Bolognesekastike slaavilaisittain

Tämä arkinen kastike on minulle tärkeä, sillä söin sitä tasan vuosi sitten. Miten muistan päivän näin tarkasti? No siksi, että seuraavana päivänä synnytin, ja viimeinen lämmin ateria, jonka nautin ennen kuopukseni syntymää, oli tämä etikkainen ja mehevä bolognesekastike slaavilaisittain. Kyseessä on vegaaninen versio vanhasta reseptistäni, smetanalla maustetusta jauhelihabolognesesta – ja väitän, että tämä on vielä parempi!

Smetanapasta suolakurkun kera

Miten ihmeessä tehdään bolognesekastike slaavilaisittain? Helposti. Maustetaan tomaattikastike smetanalla tai sitä vastaavalla tuotteella, tässä tapauksessa Oatlyn karaufraichella. Silputaan joukkoon runsaasti purjoa ja venäläisiä suolakurkkuja. Maustetaan kourallisella yrttejä, reilulla lorauksella etikkaa ja suolakurkkuliemellä. Syvennetään kastikkeen punaista sävyä paprikajauheella, viimeistellään makupaletti suolalla, pippurilla ja sokerilla.

Tässä yhdistelmässä hapokkuus, suolaisuus, mausteisuus ja makeus ovat tasapainossa. Rakastan hapon, suolan ja pienen makeuden yhdistelmää, koska se nostaa kirjaimellisesti veden kielelle. Alan kuolata, kun vain ajattelen borssikeittoa. Mausteet kutittelevat kielen kaikkia osia: niitä, jotka maistavat karvaan, suolaisen ja makean.

Proteiinina käytin Elovenan Kaurajahista. Loistava tuote jauhelihan korvaamiseen, kun haluat saada ruokaan jauhelihamaisen, “papanaisen” rakenteen. Meni ihan täydestä esikoiselle, joka on juuri niin tarkka ja nirso kuin alakoululaiset ovat.

VINK: Voit tehdä kastikkeen myös jauhelihasta. Huomioi, että jauheliha kutistuu kypsennettäessä. Kaurajauhis taas paisuu, kun se imee itseensä kastikkeen nestettä. Käytä jauhelihaa siiis 400 – 500 grammaa.

VINK VINK: Tein kastikkeen suureen, kasarimaiseen paistinpannuun. Jos et omista sellaista, käytä kattilaa, sillä kastiketta tulee aika reilusti.

bolognesekastike slaavilaisittain

6 annosta

  • 350 grammaa kaurajauhista
  • purjon vaalea osa ja yksi vihreä lehti
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 – 2 suolakurkkua
  • 800 grammaa eli 2 tölkkiä tomaattimurskaa
  • 120 grammaa kaurafraichea
  • 2 teelusikallista paprikajauhetta
  • 1 teelusikallinen rouhittua mustapippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 ruokalusikallista puna/valkoviinietikkaa
  • tilkka suolakurkkujen lientä
  • suolaa
  • sokeria
  • kourallinen tuoretta timjamia/2 teelusikallista kuivattua
  • öljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Pese ja silppua purjo. Kuutioi suokakurkku.
  2. Kuullota kaurajahista pannulla öljyssä pari minuuttia. Mausta kevyesti suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Siirrä kaurajauhis sivuun.
  3. Kuullota purjoa, valkosipulia, laakerinlehtiä ja paprikajauhetta pannulla öljyssä, kunnes sipuli on kullankeltaista.
  4. Kaada pannulle tomaattimurska. Huuhtaise tölkit ja kaada tilkka huuhteluvettä joukkoon. Anna kastikkeen porista 20 minuuttia tai kunnes se on paksuuntunut mielestäsi tarpeeksi.
  5. Lisää joukkoon paistettu kaurajauhis, suolakurkkukuutiot ja kaurafraiche. Sekoita hyvin ja anna porista vielä viitisen minuuttia.
  6. Maistele ja mausta kastike etikalla, pippurilla, suolalla, sokerilla ja tilkalla suolakurkkujen lientä. Silppua lopuksi kastikkeeseen ja annosten päälle tuoretta timjamia. Nauti pastan tai perunoiden kera.

Vegaaninen smetanapasta ohje
Vegaaninen bolognesekastike slaavilaisittain

Etikassa sen salaisuus

Olen muuten huomannut, että etikka eri muodoissaan on loistava kasvisruokien mauste. Kun ruokaan ei tihku lihan umamia, syvyyttä pitää hakea muualta. Etikka, jota pyöristetään sokerilla, on toimiva ratkaisu.

Tähän ideaan perustuu balsamicolla maustettu linssikeitto. Soppaan lorotetaan reilusti makeanhapokasta, tahmeaa balsamicoa, jota toimii äärettömän hyvin tomaatin kanssa. Linssikeitto on vegaaninen.

Myös kalakeiton voi tehdä slaavilaisittain. Lisää joukkoon maustekurkkuja ja niiden lientä sekä smetanaa. Ja kalaksi kannattaa valita välillä jokin muu kuin lohi. Minä tein keiton hauesta.

Ehkä suosituin arkiruokamme on umaminen juuresbolognese. Se on todella mehevää, ja makuaistia kutkuttavan aromin salaisuuksia ovat kaali ja etikka.

Tämäkin pastakastike on vegaaninen – vaikka emme olleet koskaan sitä ajatelleet. Hyvä osoitus siitä, että kasvisruoka on ihan tasavertaista pöperöä siinä missä muukin safka. Kaikkeen ei todellakaan tarvitse lisätä lihaa, munia tai maitoa, eikä ruoka maistu siltä, että jotain puuttuisi. Sen sijaan etikkaa voi lisätä mihin tahansa!!!!!!

Alan oikeasti ymmärtää niitä, jotka lorauttavat ruokaan kuin ruokaan Worcesterhershireshöresössönsöö-kastiketta. Ja Matti Nykästä. Se laittoi kuulemma kaurapuuroonkin ketsuppia.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.