parsapiirakka

Keväinen parsa-lohipiiras eli galette

En ole mikään himoleipoja, mutta syksyllä löysin mämmikourilleni sopivan piirakan eli galetten, jonka täytin tuolloin kirsikoilla ja luumuilla. Tässä kuninkaan piiraaksi kutsutussa leivonnaisessa on maailman yksinkertaisin pohja. Sitä ei kohoteta, joten pelkoa lässähtämisestä ei ole. Pohja ei kuitenkaan ole kurkkuun takertuvaa, mautonta murua. Siitä pitää huolen runsas rasva.

Sama pohja muuntuu suolaiseksi tai makeaksi lisäämällä taikinaan hieman suolaa tai sokeria. Galettepohjasta saa myös helposti vegaanisen, kun käytät voin sijaan kasvispohjaista margariinia.

Galetten idea on rustiikkisuus. Ohuen pohjan päälle levitetään runsaasti täytteitä, ja lopuksi reunat painellaan kiinni kuin pussin suu. Reunojen ja rypytyksen ansiosta lopputulos on kaunis rennolla tavalla. Ei hankalaa taiteilua, ei näperrystä. Galette saa näyttää eväspussukalta.

VINK: Vaikka piirakka ei ole vegaaninen, käytin täytteessä Oatlyn kaurafraichea. Se on lempeämmän makuista kuin jugurtti tai rahka ja kiinteämpää kuin kermaviili. Rasvaa on vain kolmannes siitä, mitä ranskankermassa. Piirakkapohja on rasvainen ja lohessa on rasvaa, joten kevennys oli paikallaan. Kaurafraiche kesti myös hyvin kuumennusta.

Sekasyöjienkin kannattaa siis kokeilla rohkeasti kasvipohjaisia maidonkorvikkeita, sillä ne ovat joissakin ruoissa toimivampia kuin maitotuotteet. Esimerkiksi kaurakerma sopii loistavasti makeahkojen kasvisten, kuten sipulien, kaalien ja paprikan kaveriksi. Tämä kukkakaali-cashewpasta on ihanan samettista juuri kaurakerman ansiosta.

VINK VINK: Jos haluat täytteeseen enemmän värivaihtelua ja kalaa, käytä 300 grammaa lohta ja 2/3 parsanipusta. Koska rakastan parsaa ja sesonki on lyhyt, halusin, että parsa on pääosassa.

VINK VINK VINK: Piiras kannattaa paistaa useassa osassa, jotta täytteet eivät kuivu. Esipaista ensin pohjaa ja fraichea. Lisää tämän jälkeen lohi ja parsa, lopuksi muna. Olen päivittänyt reseptiä tältä osin tehtyäni piirasta pari kertaa uudelleen. Totesin, että vaiheissa paistaminen tekee lopputuloksesta herkullisimman.

Lohi-parsagalette

Pohja:

  • 6 desiä vehnäjauhoja
  • 0,5 – 1 teelusikallista suolaa (jos käytät margariinia, käytä enemmän suolaa)
  • 225 grammaa voita tai leivontamargariinia
  • 1,25 desiä kylmää vettä

Täyte:

  • 200 grammaa kaurafraichea tai ranskankermaa
  • 1 desi juustoraastetta
  • 1 teelusikallinen sitruunamehua
  • ripaus (valko)pippuria
  • ripaus suolaa
  • pienempi ripaus sokeria
  • 500 gramman nippu parsaa
  • 200 grammaa lohta
  • 1 kananmuna

Voiteluun:

  • Kananmuna


  1. Tee ensin taikina. Sekoita vehnäjauhot ja suola hyvin keskenään. Leikkaa kylmä voi pieniksi paloiksi. Lisää voita jauhojen joukkoon pala kerrallaan nyppien. Ala lisätä taikinaan lopuksi kylmää vettä noin ruokalusikallinen kerrallaan. Taikina on valmis, kun se pysyy juuri ja juuri kasassa, mutta ei ole vetistä.
  2. Painele taikina neliöksi kelmun päälle, painele kelmu kiinni ja anna taikinan jähmettyä jääkaapissa puoli tuntia. Jos taikinaa ei viilennä, sen käsittely on vaikeaa. Levyksi paineltu taikina jähmettyy nopeammin kuin pallo.
  3. Esivalmistele jähmettymisen aikana täytteet. Pese parsat ja leikkaa niiden puumainen tyvi pois. Vuole tyvipäästä kuorta pois. Leikkaa lohi ohuiksi, kapeiksi siivuiksi terävällä veitsellä. Sekoita kaurafraiche ja juustoraaste. Mausta seos sitruunamehulla, suolalla, valkopippurilla ja hippusella sokeria. Tarkista maku.
  4. Ota jähmettynyt taikina pois jääkaapista. Levitä leivinpaperiarkille reilusti jauhoa. Pyörittele taikinapala palloksi, pane pallo arkin keskelle ja ala painella ja kaulia siitä tasaista, pyöreää pohjaa. Pohja saa olla ohut, alle sentin paksuinen.
  5. Nosta ohueksi kaulittu pohja leivinpapereineen uunipellille. Levitä kaurafraiche pohjan päälle ja jätä reunoille pari senttiä tyhjää. Voitele piiraan reunat.
  6. Paista piirakkaa 225 asteessa uunin alatasolla ensin 20 minuuttia. Ota piiras hetkeksi pois uunista, ja asettele parsanpalat ja rulliksi pyöräytety lohisiivut pyöreään muotoon täytteen päälle. Jätä keskelle pieni tyhjä kohta munaa varten. Paista 10 minuuttia, ota taas piiras pois uunista, riko muna keskellä olevaan tyhjään kohtaan ja paista vielä 5 minuuttia. Piiras on valmis, kun reunat ovat kullankeltaiset, muna hyytynyt ja fraiche napakkaa. Huomioi, että fraiche kiinteytyy vielä jäähtyessään.
  7. Anna piirakan vetäytyä ja jäähtyä kädenlämpöiseksi ennen tarjoilua.

helppo parsapiirakka

parsa-lohigalette ohje

helppo parsa-lohipiirakka ohje

Parsaa helposti kikkailematta

Parsareseptini ovat yksinkertaisia. Tämän kevätkasviksen maku on niin upea, etten viitsi peittää sitä liialla käsittelyllä tai vahvoilla mausteilla.

Parmesaanilla paneroidut parsatangot ovat helppo ja syntinen naposteltava. Tässä muodossa parsa maistuu todistetusti lapsillekin. Perinteisen pekonin tai parmankinkun sijaan parsan ympärille voi kääräistä myös kylmäsavuporoa. Voimakkaan makuinen liha tuo ruokaan grillifiistä, vaikka paistaisit sen pannulla.

Appelsiinilla maustettu voikastike sopii parsan maustajaksi. Tämä yhdistelmä maistuu ihanalta kalan kanssa. Raikas sitruunaparsa taipuu myös aasialaishenkisen seesamilohen ja kimchi-munien lisukkeeksi.

Parsa ja sen kauniit nuput antavat mukavaa makua ja näköä keväiseen keltaiseen kalakeittoon. Liemen väri tulee yhdestä lempimausteestani, kurkumasta, joka ei kuitenkaan peitä parsan makua.

Täysin vegaaninen galette

Tämä resepti sai paljon innostunutta palautetta, ja kyselitte myös vegaanisen version perään. Kas tässä vielä tuoreempi luomus: karamellisoidulla sipulilla täytetty, supermehevä galette!

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*