Dutch baby – kuohkea hollantilainen pannukakku

Jonkin aikaa sitten huomasin Facebookissa, että Viikonloppukokki kertoi tekevänsä Dutch babya. Siis mitä? Tämä pitää selvittää!

Näyttävä ja nopea pannukakku

Googlailu paljasti, että kyseessä on hollantilainen pannukakku. Oikeaoppinen Dutch baby paistetaan pellin sijaan valurautapannussa. Taikinaan ei tule leivinjauhetta tai soodaa, eikä taikinaa tarvitse kohottaa. Pannarin pitäisi kuitenkin kohoilla uunissa liki taivaita hipoville kupruille, ja lopputulos on kauniin kuohkea, kuin syötävää, rypytettyä pellavaa.

Lisäksi Dutch baby on pieni pannari, suurin piirtein munakkaan kokoinen. Siitä saa neljä maltillista, kaksi reilua tai yhden jättimäisen annoksen. Tämän kokoisen pannukakun viitsii siis pyöräyttää yhdellekin hengelle, eikä hävikin vaaraa ole. Dutch babyn myös jaksaa tehdä  vaikka silmät puoliummessa aamupalaksi, sillä kokkaamiseen kuluu aikaa vain reilut puoli tuntia.

Englanninkielisiltä sivustoilta löytyy lukuisia Dutch babyn ohjeita. Olin kuitenkin epävarma cup-mitan kääntämisestä deseiksi. Lopulta päätin käyttää pohjana Glorian ohjetta, jolla Kipparin morsiankin oli onnistunut hienosti. Muutin vain suolaisen reseptin makeaksi ja jätin maissijauhon pois. Pannari kohosi loistavasti, ja lopputulos oli kaunis ja todella herkullinen.

Dutch baby -pannukakun ohje
Dutch baby -pannukakun ohje

VINK: Jos valurautapannusi kahva on puuta tai pannu ei mahdu kahvoineen uuniin, ruuvaa se irti. Ainakin puukahvat ovat yleensä ruuvattavia. Jos et omista sopivaa pannua, voit käyttää pienehköä (pyöreää) uunivuokaa.

VINK VINK: Myös ripaus kardemummaa sopii pannarin mausteeksi, etenkin, jos nautit herkun mustikoiden kera.

Dutch baby

4 annosta, 20–25-senttiseen valurautapannuun

  • 3 (huoneenlämpöistä) kananmunaa
  • 2 desiä kevyt- tai täysmaitoa
  • 2 ruokalusikallista eli noin 30 grammaa voita taikinaan
  • 1,25 desiä vehnäjauhoja
  • 2 ruokalusikallista sokeria
  • 0,5 teelusikallista vaniljasokeria
  • ¼ teelusikallista suolaa
  • 1 ruokalusikallinen eli noin 15 grammaa voita pannun voiteluun

  1. Ota munat ja maito huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen taikinan tekemistä. Voit myös lämmittää maidon mikrossa kädenlämpöiseksi. Sulata taikinaan tuleva voi.
  2. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen ja nosta paistinpannu uuniin. Tee uunin ja pannun lämmetessä taikina.
  3. Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada maito munavaahdon joukkoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Lisää seuraavaksi joukkoon voisula ja lopuksi vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suolahippunen.
  4. Ota paistinpannu pois uunista. Sulata kuumalla pannulla ruokalusikallinen voita ja levitä se tasaisesti pannun pohjalle. Kaada taikina pannuun.
  5. Paista pannukakkua 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Pannari on valmis, kun pinta kupruilee ja väri on kullankeltainen. Tarjoile valmis pannukakku vaikkapa jäätelön ja hillon kera.
Dutch baby hollantilainen pannukakku resepti
Dutch baby hollantilainen pannukakku resepti

Pari sanaa palmuöljystä

Popsimme Dutch babymme hillon, marjojen ja vaniljavaahdon kera. Testasin Oatlyn uudistettua, vaniljalla maustettua kauravispiä, joka vaahdottui todella hyvin.

Instassa kyseltiin heti, onko kauravispissä palmuöljyä, jos se vaahdottuu niin hienosti. Osalla oli jopa se käsitys, että kaikki kasvipohjaiset vispikermat ovat pelkkää palmuöljyä.

