vegaaninen sipulipiirakka

Karamellisoitu sipulipiiras eli galette

Galettehulluus sen kuin jatkuu. Mahdankohan tehdä piirakoita kohta enää muilla tyyleillä? Leivonnaisen simppeli ja maukas pohja, runsas täyte ja kaunis, vanhanaikainen ulkonäkö ovat hurmanneet meikän täysin.

Syksyllä tein ensimmäisen makean galetteni luumu-kirsikkatäytteellä ja nyt keväällä suolaisen lohella, parsalla ja kananmunalla. Nämä piirakat ovat keränneet kaikista leipomuksistani somessa eniten ihastusta ja kyselyjä. Olette toivoneet esimerkiksi vegaanista galettea.

Galette on helposti täysvegeksi muuttuva leivonnainen, sillä pohjaan ei tule maitoa tai kananmunaa. Voin sijaan voit käyttää vegaanista leivontamargariinia. Listan vegemargariineista löydät täältä. Reunoja ei tarvitse voidella munalla. Makean piiraan voi voidella vaikka sokerivedellä, joka tuo kaunista tummaa patinaa pintaan. Myös kasvipohjaiset maidot ja kermat käyvät voiteluun. Itse käytin tällä kertaa kahviin tarkoitettua soijamaitoa.

Täyte on yksinkertainen, mutta sitäkin maistuvampi. Karamellisoitu sipuli ei kaipaa rinnalleen mitään. Halusin piirakkaan väriä, joten koristelin sen parilla naattiporkkanalla, mutta voit jättää ne poiskin. Käytin täytteen pohjana tätä Ellan reseptien ohjetta. Koska piirakkapohjani oli suurempi, käytin enemmän sipulia. Lisäsin myös mausteita ja käytin hieman sokeria.

VINK: Alkuperäisessä ohjeessani pohjaan tulee 0,5 teelusikallista suolaa. Käytä suolaa kuitenkin enemmän, jos käytät margariinia, sillä se on yleensä suolattomampaa.

VINK VINK: Pelkkä timjamikin riittää täytteen mausteeksi, jos et pidä rakuunasta.

VINK VINK VINK: Jos haluat tehdä piirakasta lihaversion, laita sipulitäytteen päälle pekonia. Se sopii hyvin yhteen makean kanssa. Sekaaniversiossa voit korvata myös kaurafraichen ranskankermalla.

Karamellisoitu sipuligalette

Pohja:

  • 6 desiä vehnäjauhoja
  • 0,5 – 1 teelusikallista suolaa (kun käytät margariinia, suolaa voi käyttää enemmän)
  • 225 grammaa leivontamargariinia
  • 1,25 desiä kylmää vettä

Täyte:

  • 1 kilo keltasipulia
  • 50 grammaa margariinia
  • 0,5 desiä vettä
  • 0,5 desiä tummaa sokeria
  • 1 teelusikallinen kuivattua timjamia tai pari oksaa tuoretta
  • 1 teelusikallinen kuivattua rakuunaa tai pari oksaa tuoretta
  • 2 ruokalusikallista kaurafraichea
  • 4 pientä naattiporkkanaa
  • tilkka öljyä
  • suolaa
  • ripaus mustapippuria

Voiteluun:

  • Kasvipohjaista maitojuomaa

  1. Tee ensin taikina. Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään. Leikkaa kylmä margariini pieniksi paloiksi. Lisää sitä jauhojen joukkoon pala kerrallaan nyppien. Ala lisätä taikinaan lopuksi kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Taikina on valmis, kun se pysyy juuri ja juuri kasassa, mutta ei ole vetistä.
  2. Painele taikina neliöksi kelmun päälle, painele kelmu kiinni ja anna taikinan jähmettyä jääkaapissa puoli tuntia. Jos taikinaa ei viilennä, sen käsittely on vaikeaa. Levyksi paineltu taikina jähmettyy nopeammin kuin pallo.
  3. Tee jähmettymisen aikana täyte. Kuori ja silppua sipulit. Sulata margariini kattilassa keskilämmöllä. Lisää joukkoon sipuli, sokeri, timjami ja rakuuna. Kuullota sekoitellen ensin ilman kantta miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kaada joukkoon vesi. Anna sipulimuhennoksen kiehua ja paksuuntua kannen alla vartin verran. Ota lopuksi kansi pois ja keittele paksuuntunutta muhennosta vielä 10 minuuttia ilman kantta sekoitellen, jotta siitä tulee makeaa, tahmeaa ja rusehtavaa.
  4. Lisää lopuksi muhennokseen kaurafraiche. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria.
  5. Ota jähmettynyt taikina pois jääkaapista. Levitä leivinpaperiarkille reilusti jauhoa. Pyörittele taikinapala palloksi, pane pallo arkin keskelle ja kauli siitä pyöreä pohja. Pohja saa olla ohut, alle sentin paksuinen.
  6. Nosta ohueksi kaulittu pohja leivinpapereineen uunipellille. Levitä sipulimuhennos pohjan päälle. Jätä  reunoille pari senttiä tyhjää tilaa ja käännä reunat piiraan päälle. Painele reunaan haarukalla koristeviivat ja voitele reuna.
  7. Pese naattiporkkanat hyvin, leikkaa pisin varsi pois ja halkaise porkkanat. Koristele piirakka porkkananpuolikkailla. Sipaise porkkanoiden pintaan öljyää, suolaa ja pippuria, jotta nekin saavat kaunista väriä ja makua.
  8. Paista piirasta 225 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes reunat ovat vaaleanruskeat ja tuntuvat kypsiltä. Tämä piiras ei tarvitse pitkää paistoaikaa, koska täyte on jo kypsä.

vegaaninen sipulipiirakka
karamellisoitu sipuligalette

sipuligalette
Lisää syntisiä piirakoita

Ihastuin galetteen, koska se näyttää samalta kuin sarjakuvien ja elokuvien piirakat. Toinen mehevän syntinen, jenkkileffoista innoituksensa saanut leivonnainen on kannellinen luumupiirakka. Listasin tuohon juttuun myös jenkkileffojen ärsyttävimmät kliseet. Kuten sen, että naiset tilaavat raflassa aina vain salaattia, eivätkä syö sitä, vaan sörssäävät vain lautasellaan. Ämmät saatana, mitä hävikkiä!

Galettejen ohella blogini suosituimpia leivonnaisia on ollut mustikka-valkosuklaapiirakka. Ihan pian tähän saa tuoreita kotimaisia marjoja!

Ehkä härskein ja kaloripitoisin leivonnainen evö on suolaisenmakea kolapiirakka. Siinä on ohut murupohja ja täytteenä pelkkää kotitekoista kinuskia. Päälle vielä vähän suolakiteitä tai suolapähkinöitä, mmmm.

Toinen suolaisenmakea ihanuus on päärynä-vuohenjuustopiirakka. Päärynät keitetään sherryssä, pinnalle ripotellaan juustoa ja karamellikastiketta. Tähän ovat ihastuneet nekin, jotka eivät pidä jälkiruoista, vaan tilaavat niiden sijaan juustoa.

 

2 kommenttia

  1. Sari – Campasimpukka

    Ai että tykkään ohjeista, joissa aineluettelossa on kilo sipuleita! 😀

  2. Ja tässä tapauksessa kilo ei ole yhtään liioittelua. Menee tosi pieneksi keittäessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*