Uunivuoka paahdetusta paprikasta ja munakoisosta

Nämä ruokahommat eivät mene nyt yhtään vuodenaikojen mukaan. Taannoin valitin, että en ole tehnyt koko talvena borssikeittoa, en pitkään muhineita uuniruokia tai patoja. Nyt kun pitäisi alkaa vääntää kaikkea parsasta ja kasviksista, himoitsen yht´äkkiä hartaasti kypsennettyjä, tomaattipohjaisia lohturuokia. Täällä on syöty nyt useampi viikko erilaisia ”uunimössöjä”.

Toisaalta laiskuuskin on tainnut olla yksi syy. Kirjoittaminen on vienyt nyt kaiken luovuuden, enkä ole jaksanut viritellä kovin erikoisia makuyhdistelmiä ja tekstuureja. Lähi-Liiidelistä on haettu todella beisikkejä raaka-aineita: kasviksia, kalaa, kanaa, lihaa, juustoa, kermaa ja tavallisimpia yrttejä, tehty niistä ties millaisia sössösooseja.

Ehkä tämä on juuri sellainen tilanne, jolloin tosi moni nostaa kädet kokonaan pystyyn. Blaah, en jaksa, en ehdi, ei huvita. Kun päivät ovat täysiä, on hoidettava perhe, työt, lemmikki ja vähän itseäänkin, ei vaan jaksa. Mutta silti. Jos alkaisin syödä tällaisessa tilanteessa eineksiä, elämä tuntuisi todella ankealta. En ehkä jaksa nyt näpertää mitään kotitekoisia raakamakkaroita, mutta haluan silti syödä ihan oikeaa ruokaa, jonka tuoksu leviää keittiöön (tai en oikeesti halua sen leviävän, vihaan tekstiileihin pinttyviä ruoanhajuja, paitsi pullakahvia, appelsiinia ja minttua, mutta eikös ollutkin kauheen kiva mielikuva, haluaisin uskoa siihen itsekin).

Yritän varmaankin sanoa, että väsymyksestä ja jumituksesta huolimatta haluan syödä itse tehtyä, kasvispitoista ruokaa. Mielestäni uuniruoat ovat tässä tilanteessa helppoja. Sen kun pilkot raaka-aineet, vuoka uuniin ja ruoka tekeytyy itsekseen. Yksi lempiraaka-aineeni on tällä hetkellä grillattu paprika, ihan säilyke sellainen, etikkaliemessä. Liidelistä saa näitä ison pöntön parilla eurolla.

Tämän uunivuoan työläin osuus on munakoisojen itkettäminen. Mielestäni lopputulos on vaivan väärti, mutta voit toki oikaista ja korvata munakoison kesäkurpitsalla (tosin sekin on parempaa itketettynä). Säilykepaprikan voimakasta makua vierastava voi joko huuhdella enimmät etikat paprikoista pois tai korvata ne tuoreilla, kevyesti pannulla kypsennetyillä paprikaviipaleilla. Vuohenjuuston tilalle voi laittaa mozzarellaa tai maustamatonta tuorejuustoa. Minun teki nyt mieli tosi voimakkaita makuja.

Uunivuoka paahdetusta paprikasta ja munakoisosta:

400 grammaa jauhelihaa (naudan, peuran tai lampaan)
2 munakoisoa
4-5 grillattua paprikaa
150-200 grammaa vuohenjuustoa
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
400 grammaa tomaattimurskaa
1 ruokalusikallinen tomaattipyrettä
2 teelusikallista kuivattua timjamia
0,5-1 kuivattu, pieni chili
mustapippuria
suolaa
sokeria
öljyä kuullottamiseen

Viipaloi munakoisot. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja anna itkettyä. Puristele munakoisojen pinnalle noussut neste pois. Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota munakoisoja muutama minuutti, jotta nestettä haihtuu vielä lisää.

Ota munakoisot pois pannulta, ja kypsennä seuraavaksi jauheliha kevyesti. Mausta liha miedosti suolalla ja pippurilla. Älä liioittele maustamisessa, sillä vuokaan tulee rutkasti aromeja paprikasta, tomaattikastikkeesta ja voimakkaasta juustosta.

Tee seuraavaksi tomaattikastike. Murskaa valkosipuli ja chili. Kuumenna kattilassa hieman öljyä, ja kuullota valkosipulia ja chiliä hetki. Lisää seuraavaksi tomaattimurska ja -pyre. Keitä kastiketta kokoon, kunnes se on saostunut ja paksuuntunut hieman. Mausta timjamilla sekä makusi mukaan suolalla, pippurilla ja sokerilla.

Leikkaa keltasipuli renkaiksi ja grillattu paprika pienemmiksi paloiksi. Öljyä suuri uunivuoka ja lado pari kerrosta aineksia päällekkäin: munakoisoa, jauhelihaa, sipulirenkaita, paprikaa ja tomaattikastiketta. Levitä viimeisen kerroksen päälle tomaattikastiketta. Vuokaan mahtuu astian koosta riippuen 2-3 kerrosta.

Kypsennä vuokaa hitaasti, noin 175-200 asteessa (kiertoilmalla alhaisempi lämpö) vajaan tunnin verran. Voit peittää vuoan osaksi kypsennysajasta foliolla, ettei pinta kärähdä, mutta folio kannattaa ottaa kypsennyksen puolivälissä pois. Munakoisossa ja tomaatissa piisaa nestettä, jota haihtuu vielä uunissakin. Kuorruta vuoka viipaloidulla juustolla hieman kypsennyksen puolivälin jälkeen. Tarjoile salaatin ja/tai tuoreiden yrttien kera.

Kasvisversioon jauhelihan voi korvata näppärästi soijarouheella.


 

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*