Vastaus: Oatlyn kauravispissä ei ole palmuöljyä, vaan kookosrasvaa, joka selittää hyvän vaahdottuvuuden. Tuotteessa on saman verran lisäaineita kuin vaikkapa Valion vaniljavispikermassa. Maitopohjaisenkaan vispikerman kuohkeus ei nimittäin ole maidon ja sen luontaisen rasvan ansiota. Valion tuotteessa on aivan samoja sakeuttamisaineita ja kookosrasvaa kuin Oatlyssa.

Kaipaisin myös suhteellisuudentajua tähän palmuöljyhysteriaan. Kyllä, on typerää markkinoida firmaa supereettisenä, jos tuotteissa on paljon palmuöljyä. Mutta sitä öljyä on myös sipseissä, kekseissä, kosmetiikassa ja ties missä tuotteissa, joita lapamme ostoskärryihimme asiaa sen kummemmin miettimättä.

Sinäkin käytät sitä, kyllä vain

Näkemykseni on se, että nykyiset ruoantuotantotavat ja kulutustottumuksemme ovat sellaisia, että palmuöljyn täydellinen välttely on liki mahdotonta. Myös lehmänmaitoa juova käyttää palmuöljyä välillisesti, sillä Suomessakin vasikoita ruokitaan korvikkeella, jossa on palmuöljyä.

En kannusta missään nimessä suosimaan palmuöljyä, koska tutkimustiedon perusteella sen viljely on vähintäänkin arveluttavaa. En kuitenkaan jaksa uskoa, että kaikki, jotka ulvovat somessa kovaan ääneen vegetuotteiden palmuöljystä, olisivat saaneet yhtäkkiä valtavan ekoherätyksen. Kasvissyöjän vegekerman palmuöljystä nälviminen on enemmänkin keino kohottaa itsensä jonkinlaiselle jalustalle. Se kertoo myös aika heikosta tietotasosta koskien ruoan tuotantotapoja ja palmuöljyn käytön laajuutta.

Väitän, että meidän kaikkien ruoka- tai kosmetiikkakaapista löytyy vähintään yksi tuote, jossa palmuöljyä on. Älä siis ulvo rikasta toisen silmässä, jos omat räpsyttimesi ovat yhtä rähmäiset.

Facebookin mollaamispalstojen sijaan kannattaa ihan rauhallisesti lukea niitä tuoteselosteita ja hakea tutkimukseen perustuvaa, monipuolista tietoa. Se, että kaikki vegekermakkeet olisivat pelkkää palmuöljyä, ei yksinkertaisesti ole fakta.

Pannukakku, herkku ja terveellinen välipala

Se siitä saarnasta. Lopuksi palaamme takaisin kepeään, sokerin huurruttamaan maailmaan. Haluan nimittäin jakaa pannari-ihmisille pari muutakin hyväksi havaittua ohjetta.

Blogini alkuhämäristä löytyy maailman parhaan pannukakun ohje. Tämä on ihana, klassinen, makea ja kuohkea pannukakku.

Hitusen terveellisempää ja vähäsokerisempaa vaihtoehtoa edustaa lapseni suosikki, kauralla höystetty banaanipannari. Jos banaanit ovat oikein ylikypsiä ja imeliä, et tarvitse lisättyä sokeria lainkaan.

Mustikka-rahkapannukakku taas on ruokaisa ja raikas. Kuitenkin sen verran herkku, että tämä edustaa ainakin meillä lapselle ”arkisyntiä”. Ei karkkia, mutta jotain hiukan makeampaa ja arjen yläpuolelle kohottavaa.

Iloisia pannarihetkiä kaikille!

 

2 Kommenttia

  1. En tiedä miten käytät Googlea, mutta Dutch baby on ihan yhtä vähän Hollannista, kuin ranskalaiset on Ranskasta tai englantilaiset muffinssit Englannista. Kannattaa tarkistaa esim. Wikipediasta tälläisiä asioita.

    Dutch baby on Saksalais taustainen pannukakku Jenkeistä. Jos haluat tehdä oukeasti Alankomaalaisia pannukakkuja kokeile vaikka Poffertjeseja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.