Jouluähky: mausteinen lihapiirakka, rommimarinoitu hedelmäpiiras mascarponevaahdolla, fenkolisilakat…

Joulu tuli vietettyä perinteisissä merkeissä. Oli piparkakkutaloja, laatikoita, glögiä ja kynttilöitä. Tässä suhteessa olen aika tylsä ruokabloggaaja. Syön ihan mielelläni kerran vuodessa ne laatikot ja tortut, ellei alla satu olemaan tiuhaa pikkujouluputkea. Tänä vuonna en ollut yksissäkään pikkujouluissa, joten suomalaiset jouluruoat upposivat ihan hyvin pari päivää.

Joulupöydässämme oli pieniä muutoksia perinteisiin. Mieheni vanhempien luona en ole koskaan syönyt kinkkua. Tarjolla on aina peuraa, koska se nyt vain on niin paljon parempaa lihaa, ettei kukaan kaipaa sikaa. Pöydässä on paljon erilaisia kylmiä salaatteja ja kaloja. Nämä suolapommit ovat minulle paljon suurempi pahe kuin konvehdit, liha tai tortut. Voisin syödä ämpärillisen itse tehtyyn majoneesikastikkeeseen tehtyä italiansalaattia. Laatikoissakin oli pieniä uudistuksia tänä vuonna. Porkkanalaatikko oli tehty raastetusta porkkanasta, ja laatikossa oli mukavasti suutuntumaa. Lisäksi tarjolla oli kookoskermalla mehevöitetty bataattilaatikko, ehdoton suosikkini.

Teimme joulupöytään fenkolisilakkaa, mausteisen lihapiirakan ja rommilla marinoidun hedelmäpiiraan mascarponevaahdolla. Tässä pari piirakkareseptiä ja joulutunnelmia.

Mausteinen lihapiirakka:

500 grammaa voitaikinaa
400 grammaa naudan jauhelihaa
2 keitettyä kananmunaa
1 raaka kananmuna voiteluun
1 keltasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
7 kuivattua aprikoosia
1 reilu teelusikallinen jauhettua maustepippuria
2 teelusikallista kanelia
1 vajaa teelusikallinen cayannepippuria
1 vajaa teelusikallinen neilikkajauhetta
suolaa
öljyä kuullottamiseen

Pane aprikoosit likoamaan haaleaan veteen vähintään puoli tuntia ennen piirakan tekoa, mielellään aikaisemmin. Kauli taikinasta ohuehko suorakulmio. Älä kauli voitaikinaa liian ohueksi, ettei taikinakuori repeä paistamisen aikana.

Silppua keitetyt kananmunat ja liotetut aprikoosit pieniksi. Murskaa valkosipulit ja paloittele keltasipuli kuutioiksi. Kuumenna pannu keskilämmölle ja kuullota öljyssä sipuleita ja mausteita. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää lopuksi joukkoon paloiteltu kananmuna ja aprikoosit. Lisää suolaa makusi mukaan ja sekoita hyvin.

Levitä täytettä puolikkaalle suorakulmiolle. Jätä täytettävän alueen reunoille sentin verran tyhjää, jotta saat rypytettyä piirakan kauniisti, eikä täyte pursuile saumoista. Käännä lopuksi tyhjäksi jäänyt puoli kanneksi piirakan päälle. Kostuta hieman piirakan reunoja, niin saumat pitävät varmasti. Painele reunat kiinni. Voit painella reunoihin rypytyskuvion sormilla tai vielä helpommin haarukalla. Painele lopuksi reikiä piirakan kanteen, ettei kuori repeä paistamisen aikana.

Voitele piirakka ensin toiselta puolelta kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Käännä piirakka, voitele myös toiselta puolelta, painele kanteen reikiä ja paista vielä toinen 15 minuuttia. Muista seurata piirakan kypsentymistä. Valmis piirakka on kauttaaltaan kullankeltainen.

Ja tältä se kullankeltaisen taikinakuoren välistä kurkistava täyte näytti. Käytimme reilusti mausteita, mutta piirakasta ei tullut tulista, vaan nimen omaan mausteinen, se sopii mielestäni jouluun. Käytän muutenkin mausteita aina reilusti enemmän kuin monissa nettiohjeissa. Huomasin, että tässä piirakassa oli mausteita paljon enemmän kuin eräässä toisessa, johon käytettiin peräti kilo jauhelihaa...
Ja tältä se kullankeltaisen taikinakuoren välistä kurkistava täyte näytti. Käytimme reilusti mausteita, mutta piirakasta ei tullut tulista, vaan juurikin mausteinen, se sopii mielestäni jouluun. Käytän muutenkin mausteita aina reilusti enemmän kuin monissa nettiohjeissa. Huomasin, että tässä piirakassa oli mausteita paljon enemmän kuin eräässä toisessa, johon käytettiin peräti kilo jauhelihaa…

Rommilla marinoitu hedelmäpiirakka:

400 grammaa voitaikinaa
2-3 päärynää
7 kuivattua aprikoosia
tummaa rommia (Captain Morgan on ihan hyvä ruoanlaittoon, vaikka muuten onkin aika litkua)
tummaa sokeria
1 suuri kanelitanko
1 vaniljatanko
ripaus neilikkajauhetta
ripaus inkiväärijauhetta
ripaus kardemummaa
1,5 desiä hyytelösokeria
vettä

Mascarponevaahto:

250 grammaa mascarponejuustoa
2,5 desiä vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 vajaa teelusikallinen suolaa

Pane aprikoosit likoamaan veteen tai rommitilkkaan mielellään ainakin tunti ennen piirakan tekoa. Puolita liotetut aprikkosit, kuori ja lohko päärynät. Kaada kattilaan noin desi rommia ja niin paljon vettä, että hedelmät peittyvät. Lisää joukkoon mausteet. Voit annostella sokeria oman makeansietokykysi mukaan. Mielestäni täytteestä saa tulla aika makea, koska suolainen voitaikinapohja ja mascarponevaahto tasapainottavat kokonaisuutta.

