kananmunakastike ohje

Lapsuusklassikko: Kalapuikot, uudet perunat ja kananmunakastike

Valkokastike, perunat, kala ja kananmuna. Tätä komboa varioitiin perheemme ruokapöydässä kesät läpeensä, kun olin pieni. Olin aika nirso ja pelkäsin ruotoista kalaa, joten kunnon kaloista söin vain lohta. Erilaiset kalajalosteet, kuten kalapuikot- ja pullat sekä pakasteseiti sen sijaan maistuivat.

Oma tyttäreni syö kalaa monipuolisemmin ja rohkeammin. Hän maistelee silliä ja graavilohta, ja myös kuha ja siika ovat hänen herkkujaan. Ruotokammokaan ei ole vielä päässyt kiusaamaan.

Pari päivää sitten innostuimme kokkaamaan lapsuuskesien klassikkoa, sekä minun että Villen lapsuusherkkua. Siis kalapuikkoja, keitettyjä perunoita ja kananmunakastiketta. Ai että se oli hyvää, ja ai että se oli halpaa. Teimme samaa ruokaa heti seuraavana iltana uudelleen, ja safka maistui lapsellekin niin hyvin, että tätä täytyy tehdä jatkossa useammin.

Kananmunakastike on siitä nerokas ruoka, että se on kotimainen, helppo, nopea, halpa ja munien ansiosta täyttävä. En ihmettele, miksi tätä tarjottiin lamavuosina niin monessa muussakin perheessä. Kun käytät voita ja vähän rasvaisempaa maitoa, kastikkeesta tulee ihanan täyteläistä suolaista.

Kananmunakastike kalapuikoille ja perunoille

46 lisukeannosta

  • 25 grammaa suolaista voita
  • 0,5 desiä vehnäjauhoja
  • 5 desiä kevyt- tai täysmaitoa
  • suolaa
  • teelusikan kärjellinen rouhittua valkopippuria/viherpippuria/muskottipähkinää
  • 3 kananmunaa

  1. Keitä, kuori, jäähdytä ja kuutioi kananmunat valmiiksi. Noin kahdeksan minuuttia on hyvä keittoaika, sillä nyt keltuainen ei saa jäädä valuvaksi.
  2. Tee seuraavaksi kastike. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada vehnäjauhot joukkoon ja sekoita hyvin. Älä nosta lämpötilaa niin korkeaksi, että jauhot ruskistuisivat.
  3. Lisää joukkoon ensin puolet maidosta ja sekoita koko ajan. Voit lisätä lieden lämpöä hieman, jotta kastike sakeutuu. Kun koostumus alkaa muuttua paksuksi, lisää joukkoon loppu maito. Sekoita edelleen koko ajan. Ota kastike pois liedeltä, kun se on koostumukseltaan samettisen paksua.
  4. Lisää joukkoon kananmunakuutiot. Mausta kastike suolalla sekä ripauksella valko- tai viherpippuria tai muskottipähkinää.
  5. Tarjoile kastike uusien perunoiden ja paistetun kalan tai kalapuikkojen kera. 46 pikkuperunaa ja kalapuikkoa per syöjä on sopiva määrä.

Minuun iski jonkin aikaa sitten askeettisuus- ja nuukailulinja. Se johtuu osittain siitä, että meillä meni kesäkuussa yllättävän paljon rahaa koiramme eläinlääkärikuluihin.

Lisäksi olen taas mietiskellyt, mihin kaikeen sitä rahaansa laittaa. On ollut kiva säästää ja olla kotona, kaivella kuivakaappeja, hyödyntää jämiä ja käyttää halpoja perusraaka-aineita. Olemme syöneet paljon myös varhaiskaalia ja porkkanoita. Ne eivät tarvitse kuin voissa pyöräytyksen pannulla, ja taivaan portit aukevat.

kananmunakastikkeen ohje

Hah, kananmunakastikkeesta ja lamasta tuli mieleeni myös vähemmän romanttinen juttu, jonka kuulin juuri iltateellä käyneeltä ystävältäni. Hänkin on lamalapsi, ja heidän koulussaan laman käsite oli havainnollistettu siten, että lasten pyyhekumit oli leikattu kahtia ja opettaja oli kertonut, että nyt ei ole rahaa, siksi saatte vain puolikkaat kumit. Lisäksi koulun ruokalassa alettiin tehdä kananmunakastike veteen.

Ystäväni kuvaus siitä, miltä veteen tehty, jauhoilla saostettu munakastike näyttää, oli sen verran eloisa, että olen iloinen, että kuulin stoorin vasta syötyäni munakastiketta. Muuten olisi saattanut jäädä kastike kokkaamatta.

Jos kaipaat päivitettyä versioita toisesta lamalapsuuden herkusta, testaa lihaliemeen tehtyä, timjamilla maustettua jauheliha-makaronimössöä. Oikeastaan on hassua, että tuota safkaa sanotaan mössöksi ja kuulemma nistipadaksi.

No joo, onhan se melkoista sörsseliä, jos joukkoon heitetään kaikkea mahdollista Texas Petestä aurajuustoon ja Kruunuvihanneksiin. Al denteksi paistettu, hyvin maustettu pasta ja laadukas jauheliha ovat kuitenkin kunnon ruokaa, jota syön mielelläni. Ysärillä söimme usein myös jauheliha-perunavuokaa, josta tuunasin värikkäämmän ja raikkaamman kreikkalaisen version.

