Joka vuosi yritän keksiä perunasalaatin uudelleen. Majoneesi- ja kermaviilipohjainen kastike on tosi hyvää, mutta silti mietin aina, voisiko tähän viritellä vähän jotain uutta. Syksyllä tein elämäni parhaan tomaattikeiton Virpi Kuitusen ohjeella. Sopan syvä maku syntyy paahdetuista kirsikkatomaateista. Nyt yhdistin öljyssä ja mausteissa paahdetut tomaatit, al denteksi keitetyt perunat, pavut, rucolan ja sipulin, ja niistä syntyi todellinen umamipommi: italialainen tomaatti-perunasalaatti.
Paahdetut tomaatit toimivat myös kastikkeena
Perunasalaatin juju on tomaateissa, joihin tulee todella syvä maku, kun ne paahdetaan öljyn,, runsaiden yrttien ja mausteiden kera uunissa. Osa tomaateista sekoitetaan perunasalaattiin, jolloin tomaatit muussaantuvat ja kietoutuvat aineisten ympärille herkulliseksi marinadiksi. Osa taas asetellaan salaatin päälle koristeiksi ja suussa räjähteleviksi makupommeiksi.
Tomaatit ovat niin maukkaita, ettei salaattia tarvitse sen kummemmin maustaa. Riittää, kun lorautat joukkoon hieman valkoviinietikkaa tai sitruunamehua ja rouhaiset hippusen lisäsuolaa ja pippuria. Salaatin maut ovat samaan aikaan selkeitä, mutta vahvoja.
Italialainen tomaatti-perunasalaatti on myös vegaaninen. Se on ruokaisaa, ja isohko annos on sellaisenaan ateria. Jos syöt salaatin lisukkeena, yhdistä siihen kunnolla maustettu makkara. Salaatti raikastaa kokonaisuutta, ja tomaatti ja etikka komppaavat hyvin tulista makkaraa.
VINK: Voit maustaa tomaatit tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä. Sopivia ovat basilika, timjami, oregano ja minttu sekä Provencen yrtit -sekoitus. Minä heitin sekaisin tuoretta basilikaa ja kuivattua timjamia.
Italialainen tomaatti-perunasalaatti
4 pääruoka-annosta tai useita lisukeannoksia
Paahdetut tomaatit:
- 500 grammaa kirsikkatomaatteja
- 0,5 desiä laadukasta oliiviöljyä
- 4 valkosipulinkynttä
- kourallinen mieluisia yrttejä/2 teelusikallista kuivattuja
- 2 teelusikallista sokeria
- suolaa
- mustapippuria
Perunasalaatti:
- 800 grammaa kiinteitä perunoita
- 2 punasipulia
- 150 grammaa vihreitä papuja
- 35 grammmaa eli noin puoli pussillista rucolaa
- 2 teelusikallista valkoviinietikkaa/sitruunamehua
- suolaa
- pippuria
- pinnalle halutessasi krutonkeja tai leivänmuruja
- Valmistele ensin tomaatit. Painele niihin reikiä terävällä veitsellä, jotta tomaatit eivät räjähtele uunissa. Murskaa valkosipulinkynnet.
- Levitä tomaatit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä niiden päälle oliiviöljy, valkosipulimurska, sokeria, suolaa, pippuria ja yrttejä. Paahda tomaatteja 180 asteessa uunin alatasolla 20 minuuttia.
- Kun tomaatit paahtuvat, pese perunat ja poista niistä ruvet. Keitä perunat runsaassa suolavedessä juuri ja juuri kypsiksi. Tässä kestää perunoiden koosta riippuen noin 15 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa pavut pariksi minuutiksi kattilaan.
- Kaada vesi pois. Anna perunoiden ja papujen olla vielä pari minuuttia vedettömässä kattilassa kannen alla. Ota kansi pois, jäädytä perunat ja leikkaa ne isohkoiksi lohkoiksi. Kuori ja silppua punasipulit.
- Yhdistä kulhossa perunat, pavut, sipulisilppu, rucola ja 2/3 tomaateista sekä tomaattien mausteöljy. Kaada joukkoon etikkaa, hieman suolaa ja pippuria ja sekoita. Tomaatit saavat rikkoontua, mutta älä muhjaa perunoita.
- Aseta loput tomaatit koristeeksi salaatin päälle. Voit ripotella päälle myös krutonkeja ja tuoreita yrttejä.
Sekaanisia ja vegaanisia perunasalaatteja
Blogistani on haettu kovasti myös perinteisen perunasalaatin ohjetta. Ville kehitti pari vuotta sitten tosi hyvän vegaanisen perunasalaatin, joka on mahdollisimman perinteinen ja ihan tavallinen. Siis majoneesia, suolakurkkua ja sipulia, omnomnoooo. Tämä on tosi hyvää ja sopii moniin ruokavalioihin. Jos taas erityisempiä ruokavalioita tai allergioita ei ole, kas tässä se perinteisistä perinteisin, majoneesipohjainen pottusalaatti.
Jos kaipaat kirkasta perunasalaattia, mutta tämä italialainen perunasalaatti tomaateilla ei iske, testaas parsan kanssa. Parsa-perunasalaatissa on kiva sitruksinen sinappikastike. Raikas, mutta maukas.
Arkistoistani löytyy myös toinen parsa-perunasalaatti, johon pavut tuovat ruokaisuutta. Muistelen, että tuo ohje oli Glorian Ruoassa ja Viinissä, ja siitä pidettiin kovasti. Samasta postauksesta löytyvät myös mainiot lihattomat lihapiirakat eli munakoisovihikset. Ai että, noita pitäisi kyllä tehdä uudelleen!
Ja sitten ei muuta kuin skumppapullo auki ja ääntä kohti. Vietämme vappua taas pienessä porukassa, mutta samanlaista kauhun tunnetta ei onneksi ole kuin viime vuonna. Vappupäivänä pääsemme jopa perinteiselle suvun vappubrunssille/lasten yhdistetyille synttäreille Henriksiin. Jaamme tosin porukan kahtia, jotta kontaktit minimoituvat, mutta elämässä alkaa olla hitusen normaliteettia. Ehkä vain väliaikaista, mutta en jaksa ajatella tulevaa nyt yhtään.