Paahdetut munakoisot feta-tomaattitäytteellä

Munakoiso on suosikkikasvikseni. Kutsun sitä kasvikunnan lihaksi, sillä munakoison suutuntuma on ”läskinen”. Samalla tavalla kimmoisa, upottava ja kostea kuin sianlihan.

Munakoiso maistuu pehmeänä ja rapeana

Lihasta voi tehdä ylikypsää nyhtöä tai rapeaa pekonia, samoin munakoisosta. Se maistuu niin pehmoisena pitkään hautuneissa uuniruoissa tai rapeina lastuina. Lisäksi munakoiso taipuu sekä välimerelliseen että aasialaiseen ruokaan. Sen voi maustaa kevyesti tai tujusti.

Mikään ei kuitenkaan ole niin ällöttävää kuin huonosti kypsennetty munakoiso. Se on kitkerää, muhjuista, sitkeää ja kovaa.

Itketys taltuttaa kitkeryyden

Kaiken a ja o on se, että itketät munakoison, teit siitä mitä hyvänsä. Itkettäminen tarkoittaa sitä, että ripottelet munakoison lihan päälle suolaa, joka nostattaa nestehelmiä sen pintaan. Ylimääräinen neste puristellaan talouspaperiin. Huolellisesti itketetty munakoiso ei ole kitkerää, vaikka kypsentäisit sen nopeasti.

Munakoisoa kannattaa itkettää vähintään puoli tuntia, joten ihan pikaruokaa se ei ole. Esimerkiksi meillä on nyt päivällä itkettymässä munakoiso, jonka aiomme panna illalla pizzan päälle. Tätä esivalmistelua ei kuitenkaan kannata jättää välistä, sillä ilman sitä munakoisosta ei saa irti muuta kuin sitkeyttä ja karvasta makua.

Pataruoissa pidän pehmeästä munakoisosta. Jos taas paahdan uunissa viipaleita, jotka kuorrutan täytteillä, on mukavaa, että munakoison koostumus on napakka, aivan kuin pizzassa. Lötkö ja raaka pohja ei pidä täytteitä paikoillaan.

Näin paahdat siivuista rapeita

Munakoisoviipaleet alkavat herkästi höyryttyä uunissa paahtumiseen sijaan, jolloin niistä ei tule rapeita. Höyryttymisen voi onneksi välttää parilla kikalla, jotka opin jostakin brittiläisestä ruokalehdestä. Valitettavasti en enää löydä lähdettä, mutta niksit muistan.

Itkettämisen lisäksi jutussa neuvottiin asettelemaan munakoisonpalat pellille väljästi. Jos ne ovat kylki kyljessä, kosteus jää pyörimään palojen väliin, jolloin munakoiso höyrystyy, ei paahdu.

Tein pitkästä aikaa kesäherkkuamme, paahdettuja, fetalla ja tomaatilla kuorrutettuja munakoisoviipaleita. Asettelin viipaleet nyt erittäin väljästi ja ripottelin pinnalle vielä leivänmuruja. Lisäksi esipaistoin siivuja kiertoilmalla ennen kuin ladoin täytteet niiden päälle ja tein loppukypsennyksen.

AAAAAAAAH! Siivut paahtuivat napakoiksi, niiden reunoille tuli herkullista tummuutta, täyte oli pehmeää ja pinta rapea. Suutuntumien ja makujen yhdistelmä oli kymppi miikka, kuten appeni sanoisi (se on Pekan korkein arvosana kaikelle!).

VINK: Munakoisot kannattaa panna kahdelle pellille tai paahtaa parissa erässä, jotta saat aseteltua siivut väljästi. Jos panet uuniin kaksi peltiä yhtä aikaa, nosta alempi pelti välillä ylemmäs tai anna sen olla uunissa hieman päällimmäistä peltiä pidempään.

VINK VINK: Pellin keskellä olevat kasvikset kypsentyvät usein nopeammin kuin reunoilla olevat. Vaihda välillä siivujen paikkaa, niin reunimmaiset eivät jää löllöiksi.

VINK VINK: Voit korvata fetan vuohenjuustolla ja leivänmurut korppujauhoilla. Basilikan lisäksi timjami, oregano ja minttu sopivat tähän ruokaan.

Paahdetut munakoisot kreikkalaisittain

4–6 annosta

  • 3 munakoisoa
  • 140 grammaa tomaattipyreetä (2 pikkupurkkia tai yksi tuubi)
  • 4 isoa valkosipulinkynttä
  • 200 grammaa fetaa
  • 0,5 desiä leivänmuruja/korppujauhoa
  • kourallinen basilikaa
  • suolaa
  • pippuria
  • sokeria
  • oliiviöljyä

  1. Itketä munakoisot vähintään puoli tuntia ennen kypsennystä. Leikkaa koisot pitkittäin puoliksi. Jos munakoisot ovat kovin pulleita, voit leikata puolikkaat vielä puoliksi, jotta ne eivät kellahda pellillä kyljelleen. Ripottele siivujen päälle suolaa. Painele siivujen päälle herunut neste talouspaperiin.
  2. Viillä siivujen pintaan kevyitä ristikkäisviiltoja (kuva alempana). Sivele siivut oliiviöljyllä ja asettele ne leivinpaperilla peitetylle pellille väljästi. Paahda siivuja 225 asteessa, mieluiten kiertoilmalla, noin 15 minuuttia. Ota siivut pois uunista, kun ne ovat omaan silmääsi puolikypsiä ja rapeita.
  3. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sivele puolikypsien munakoisojen päälle tomaattipyreetä. Ripottele pyreen päälle suolaa, pippuria, hieman sokeria ja valkosipulimurskaa. Murustele feta tomaattipyreen päälle ja kuorruta leivänmuruilla.
  4. Paahda siivuja vielä 225 asteessa noin 10 minuuttia, nyt ilman kiertoilmaa. Munakoisot ovat valmiita, kun fetan ja leivänmurujen pinta on kullanruskea. Revi päälle basilikaa ja nauti tsatsikin kera.
paahdetut munakoisot
Paahdetut munakoisot fetatäytteellä ohje
Paahdetut munakoisot fetatäytteellä ohje

Munakoisosta on moneksi

Takataskustani löytyy pari muutakin mahtavaa munakoisoreseptiä. Tryffelillä maustettu munakoisopasta on hienostunut, vegaaninen ja ruokaisa pasta. Koiso itketetään hyvin, mutta tässä safkassa se saa olla pehmoista. Pannulle vain ilman sen suurempaa säätöä.

Yhden padan munakoisoriisi on helppo herkku, koska kaikki ainekset kypsennetään samassa padassa. Mahtavat värit ja välimerelliset maut, ja tämäkin ohje on vegaaninen.

Munakoiso sopii myös pihviksi burgerin väliin. Erityisen hyvältä se maistuu grillattuna, savujuuston kera. Täydelliset, mutta helpot briossisämpylät burgereihin valmistuvat näin.

Lohturuoan himon taas tyydyttää munakoisovuoka eli La parmigiana di melanze. Tosin nykyään suosittelen korvaamaan parmesaanin jollakin eettisemmällä kovalla juustolla.

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.