munakoisohampurilainen ohje

Munakoiso-savujuustoburgerit ja keitetyt herneet eli apposet

Olen löytänyt joka kerta Kreikassa käydessäni jonkun uuden makuelämyksen. Pari vuotta sitten Kreetalla tajusin, että minttu ja tilli sopivat loistavasti yhteen. Pargassa ihastuin kaikkeen leivitettyyn ja kokkasin rapeaa juustoa ja munakoisoa saganaki-tyyliin.

Tämän kesän oivallus oli se, että munakoiso maistuu aivan törkeän hyvältä savustettuna. Löysimme Zakynthoksesta loistavan ravintolan, jonka bravuuriannos oli savustettu munakoiso. Se oli täytetty munakoison sisuksesta, valkosipulista, öljystä ja yrteistä tehdyllä seoksella. Munakoiso on yksi lempikasvikseni, koska se on ihanan läskinen – kyllä, kasvista voi kuvailla tällä termillä. Tämä öljyä ja mausteita sienen lailla imevä ihanuus saa savusta ja grillipinnasta syntisen silauksen. En ymmärrä, miksi ihmeessä Kari Aihinen ei kuulemma koison kuorta syö.

Viikonloppuna teimme munakoisohampurilaisia. Halusin niihin jollain tavalla savua, vaikka emme jaksaneet säätää savustuspöntön kanssa, vaan halusimme helpot burgerit. Ongelma ratkesi, kun kävimme torilla, jossa paikallinen palvaaja myi savujuustoa. Ostimme palan sekä tavallista että chilillä maustettua ja teimme testipurilaiset myös cheddartäytteellä. Lopputulos oli selvä: savujuusto toimii munakoison kanssa paremmin.

VINK: Jos ostat briossisämpylät kaupasta, suosittelen Akseli Herlevin Vaasalle suunnittelemia burgersämpylöitä. Jos haluat leipoa sämpylät itse, tätä helppoa briossireseptiä on kehuttu monesti.

VINK VINK: Teimme täytteeksi ketsupin sijaan pehmeän basilika-tomaattisalsan. Jos haluat oikaista, laita tomaatti ja basilika sellaisenaan hampparin väliin ja käytä myös ketsuppia.

VINK VINK VINK: Käytin nyt kaupan majoneesia. Se on kuitenkin paljon mainettaan helpompi tehdä itse tällä ohjeella, jonka määrä riittää hampurilaisten täytteeksi.

VINK VINK VINK VINK: Itketä munakoiso kunnolla, jotta se ei jää kovaksi ja kitkeräksi. Munakoiso imee makuja ja kosteutta valtavasti. Älä siis säästele suolan ja mausteiden määrässä.

Munakoiso-juustohampurilaiset

6 kappaletta

Sämpylät ja täytteet:

  • 6 briossisämpylää
  • 1 suuri munakoiso
  • 250 grammaa savujuustoa
  • rapeaa lehtisalaattia
  • suolakurkkua
  • 2 punasipulia
  • sokeria
  • suolaa
  • öljyä
  • halutessasi sinappia ja ketsuppia

Jugurttiaioli:

  • 1 desi majoneesia
  • 1 desi kreikkalaista/turkkilaista jugurttia
  • 2−4 valkosipulinkynttä
  • 2 teelusikallista (Dijon)sinappia
  • 2 teelusikallinen sitruunamehua
  • ripaus musta/valkopippuria
  • pieni ripaus sokeria

Tomaattisalsa:

  • 4 tomaattia
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 1 ruokalusikallinen (punaviini)etikkaa
  • sokeria
  • chiliä maun mukaan
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria

