vegaaninen parsapasta ohje

Pasta valkoisen parsan, sienien ja tryffelin kera

Ette kyllä ikinä usko, mitä tässä reseptissä on. Nimittäin parsaa! Jota en olekaan kokannut yhtään viime aikoina…

Tänä keväänä päätin antaa enemmän huomiota valkoiselle parsalle, joka jää ainakin Suomessa vihreän sisarensa varjoon. Valkoinen parsa voi herättää myös mielleyhtymiä inhoista, löllöistä purkkiin säilötyistä parsoista.

Tuoreen valkoisen parsan aromi on kuitenkin mitä ihanin. Se sopii mainiosti yhteen makean sipulin, kerman, pähkinöiden ja sienien kanssa. Kaikkia näitä herkkuja löytyy tästä vegaanisesta parsapastasta, joka on sekä elegantti että tuhti.

VINK: Tryffeliöljyä löytyy suurista marketeista ja herkkukaupoista, Tampereella esimerkiksi Stockan Herkusta. Sekä valkoinen että musta tryffeliöljy käyvät, sillä makuero ei ole valtava.

VINK VINK: Tryffeliöljy on voimakasta, ja liian suurena annoksena aromi voi olla vastenmielinen. Lisää öljyä pastaan tippa kerrallaan ja maistele.

VINK VINK VINK: Salottisipulin lisäksi myös makea keltasipuli sopii pastaan. Saksanpähkinän taas voit korvata hasselpähkinällä.

VINK VINK VINK VINK: Valkopippuri ei peitä hentoa parsaa, mustapippuri taas on sille turhan vahva mauste. Käytä valkopippuria kuitenkin varoen, sillä liian suuri määrä voi muuttaa maun tunkkaiseksi.

Kermainen parsa-tryffelipasta

4 – 6 annosta

  • 500 gramman nippu valkoista parsaa
  • 2 salottisipulia tai 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 200 gramman rasia (herkku)sieniä
  • ,5 desiä(kaura)kermaa
  • 1,5 teelusikallista tryffeliöljyä
  • oliiviöljyä kuullottamiseen
  • 0,5 teelusikallista valkopippuria
  • suolaa
  • 500 gramma (tagliatelle)pastaa
  • 100 grammaa saksanpähkinöitä
  • pinnalle halutessasi myös lehtipersiljaa


  1. Esivalmistele ainekset. Kuori parsat ja leikkaa niistä pois puumainen tyvi. Leikkaa parsat noin neljään osaan. Kuori ja silppua salotti- ja valkosipuli. Pese ja viipaloi sienet. Murskaa saksanpähkinät morttelissa tai suurella veitsellä.
  2. Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota salotti-valkosipulisilppua pari minuuttia keskilämmöllä. Lisää joukkoon sienet ja kuullota toiset pari minuuttia. Kaada joukkoon kaurakerma.
  3. Anna kastikkeen porista keskilämmöllä, kunnes se on paksuuntunut hieman. Lisää lopuksi joukkoon parsat ja anna muhia vielä pari minuuttia, jotta parsat kypsyvät, mutta jäävät napakoiksi. Mausta suolalla, ripauksella valkopippuria ja tryffeliöljyllä.
  4. Keitä pasta runsaassa suolavedessä al denteksi ja siivilöi. Voit sekoittaa pastan kastikkeeseen tai tarjoilla ne erikseen. Jos sekoitat kastikkeen pastaan, maistele ja lisää tarvittaessa mausteita.
  5. Ripottele pähkinämurska annoksen päälle. Koristele lehtipersiljalla.

parsa-tryffelipasta resepti
pasta valkoisesta parsasta
tryffeli-parsapasta ohje

Laita hyvä ihminen kotisi blogikuntoon

Heh heh, tajusin, että meikäläisen blogista on muuten tullut ihan samanlainen dark photo -kollaasi kuin hyvin suuresta osasta ruokablogeja. Minähän märisin kovaan ääneen pari vuotta sitten, miten turhauttaa, että kaltaisellani kameraummikolla on tässä visuaalisessa maailmassa niin vaikeaa. Kun kaikilla muilla on hieno, tummanpuhuva ruokablogi kuparipannuineen ja minulla ihan paska, miksi kaikkien blogi näyttää samalta blaa blaa.

Ja kuten kaikissa trendeissä, nyt ollaan siinä pisteessä, että huomaan käyttäväni itsekin tummaa kuvausalustaa ja piirtäväni kulmakarvani patukoiksi. Tämä on nimittäin älyttömän kätevää! Vaalea pohja on valon ja varjojen suhteen armoton. Kuva on aina liian kellertävä tai sinertävä, siinä on varjoja ja heijasteita, kuvankäsittelyyn tuhrautuu aikaa, eikä kaikkia kökköyksiä voi poistaa.

Mutta voi että tämä tumma, mattapintainen laattalattia on kätevä! Valkotasapaino on paljon helpompi rukata kuntoon. Varjot eivät häiritse, likapilkut eivät paista silmään. Lattialla pyörivät leivänmurutkin näyttävät siltä kuin ne olisi ripoteltu kuvaan tarkoituksella.

Ja mikä kätevintä, kuvauksen jälkeen lattiaa ei tarvitse siivota. Mäyräkoira kyllä nuolee sen puhtaaksi. Että hommatkaa nyt hyvät ihmiset tällainen kätevä blogilattia kotiinne, elämänlaatunne parantuu huomattavasti!

Läskejä kasvispastoja

Syksyllä kokkasin samanhenkisen munakoiso-tryffelipastan, josta kasvoi pienoinen somehitti. Munakoison mausteeksi voi laittaa vähän enemmänkin valkosipulia, ja se kestää mustapippurin. Pasta on vegaaninen.

Kukkakaali-cashewpähkinäpasta sopii mainiosti yhteen kaurakerman kanssa. Kauran pieni makeus syventää kaaleja, sipuleita, porkkanaa ja paprikaa mielestäni paremmin kuin tavallinen kerma. Tämäkin ohje on vegaaninen.

Sitten vielä yksi rakkaimmista resepteistäni, kikhernepasta sitruuna-voikastikkeessa. Tämä valmistuu todistettavasti Unelmahäiden mainoskatkon aikana. Ruoka muuntuu vegaaniseksi, kun korvaat hunajan siirapilla ja käytät voin sijaan suolaista margariinia.

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.