Keitä hedelmiä välillä hämmentäen, kunnes päärynät ovat täysin pehmeitä, mutta eivät hajoa. Siivilöi hedelmät mausteliemestä ja ota maustelientä talteen 1 desi.

Painele taikina suureen piirakkavuokaan. Vuoraa myös vuoan reunat. Älä painele taikinaa liian ohueksi, koska voitaikina kutistuu paiston aikana. Paista piirakkapohjaa (ilman täytteitä) 200 asteessa, kunnes pohja on kypsä ja kullankeltainen. Jäähdytä kypsä pohja.

Levitä marinoidut hedelmät pohjan päälle. Tee lopuksi kiille. Sekoita talteen otettuun mausteliemeen 1 desi vettä. Kuumenna seos ja lisää hyytelösokeri joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kaada kiille tasaisesti piirakan päälle. Anna piirakan hyytyä useita tunteja, mielellään yön yli jääkaapissa.

Tee mascarponevaahto hieman ennen tarjoilua. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Lisää mascarpone joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi seokseksi. Mausta suolaripauksella ja sekoita hyvin.

Käytin piirakan mausteliemessä samaa kaneli- ja vaniljatankoa, joilla höystin hedelmäisen vaalean glögin. Sekoitin Valion vaaleaan glögiin reilusti joulumausteita, kokonaisia mandariineja ja aprikooseja ja terästin juoman vaalealla rommilla.
Käytin piirakan mausteliemessä samaa kaneli- ja vaniljatankoa, joilla höystin hedelmäisen vaalean glögin. Sekoitin Valion vaaleaan glögiin reilusti joulumausteita, kokonaisia mandariineja ja aprikooseja ja terästin juoman vaalealla rommilla.
Tästä söpöstä piparitalosta en ota kunniaa, saimme tämän lahjaksi. En tahdo raaskia syödä tätä.
Tein taas kerma-rommipipareita, joihin ihastuin viime vuonna. Olin tymä, laitoin liian vähän jauhoja. Eivät paistuneet oikein tasaisesti, mutta jeesussokeri pelasti ja maku oli kohdillaan.
Tein taas kerma-rommipipareita, joihin ihastuin viime vuonna. Olin tymä, laitoin liian vähän jauhoja. Eivät paistuneet oikein tasaisesti, mutta jeesussokeri pelasti ja maku oli kohdillaan.

Huomasimme puolivahingossa, että joulumme teema oli luomu ja erittäin lähetlä tullut lähiruoka. Lohi appivanhempien omasta "lätäköstä", liha lähimetsästä.
Huomasimme puolivahingossa, että joulumme teema oli luomu ja erittäin läheltä tullut lähiruoka. Lohi appivanhempien omasta ”lätäköstä”, liha lähimetsästä.

 

Itse tehtyjä peuramakkaroita, makuina rosmariini ja chorizo.
Itse tehtyjä peuramakkaroita, makuina rosmariini ja chorizo.

Fenkolisilliä. Onnistui ihan ok:sti, mutta totesimme, että mausteita olisi saanut olla reilusti enemmän. Käytimme pohjana jonkun lasimestarinsillin ohjetta, ja ryyditimme liemen tuoreella fenkolilla ja fenkolinsiemenillä. Pitäisi aina muistaa, että jotta ruoka olisi makumme mukaista, pitää mausteita näköjään lisätä tuplat kaikkiin resepteihin...
Fenkolisilliä. Onnistui ihan ok:sti, mutta totesimme, että mausteita olisi saanut olla reilusti enemmän. Käytimme pohjana jonkun lasimestarinsillin ohjetta, ja ryyditimme liemen tuoreella fenkolilla ja fenkolinsiemenillä. Pitäisi aina muistaa, että jotta ruoka olisi makumme mukaista, pitää mausteita näköjään lisätä tuplat kaikkiin resepteihin…

Testasimme Rönnvikin kuivan viherherukkaviinin. Kehitysvinkki valmistajalle: älkää käyttäkö kaikissa viineissänne samanlaista etikettiä. Oli ikävää arpoa, että olikohan tämä kesällä ostettu viini nyt kuiva vai puolikuiva, koska etiketissä ei ollut mitään mainintaa asiasta.
Testasimme Rönnvikin kuivan viherherukkaviinin. Kehitysvinkki valmistajalle: älkää käyttäkö kaikissa viineissänne samanlaista etikettiä. Oli ikävää arpoa, että olikohan tämä kesällä ostettu viini nyt kuiva vai puolikuiva, koska etiketissä ei ollut mitään mainintaa asiasta.

Uutenavuotena oli sen verran härdelliä, että en jaksanut kuvailla. Nyt hieman harmittaa, sillä pöydässä oli mm. hirvicurrya ja Guinnes-jäätelöä. Mmm. Kaljaa. Jäätelöä. Kaljaa. Jäätelöä. Kaljaa ja jäätelöä. Kaljaa jäätelössä. Mmmmmm.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.