vadelma-basilikapiirakka

Makeaa aikuiseen makuun: vadelma-basilikapiirakka

Olen joskus miettinyt, että jos perustaisin fitnessblogin, millainen se mahtaisi olla. Raakakakkujen, smoothieiden ja tonnikalasalaattien sijaan postaisin sinne varmaan pelkkiä leivonnaisreseptejä. Pitkän lenkin jälkeen minun nimittäin tekee aina mieli jotain kakkua tai piirakkaa, vaikka normaalisti en ole makean perään. Pari viikkoa sitten leivoin palautusruoaksi nollan kalorin mustikka-valkosuklaapiirakan. Sitä seuraavana äärettömän kuitupitoisen mustikka-nektariinipiirakan paksun vaniljakastikkeen kera.

Nyt halusin satsata vitamiineihin. Eiks niitä oo kaikessa vihreässä? Tein siis vihreän piirakan. Mieheni työkaveri vihjaisi ihanasta mustikka-basilikapiiraasta ja lähetti minulle reseptin. Vaihdoin mustikat kesän viimeisiin mökkivadelmiin. Punaista ja vihreää, ah, vastavärit. Neurootikko tykkää.

vadelma-basilikapiirakka

Resepti on alun perin Glorian Ruoasta ja Viinistä. Lähettäjä vinkkasi käyttämään basilikaa paljon enemmän kuin ohjeessa, ja otin neuvosta vaarin. Lopputulos oli ihastuttava. Tämä on piirakka aikuiseen makuun (piirakkaa ehhehh, aikuiseen makuun ehhehheh, mii sou dörti öhö öhö). Raikas ja yrttinen, sopivasti makea. Jätskin tai vaniljakastikkeen sijaan maistelin piirakkaa ranskankerman kera. Täydellistä! Täyteläistä ja hiukan hapanta.

Vadelma-basilikapiirakka

Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen vuokaan:

Pohja:

  • 125 grammaa voita
  • 1 kananmuna
  • 2,5 desiä vehnäjauhoja
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • 1/4 teelusikallinen suolaa

Täyte:

  • 400 grammaa kotimaisia vadelmia
  • (1 ruokalusikallinen perunajauhoja, jos käytät pakastemarjoja)

Basilikasokeri:

  • 3/4 ruukkua basilikaa
  • 1 ja 3/4 desiä sokeria

Muruseos piirakan pinnalle:

  • 50 grammaa voita
  • 3/4 desiä vehnäjauhoja
  • 1/4 desiä kaurahiutaleita
  • osa valmiista basilikasokerista

  1. Nosta voi huoneenlämpöön ennen kuin aloitat leipomisen. Anna voin pehmitä ja leikkaa se kuutioiksi. Voitele piirakkavuoka valmiiksi.
  2. Tee seuraavaksi basilikasokeri. Revi vajaa ruukullinen basilikaa sekä sokeri tehosekoittimeen tai suuren vadin pohjalle. Sekoita koneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
  3. Tee basilikasokerin jälkeen taikina. Sekoita pehmeä voi ja 2/3 basilikasokerista ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Vatkaa seuraavaksi joukkoon muna. Yhdistä vehnäjauho, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola toisessa astiassa ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi kuivat aineet voivaahtoon. Sekoita kevyesti, mutta älä vatkaa.
  4. Painele taikina tasaisesti piirakkavuokaan, myös reunoille. Levitä vadelmat piirakkapohjan päälle. Jos käytät pakastemarjoja, sekoita niiden joukkoon perunajauhoja, ettei piirakasta tule vetistä.
  5. Valmista lopuksi muruseos. Nypi pehmeä voi, vehnäjauhot ja kaurahiutaleet tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon loppu basilikasokeri. Pudottele muruseosta pieninä kekoina piirakan päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Koristele valmis annos lopuilla basilikanlehdillä ja nauti ranskankerman, jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

vadelma-basilikapiirakka

Minun on pitänyt koko kesä leipoa jotain myös kirsikoista, mutta kausi taitaa olla auttamattomasti ohi, nyyh! Ja hei, vielä siitä fitnessblogista. Jos meitsillä olisi sellainen, jakaisin näiden piirakkareseptien lisäksi varmaankin dokumentti- ja roskaohjelmavinkkejä, en raportteja kyykkäyssarjoistani. Tykkään katsoa hyvin taustoitettua faktaa tai aivotonta huttua, kun makoilen sohvalla pohkeet maitohapoilla.

Mitään todella briljanttia Netflixistä ei ole hetkeen löytynyt. Tämä brittidekkari Marcella on kuitenkin ihan kelvollista katsottavaa. Aluksi tosin hangoittelin vastaan, sillä mitta alkaa olla täynnä synkkäsävyisiä poliisisarjoja, joiden päähenkilöillä on aina joku huume- tai vihanhallintaongelma. Tästä huolimatta Marcellan pirulainen koukutti, vaikka kaipaankin dekkariskeneen jo jotain muuta. Saa vinkata! En nimittäin aio tehdä tammikuuhun asti iltaisin muuta kuin lukea romaaneja ja tuijottaa töllöä.

Onneksi Hottikset alkaa ja lähikirjaston hylly on täynnä Thomas Mannia.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.