  1. Leikkaa munakoiso kuudeksi paksuksi siivuksi. Ripottele talouspaperisiivun päälle reilusti suolaa, pane munakoisosiivut paperin päälle ja ripottele niiden päälle suolaa. Anna viipaleiden itkettyä, kunnes niiden pinnalle on noussut suuria nestekarpaloita. Esivalmistele sillä välin muut täytteet.
  2. Tee jugurttiaioli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita majoneesi, jugurtti ja valkosipuli. Mausta sinapilla, sitruunamehulla ja suolalla. Pyöristä makuja ripauksella sokeria.
  3. Tee tomaattisalsa. Poista tomaateista kannat ja kuutioi tomaatit. Revi basilika tomaatin joukkoon. Maistele ja mausta etikalla, chilillä, sokerilla ja suolalla. Huomioi, että tomaattien kypsyys vaikuttaa siihen, kuinka paljon sokeria ja etikkaa tarvitaan.
  4. Kuori punasipulit ja leikkaa ne suuriksi renkaiksi. Kuumenna pannulla loraus öljyä. Kuullota sipuli pehmeäksi ja lisää joukkoon pari teelusikallista sokeria. Mausta lopuksi hippusella suolaa ja pippuria.
  5. Leikkaa juusto kuudeksi paksuksi viipaleeksi. Painele neste pois itkettyneestä munakoisosta. Sivele viipaleiden päälle runsaasti öljyä. Grillaa viipaleita, kunnes alaosa saa kullanruskean paistopinnan. Käännä viipaleet ja aseta juustonsiivut niiden päälle. Grillaa vielä, kunnes toinenkin puoli saa väriä ja juusto alkaa sulaa.
  6. Kasaa hampurilaiset. Jos haluat, voit käyttää näiden kastikkeiden lisäksi ketsuppia ja sinappia.

munakoisohampurilainen ohje

munakoisohampurilainen ohje
munakoisohampurilainen ohje
Kuten kuvista näkyy, emme tehneet lisukkeiksi ranuja, vaan keitettyjä herneitä. Kyseessä on siis suomalainen versio edamame-pavuista. Tämä vanha, helppo kesäherkku tunnetaan nimellä apposet. Suolavedessä keittäminen tekee herneen kuorista pehmeitä ja meheviä. Herneet kannattaakin imeä palosta, jotta saat kaikki maut irti.

Innostuimme niin, että teimme apposia kahtena iltana. En ole tehnyt näitä ennen, jotenkin taas liian yksinkertaista, että olisin tajunnut. Ville taas muisteli, että tämä oli tuttu kesäruoka hänen lapsuudessaan.

Apposet

4−6 lisukeannosta

  • 1 litra tuoreita herneenpalkoja
  • vettä
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • halutessasi pinalle nokare voita

  1. Pane herneet suureen kattilaan. Kaada päälle niin paljon vettä, että herneet peittyvät hyvin ja lisää suola.
  2. Keitä herneitä 10 minuuttia. Voit maistella palkoja kiehumisen edetessä ja etsiä sopivaa kypsennysaikaa, sillä se vaihtelee herneiden koon mukaan. Palon pinnan on tarkoitus pehmetä, mutta herneisiin saa jäädä hieman purutuntumaa.
  3. Siivilöi vesi kypsistä herneistä. Halutessasi viimeistele lämpimät palot vuolemalla niiden päälle hieman voita.

apposet herneet ohje
apposet herneet ohje
apposet herneet ohje
apposet herneet ohje
Helppoja kesäruokia

Blogissani ei ole kauheasti grilliohjeita. En ensinnäkään grillaa kovin usein, siis samassa mittakaavassa kuin ne, joilla Weber hehkuu tyyliin joka ilta. Lisäksi teen niin yksinkertaista grilliruokaa, ettei se monestikaan tunnu reseptin arvoiselta. Yleensä vain öljyämme hyvät raaka-aineet, grillaamme ne ja ripottelemme pinnalle suolaa ja pippuria tai simppelin soija- tai sinappimarinadin. Useimmiten grillaamme kalaa, kasvisvartaita ja grillijuustoja.

Tämä mökkiruoka ansaitsi kuitenkin oman bloggauksensa. Tarte flambee -tyyliset grillipizzat syntyvät todella helposti rieskojen päälle. Ja jos pidät rieskasta, käytä niitä tortilloina ja täytä leivät välimerellisillä höysteillä ja rapeilla silakoilla.

Myös nyhtökauralla täytetyt, mausteiset paprikat voi kypsentää grillissä. Jos nyhtis ei maistu, täytä paprikat ruokaisilla pavuilla ja texmex-henkisillä höysteillä.

Kaupoista kannattaa bongailla myös espanjalaisia pikkupaprikoita. Paahdetut pimientos de Padrón -paprikat ovat lempinaposteltavaani. Voit valmistaa ne paistinpannulla tai grillissä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.