Lihaisaa juhannusta!

Tänä vuonna vietin ensimmäisen kaupunkijuhannuksen seitsemään vuoteen. Taloyhtiön grillikatos on yllättävän mukava ajanviettopaikka, kun on hauskaa seuraa ja hyvää ruokaa. Torstaina otimme varaslähdön juhannukseen ja piipahdimme Tullinaukiolla ihmettelemässä kaupunkitapahtuma Valtteri-festivaalia.

Tampereella tuntuu olevan vuosi vuodelta parempi ilmais- ja ulkoilmatapahtumien tarjonta. Muistelen, että muutama vuosi sitten ilmaiskonsertit olivat lähinnä lastenkonsertteja ja mummojen yhteislaulujamboreita. Klubikeikat jäävät meillä tänä kesänä sattuneesta syystä väliin, mutta on ihanaa päästä fiilistelemään monipuolista ”aikuisten musiikkia” ulkokeikoille.

Tullinaukiolla oli jopa sauna, joten aito juhannustunnelma oli taattu.
Tullinaukiolla oli jopa sauna, joten aito juhannustunnelma oli taattu.

Juhannussafkamme olivat tänä vuonna todella lihapitoisia. Hämmästyin, kuinka paljon lihaa upposi kitusiini. Aattona meni varmaan yli puoli kiloa eikä edes tehnyt tiukkaa. Ruokavalioni on tainnut olla liian höttöinen viime aikoina – tai sitten juhannus todellakin herättää jonkun ihmisessä uinuvan luolamiehen.

Tämä saksalainen alkudrinksu on niin jäykkää kamaa, että pää irtoo. Brandya, taskulämmintä colaa ja ykkösellä alas. Tosin minä en nyt pystynyt siihen.
Tämä saksalainen alkudrinksu on niin jäykkää kamaa, että pää irtoo. Brandya, taskulämmintä colaa ja ykkösellä alas. Tosin minä en nyt pystynyt siihen.
Possunkylkeä, karitsan karetta, bratwurstia ja chorizoa. Ai joo, on siinä pari paprikaakin, niissä on tuplalihatäyte.
Possunkylkeä, karitsan karetta, bratwurstia ja chorizoa. Ai joo, on siinä pari paprikaakin, niissä on tuplalihatäyte.
Oluella ja runsaalla sokerilla marinoidut grillikyljet oli esikeitetty niin mureiksi paistopussissa, että aterimia ei tarvittu.
Oluella ja runsaalla sokerilla marinoidut grillikyljet oli esikeitetty niin mureiksi paistopussissa, että aterimia ei tarvittu.
Karitsan kareet voideltiin kevyesti oliiviöljyllä ja päälle ripsaistiin suolaa ja pippuria. Toimii roseena loistavasti ilman sen kummempia sooseja.
Karitsan kareet voideltiin kevyesti oliiviöljyllä ja päälle ripsaistiin suolaa ja pippuria. Toimii roseena loistavasti ilman sen kummempia sooseja.
Sienet on täytetty pekonilla höystetyllä tuorejuustolla.
Sienet on täytetty pekonilla höystetyllä tuorejuustolla.
Maissi, jota kukaan ei huolinut. Jännä juttu.
Maissi, jota kukaan ei huolinut. Jännä juttu.

Juhannuksen päätteeksi piipahdimme sukukoimassa. Tällaisessa maisemassa ruoka ei kaipaa turhaa kikkailua.

Varhaisperunoita, sillikastiketta, makkaraa ja raparperisimaa. Ravintola C:ssä opin, että apilankin voisi syödä. Huomaa lautaselta kasvavat tikapuut.
Varhaisperunoita, sillikastiketta, makkaraa ja raparperisimaa. Ravintola C:ssä opin, että apilankin voisi syödä. Huomaa lautaselta kasvavat tikapuut.

Lopuksi vielä klassisen sillikastikkeen resepti. Ennen vuotta 2007 en voinut sietää silliä, ja olin kalan suhteen muutenkin todella nirso. Mieheni teki tätä sillikastiketta varhaisperunoiden ja ruisleivän lisukkeeksi ensimmäisenä juhannuksenamme. Sen jälkeen silli on ollut suosikkini kaikissa mahdollisissa juhlapöydissä niin jouluna, juhannuksena kuin pääsiäisenäkin.

Ainekset:

200 grammaa (purkillinen) matjessilliä
150 grammaa ranskankermaa
kevätsipulia
tilliä
1-2 keitettyä kananmunaa

Keitä kananmunat koviksi. Paloittele kaikki ainekset pienehköiksi lohkoiksi ja sekoita ranskankerman kanssa. Mitä enemmän käytät sillilientä, sitä juoksevampaa, mutta myös suolaisempaa ja voimakkaampaa kastike on. Tarjoile perunoiden, ruisleivän ja sitruunaviipaleen kanssa. Juomaksi sopii humaloitu, ipa-tyyppinen olut.

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.