Heittäkääs ideoita muista lama-ajan ja kaukaisemmankin menneisyyden lapsuusherkuista. Mitkä ovat niitä nopeita, halpoja, pomminvarmoja ruokia, jotka maistuvat kaikille sukupolvi toisensa jälkeen? Mistä perinne- ja tavisherkuista voisin kehitellä päivitettyjä reseptejä?

Ja ihan tiedoksi sille nirsoilijahipsterille, joka ulisee, että yhyy, kalapuikot eivät ole kunnon kalaa, miten voit syöttää lapsellesi tuollaista jaadi jaa. Kalapuikko on kala, saatana. Oen pyydystänyt monta sellaista mato-ongella mummolassa. Kannattaa valita villinä elänyttä täysruispaneroitua filepuikkoa. Sen kanta on saatu viime vuosina elvytettyä, ja Jasper Pääkkönen ja WWF:n kalaopaskin näyttävät kirjopuikolle vihreää valoa.

En ole korkannut Villen työmatkaltaan ostamaa viskipulloa. En ole.

 

10 kommenttia

  1. Sitten kun haluat itse tehdä ne kalapuikotkin, niin osta pari haukifileetä ja klikkaa tätä reseptiä:
    http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/09/fish-on-chips-ja-muuta-herkkua-hauesta.html
    Tajuttoman hyvää… Mistä tulikin mieleen, että näitä voisi tehdä taas tänä viikonloppuna. Kiitos vinkistä 🙂

  2. Voisi joskus kokeilla, mutta nyt halusin ihan tarkoituksella syödä kaupan kalapuikkoja. Harmittaa, kun moni perheellinen, kiireinen tai vähävarainen ihminen häpeää esim. kalapuikkojen syömistä, koska ne ovat eineksiä, joille itsekin vinoilen.

    Halusin tehdä välillä tällaisen postauksen, että ihmiset näkisivät, että vaikka osa ruoasta olisi einestä, ateria voi kuitenkin olla ”kunnon ruokaa”, jos teet vaikka kastikkeen itse ja kylkeen salaattia, uunijuureksia, keitettyjä perunoita tms.

    Lisäksi annos ei olisi autenttinen ilman eineskalapuikkoja. En mää lapsena mitään haukea olis syöny.

  3. Pakko myöntää, että tää on yksi myn lempiruuista. Tulee vaan tehtyä tosi harvoin ja itsekin haluaisin joskus kokeilla kalapuikkojen valmistusta ihan itse.

    Tämä on ainoa ruoka, jonka syön vähän oudosti. Muussaan perunat ja kananmunan haarukalla mössöksi, kalapuikot viereen ja kastike päälle ja sit syömään

    • Marjo, musta tuntuu, että me puhutaan samaa kieltä. On tiettyjä ruokia, jotka vain pitää syödä tietyllä tavalla. On ruokia, jotka kuuluu yhdistää johonkin outoon lisukkeeseen, vähän ällöönkin. On ruokia, joista tulee yksinkertaisesti hyvä olo, vaikka ne olisivat juntteja, outoja, lohtumössöä, einestä. Siksi euron kalapuikot, perunat, munakastike ja kesäyö. Vaikka sitten muussattuna.

  4. Hep.Kiitoksia uudelta lukijalta. Olen viimeisen kuukauden aikana intoutunut tekemään kahta suosittelemaasi atriaa. Se on harvinaista kun en yleensä innostu ruokablogeista.
    Tyylisi on tosi mehevä ja inpiroiva. Oma elämäntilannekin on kyllä samansuuntainen, että nämä respat sopivat tosi hyvin.
    Täytyy seurailla lisää, blogilistalle jo pompsahdit 🙂

    • Voi Mirjami, KIITOS!!!!!!!! Tuo piristi minua aivan mielettömän paljon nyt, kun olen stressaantunut. Olen tällainen itkijänainen ja tuli taas kyynel silmään näin kauniista sanoista. Ihanaa, kun löysit ja luet!!!!!

      • Hih kiva kuulla ja hyvä että ressinki lauennut. Mun höpinöitä btw -> http://helmipollonen.blogspot.fi/

        • Voi luoja miten hyvä kirjoittaja sä olet!!!! Olen jo lähes heittänyt nykyisessä blogimaailmassa toivoni, kun kaikki on niin perkeleen optimoitua ja kliinistä kuin lukisi Glorian kotia toisensa perään. Mun sydämeni alkoi hakata ja ihokarvani nousivat pystyyn, kun luin tekstejäsi. Hae sinne Viitaan! Hae hae hae hae hae! Minäkin pääsin sinne aikoinaan, pääset ihan varmasti. Olipa ihanaa, että löydettiin toisemme ja mun listalla on taas yksi sellainen blogi lisää, jossa on LUETTAVAA!

  5. Voi jaiks, iski imarrus ja iso rohkaisun kouraisu. Kiitos, haen!!! :))

  6. Pingback: Lapsuuden lempiruoka: Kananmunakastike ja keitetyt perunat | Lyhyenä hetkenä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*