veriappelsiinilohi ja minttubulgur

Veriappelsiinilohi ja minttubulgur

Ehdinpäs! Nimittäin veriappelsiinisesonkiin. Jokaisessa aallon harjalla olevassa ruokablogissa on ollut viime viikkoina reseptejä tästä kauniista sesonkihedelmästä. Olen ollut itse niin kiireinen, että kokkailussa on menty todella matalalla profiililla (kiitos universumi kalapuikoista ja punajuurisalaatista, kiitos sienitortellineista ja Foodorasta!!!). Tänään sain kuitenkin raivattua itselleni lunkin iltapäivän ja toteutin pitkään mielessäni pyörineen reseptin, veriappelsiinilohen.

VINK: Voit käyttää myös tavallista appelsiinia.

VINK VINK: Voit käyttää kurkuman sijaan currya tai jättää sen kokonaan pois. Kun jätät mausteen pois, lopputulos on pehmeämpi, hedelmäisempi ja makeampi. Tällöin voit käyttää vähän enemmän suolaa. Mauste taas tuo makuun syvyyttä ja kulmaa.

VINK VINK VINK: Halusin tehdä tästä reseptistä lempeän, jotta appelsiinin oma maku pääsee esille. Älä liioittele kurkuman/curryn kanssa, ellet halua tarkoituksella mausteista lopputulosta.

Veriappelsiinilohi

46 annosta

  • 600−800 gramman lohifile
  • 0,5 desiä oliiviöljyä
  • 1 iso tai 2 pienehköä valkosipulinkynttä
  • 0,5 desiä juoksevaa hunajaa
  • 0,5 teelusikallista currya tai kurkumaa
  • 1 ruokalusikallinen sitruunamehua
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 veriappelsiini

  1. Käy lohifile käsin läpi. Tunnustele mahdollisia ruotoja ja nypi ne pois. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Leikkaa appelsiini ohuiksi viipaleiksi. Voit myös kuoria appelsiinin ennen viipalointia. Tällöin siivuista ei tule yhtä kauniita kuin kuoren kanssa, mutta ne on helpompi syödä.
  2. Sekoita kipossa öljy, hunaja, valkosipuli, sitruunamehu ja curry/kurkuma. Maistele marinadia ja mausta se suolalla ja pippurilla. Kaada marinadi vuokaan, hiero ja pyörittele filettä kastikkeessa.
  3. Asettele appelsiininsiivut lohen päälle. Älä käytä kantapaloja, mutta purista niissä olevasta hedelmänlihasta mehua fileen päälle.
  4. Paista filettä 225 asteessa uunin keskitasolla fileen koosta riippuen 2030 minuuttia. Jos haluat paahtuneen pinnan, säädä uuni grillivastuksille. Tällöin marinadi tummuu enemmän ja appelsiininsiivuista tulee rapsakoita.

veriappelsiiinilohi ohje

Jos tuskailet aina couscousin täydellisen koostumuksen kanssa, käytä bulguria. Jyvät ovat isompia, eikä lopputuloksesta tule niin helposti puuromaista limaa.

VINK: Halusin bulguriin väriä, joten ripautin kurkumaa hieman keitinveteenkin. Sitä ei kuitenkaan ole pakko käyttää, pelkkä suolakin riittää mausteeksi. Voit laittaa keitinveteen myös hieman kasvisfondia tai kasvisliemikuution.

Minttubulgur

46 lisukeannosta

  • 4 desiä bulguria
  • 8 desiä vettä
  • 0,5 teelusikallista kurkumaa/currya
  • suolaa
  • loraus oliiviöljyä
  • kourallinen tuoretta minttua

  1. Kiehauta kevyesti suolattu vesi. Kaada bulgur ja kurkuma joukkoon, kun vesi kiehuu. Vähennä lämpöä ja keitä bulguria miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Bulgur on valmista, kun vesi on haihtunut ja bulgur on kypsää ja irtonaista.
  2. Sekoita bulguria, maistele, lisää suolaa ja tilkka öljyä sekä silputtu minttu.
  3. Halutessasi voit koristella kalan ja annokset lopulla mintulla.

minttubulgur resepti
veriappelsiinilohi ohje

Aurinkoa appelsiinista

Reseptejäni paljon lueskelleet ovat varmasti huomanneet, että rakastan sitrushedelmiä. Ujutan niitä aina jonnekin, mausteeksi, koristeeksi tai stailaukseen.

Viime talven sesonkiaikaan tein veriappelsiinilla maustettua broileria ja couscousia. Tai nuo olivat siis oikeasti puoliveriappelsiineja – kyllä, sellaisia oikeasti on! 😀

Appelsiini ja kurkuma antavat väriä ja hedelmäisyyttä myös pirteään kanakeittoon. Uunilohen kaveriksi voi tehdä myös appelsiini-voikastikkeen ja jälkiruoaksi sopii vaniljainen appelsiiniriisi paahdetun mantelin kera.

Tsekkaa myös Kotilieden Himahella-Tiinan versio veriappelsiinilohesta. Korianterivoi kuulostaa herkulliselta!

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*