Kirsikka-luumupiirakka

Roosa nauha -resepti: Kirsikka-luumumurupiiras

Kuten olen täällä vuosien varrella monesti todennut, en ole intohimoinen leipuri tai jälkiruokaihminen. Rakastan kuitenkin leivonnaisten tuoksua, ja kyllä minulle maistuu pala mehevää piirakkaa syysiltana, vaikka en mikään pullahiiri olekaan.

Leipomisintoni kaatuu turhan usein siihen, että yritän tehdä hommat liian vaikean kautta. Uuvun jo ajatellessani vaivaamista, nyppimistä ja vaahdottamista ja totean, että anti olla.

Valmistaikina, ihan helvetin jees!

Nyt päätin, että minun ei tarvitse nyppiä ja vaahdottaa. Voin leipoa maukkaan piirakan, vaikka vähän oikaisisinkin. Kokkaamisen ei tarvitse olla niin perkeleen ryppyotsaista.

Siispä kaupan pakastealtaalle. Monesti, kun olen kysynyt kavereiltani, millä ohjeella he ovat tehneet minun suuhuni herkullisen makuisen piirakkapohjan, vastaus on ollut valmistaikina. Valmiit taikinapohjat ovat laadultaan ihan hyviä, vieläpä halpoja puolivalmisteita. Ostin paketillisen Myllyn Parhaan pyöreää kauramurotaikinaa ja päätin panna kaikki paukut hyvään täytteeseen.

Hapankirsikat eivät ole imeliä

Kirsikka ja luumu on yksi lempimakuyhdistelmäni. Ostin Stockalta myös ison purkillisen säilöttyjä hapankirsikoita. Ne eivät ole imeliä, kuten sokeriliemeen säilötyt neonpunaiset kirsikat, joilla kakut ja cocktailit koristeltiin 80-luvulla, vaan hillityn makeita. Keittelin kirsikoista hillokkeen, jonka levitin piirakan pohjalle. Sitten vielä luumuviipaleita antamaan täytteeseen kuohkeutta ja näköä.

Lopputuloksena syntyi rapeanmehevä kirsikka-luumupiirakka. Pieni pallo vaniljajäätelöä kuuman piirakan kylkeen ja a vot!

VINK: Hillosokeri tekee kirsikkatäytteestä hieman paksumman. mutta voit käyttää myös tavallista sokeria. Keitä hilloketta huolellisesti, kunnes vetisyys on haihtunut.

VINK VINK: Myös omenat sopivat kirsikoiden kaveriksi.

Kirsikka-luumumurupiirakka

Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen vuokaan:

  • 380 grammaa eli 1 paketti valmista murotaikinaa
  • 600 grammaa eli 1 tölkki säilöttyjä hapankirsikoita
  • 2,5 ruokalusikallista (hillo)sokeria
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 2 teelusikallista sitruunamehua
  • 3 luumua
  • pinnalle ruokalusikallinen kaurahiutaleita, ripaus sokeria ja kanelia

  1. Ota taikina sulamaan vajaata tuntia ennen kuin aloitat leivonnan.
  2. Kaada kattilaan kirsikat ja sen verran niiden lientä, että marjat peittyvät. Sekoita joukkoon hillosokeri ja kaneli. Keitä hilloketta keskilämmöllä, ilman kantta ja sekoitellen, kunnes liemi on paksua ja hieman tahmeaa. Maistele ja lisää tilkka sitruunamehua. Jäähdytä hilloke upottamalla kattila kylmällä vedellä täytettyyn isompaan astiaan tai tiskialtaaseen.
  3. Kun odotat hillokkeen jäähtymistä, leikkaa luumut ohuiksi viipaleiksi. Öljyä piirakkavuoka, kauli taikina ohueksi pyöreäksi levyksi ja painele se piirakkavuokaan. Painele vuoan reunoille pari milliä korkeat reunukset. Ota loppu taikina talteen.
  4. Esipaista piirakkapohjaa 180 asteessa alatasolla noin 10 minuuttia. Näin hilloke ei tee pohjasta vetistä ja piirakka kypsyy nopeammin. Levitä kirsikkahilloke hieman paahtuneen pohjan päälle ja luumuviipaleet hillokkeen päälle. Murustele loppu taikina piirakan päälle. Ripottele päälle vielä hieman kaurahiutaleita, kanelia ja sokeria. Pane piirakka takaisin uuniin.
  5. Paista piirakkaa 180 asteessa uunin alatasolla vielä 30 minuuttia tai kunnes taikina on muuttunut kullanruskeaksi. Jäähdytä hieman. Tarjoa lämmin piiras vaniljajäätelön kera.

Kirsikka-luumumurupiirakka

Testaa helppo ja näyttävä galette

Olen käyttänyt samaa täyteyhdistelmää ja lähes samoja mausteita lempipiirakassani eli kirsikka-luumugalettessa. Kuninkaan piiraaksi kutsuttu galette on ihana leivonnainen. Pohja on yksikertainen ja rustiikkinen muoto kaunis. Kun korvaat voin margariinilla, galette on vegaaninen.

Olen tehnyt galettesta myös pari suolaista versiota. Karamellisoudulla sipulilla täytetty galette on luonnostaan täysin vegaaninen. Tuhdimpaan galetteen tulee lohta, parsaa, kananmuna ja ranskankermaa. Talvella voit korvata parsan vaikka parsakaalilla.

Makealla vakavan asian puolesta

Syy siihen, miksi halusin piirakkaan punaisen täytteen, on Roosa nauha -keräys. Voit tukea naisten syöpätutkimusta tukevaa kampanjaa lahjoittamalla rahaa tai ostamalla Roosa nauha -tuotteita. Minä kannoin korteni kekoon lahjoituksella ja pinkin sävyisellä piirakalla. Muut mukana olevat ruoka- ja leivontabloggaajat löytyvät tästä listasta.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.