistuu hyvältä lämpöisen kahvin tai teen kanssa.
Hyvän mielen paistoksia
Samaa, sisäisesti lämmittävää retrofiilistä on béchamel-kastikkeella kuorrutetussa leipäpaistoksessa. Sienien lisäksi tähän voi laittaa vaikka mitä. Savutofua, kasviksia, lohta, pekonia tai kinkkua.
Makeista herkuista samanlaisia fiiliksiä tuottaa tietenkin wanhan ajan pullavanukas. Minä teen tätä laskiaiseksi, koska en ole hyvä leipomaan pullaa. Miten näin yksinkertainen hävikkiherkku voikin olla näin hyvää?
Myös laskiaisesta jääneet pullat voi hyödyntää vanukkaassa, samoin vaaleat leivänkannikat. Jos haluat pullavanukkaaseen raikkaan, keväisen maun, tee siitä sitruunalla maustettu versio.
Mainitset Retrohenkinen suolainen pannukakku ohjeessa tomaattimurskan, mutta ainesluettelossa on vain 2 rkl tomaattipyreetä. Tarkoitatko tässä samaa asiaa vai onko aineksista jäänyt jotain listaamatta?
Moi! Se on virhe. Pyrettä käytän, murskasta puhun vahingossa. Korjattu. 🙂