harissa-appelsiinipasta

Harissapasta appelsiinin ja mintun kera

Jos minun pitäisi kuvailla yhdellä sanalla vuosiani 2002 – 2006, se olisi pestopasta. Olin surkea ruoanlaittaja, mutta pestopastassa minäkään en voinut epäonnistua. Paketillinen pastaa ja purkillinen pestoa, deluxe-versioon pari kirsikkatomaattia ja se oli siinä.

Pestopastan nerokas yksinkertaisuus tuli mieleeni, kun löysin Recipes from a Pantry -blogin harissapastan ohjeen. Bintun luottopastaan tulee vain pastaa ja harissakastiketta, lisukkeeksi pinjansiemeniä ja appelsiinilohkoja. Kokkailutaitoni ovat kohentuneet sen verran, että päätin kehitellä reseptiä hieman.

Harissa, ei mitä tahansa chilitahnaa

Aluksi pari sanaa harissasta. Kyseessä ei ole mikä tahansa chilisoosi, vaan tunisialainen maustekastike. Kunnon harissassa on paahdettua paprikaa, chiliä, tomaattipyreetä ja useita mausteita, esimerkiksi korianterinsiemeniä ja jeeraa, joskus ruusuakin.

En ollut varsinaisesti yllättynyt, kun K-kaupan maustehyllyn harissa koostui lähinnä tomaatista ja chilistä. Kunnollista harissaa löytää Lähi-idän alueen ruokia myyvistä etnisistä kaupoista. Tampereen Puutarhakadulla taitaa olla nyt kolme tällaista liikettä. Testasin uusimman ja suurimman, joka on tullut entisen Europe Housen ja Punnitse ja säästän tilalle. Myyjä selitti avuliaasti harissamerkkien eroista. Otin tahnaa, joka oli hänen mukaansa miedointa, mutta melkoisen ytyä sekin oli.

En halunnut, että pasta olisi vain tulinen, joten korostin sen mausteisuutta parilla samalla mausteella, joita tahnassakin on. Rakastan appelsiinia, joten pelkkien lohkojen sijaan lorotin kastikkeeseen kunnolla mehua ja raastoin hieman kuortakin. Vielä reilusti minttua raikastajaksi ja keittiössäni tuoksui talven sijaan Välimeri!

Pasta on vegaaninen, mutta paistoin lisukkeeksi ensimmäisellä kerralla halloumia. Toisella kerralla vetelin pastaa ihan sellaisenaan. Toimii sekä karsittuna versiona että lisukkeiden kanssa.

VINK: Ihmisillä on todella vaihtelevia käsityksiä tulisuudesta. Joidenkin mielestä Saarioisten vegepizzakin on liian ärhäkkää. Minä olen keskivahvan tulisuuden ystävä. Tällä harissamäärällä pastaan tulee punertavaa sävyä ja selvää, mutta ei tainnuttavaa tulisuutta. Koska harissojen tulisuus vaihtelee, lisää kastiketta pastaan hiljalleen, vaikka teelusikallinen kerrallaan.

VINK VINK: Tavallinen minttu on talvella mietoa. Vahvana minttuna myyty lajike sopii tähän makumaailmaan, eikä lopputulos maistu Pepsodentille. Tavallista voit käyttää lähes koko ruukun, vahvaa minttua riittää kourallinen.

VINK VINK VINK: Voit korvata pinjansiemenet manteleilla tai cashewpähkinöillä ja käyttää niitä enemmän, jos kaipaat proteiinia.

VINK VINK VINK VINK: Muita makumaailmaan sopivia lisukeproteiineja ovat tofu, juustot, merenelävät ja broileri.

Harissapasta appelsiinin ja mintun kera

4 – 6 annosta

  • 2 – 4 valkosipulinkynttä
  • 2 salottisipulia tai 1 keltasipuli
  • 1 teelusikallinen jauhettua korianteria
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 1 appelsiinin mehu
  • 1 ruokalusikallinen raastettua appelsiininkuorta
  • 1 ruokalusikallinen harissaa
  • kourallinen tuoretta (vahvaa) minttua
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sokeria
  • 100 grammaa pinjansiemeniä/manteleita
  • 500 grammaa pastaa
  • öljyä kuullottamiseen ja vettä pastan keittämiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Paahda pinjansiemenet/mantelit kuivalla, kuumalla pannulla sekoitellen. Nosta siemenet heti toiseen astiaan, kun ne saavat kullanruskeaa väriä. Etenkin pinjansiemenet palavat helposti ja kärähtänyt aromi on inhottava.
  2. Kuori ja silppua salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Pese appelsiini ja puolita. Raasta kuorta valmiiksi.
  3. Lorauta paistinpannulle reilusti öljyä. Kuullota sipulisilppua, kanelia ja korianteria pari minuuttia keskilämmöllä. Purista joukkoon appelsiinimehua hedelmälihoineen sekä appelsiininkuorta. Lisää suolaa, mustapippuria ja puolisen teelusikallista sokeria.
  4. Keitä pasta runsaassa suolaisessa vedessä al denteksi. Siivilöi ja huuhtele.
  5. Lisää pastan joukkoon sipuli-mauste-appelsiinikastike. Sekoita hyvin. Ala lisätä harissaa sekoitellen ja maistellen, kunnes pastan tulisuus miellyttää makuasi. Revi joukkoon tuoretta minttua.
  6. Koristele annos paahdetuilla pinjansiemenillä. Voit lisätä minttua ja appelsiininkuorta vielä annoksen päälle.

harissa-appelsiinipasta ohje
harissa-appelsiinipasta ohje
Kuukauden ruokahaasteen teemana sitrukset

Olin täpinöissäni, kun Hannan soppa ja Kokit ja potit aloittivat uudelleen kuukauden ruokahaasteen. Ideana on se, että kokkaamme ruokaa joka kuukausi liittyen tiettyyn teemaan tai raaka-aineeseen. Helmikuun teema on sitrushedelmät – suosikkini.

Kyseessä ei ole siis mikään ruokabloggaajien inside-juttu tai kilpailu. Pointtina on jakaa ideoita, nostaa sesonkituotteita esille, nauttia ja pitää hauskaa. Kuka tahansa voi kokata kotona teeman mukaisesti ja halutessaan napata siitä kuvan vaikka Instagramiin ja liittää oheen hashtagin #kuukaudenruokahaaste . Näin kaikki haasteesta innostuneet löytävät herkut.

Linkkaan tähän vielä pari muuta sitrusteemaan sopivaa reseptiäni. Veriappelsiinipasta katkarapujen ja fetan kera maistuu myös pelkkänä juusto- tai äyräisversiona ja tavallisen appelsiinin kanssa. Veriappelsiinilohi ja minttubulgur on kaunis, raikas ja mausteinen sekä yllättävän nopea ruoka. Tämänkin voi tehdä myös tavallisesta appelsiinista.

Kikhernepasta sitruuna-voikastikkeen kera on suosituimpia reseptejäni. Pasta on hurmannut kaikki, joille olen sitä maistattanut (tai ainakin olette hyviä fuulaamaan). Resepti muuntuu vegaaniseksi, kun käytät voin sijaan margariinia ja hunajan sijaan sokeria. Aterian voi päättää kahvikupposeen ja sitruuna-valkosuklaacookieen. Nämä keksit ovat vegaanisia, ja mukana on suositus oikeasti hyvään maidottomaan valkosuklaaseen.

 

One Comment

  1. Pingback: KUUKAUDEN RUOKAHAASTEEN SATOA JA SEURAAVA TEEMA - Hannan soppa

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.