Sopivasti tulinen kaalisalaatti

Kaalisalaatti on yksi lempilisukkeistani. Coleslaw toimii grilliruokien kanssa, vappuna, rapujuhlissa ja joulupöydässä. Makua voi virittää suuntaan jos toiseenkin tuunaamalla kastiketta kermaisemmaksi tai kirkkaammaksi. Myös chili sopii mausteeksi, mutta annostelussa pitää olla tarkka, sillä hapokkaan kaalin ja liian tulisen chilin yhdistelmä on ärtsy. Tämä sopivasti tulinen kaalisalaatti eli coleslaw kutittelee mukavasti makuhermoja, mutta ei polta suuta. Kirkasas salaatinkastike on klassikko eli 1-2-3-kastike.

1-2-3-kastike toimii aina

Useimmiten teen kirkasta kaalisalaattia, jonka marinoin klassisella 1-2-3-kastikkeella. Sen perusperiaate on seuraava: 1 osa happoa, 2 osaa makeutta, 3 osaa vettä.

Yleensä käytän happona väkiviina-, valkoviini- tai omenaviinietikkaa ja makeuttajana sokeria. 1-2-3-kastikkeen makua voi kuitenkin muokata mieltymystensä ja saatavilla olevian raaka-aineiden mukaan. Testaa joskus etikan sijaan sitrusmehua tai valkoviiniä. Sokerin voi korvata hunajalla tai siirapilla.

Kun 1-2-3-mittasuhde on hallussa, soosia voi alkaa tuunata. Mausta kastike vaikkapa sinapilla, currytahnalla, yrteillä, chilillä, kanelilla, sinapin- tai seesaminsiemenillä. Tähän kaalisalaattiin tulee hieman chiliä, ja kirkasta etikkakastiketta pehmennetään majoneesilla.

1-2-3-kastiketta kustutaan myös pikamarinadiksi, sillä se maustaa ja raakakypsyttää ruoan nopeasti. Mutta mitä pidempään ruoka saa tekeytyä kastikkeessa, sen parempi. Esimerkiksi pikkukalojen ruodot kirjaimellisesti sulavat sametinpehmeiksi, kun pidät kaloja marinadissa yhdestä vuorokaudesta ylöspäin.

VINK: Jos haluat kevyemmän salaatin, voit käyttää majoneesin sijaan jugurttia tai kermaviiliä. Kevyempään vegaaniseen versioon suosittelen kaurafraichea.

VINK VINK: Jos haluat vielä enemmän makeutta ja tulisuutta, sekoita salaattiin sweet chili -kastiketta.

VINK VINK VINK: Voit ottaa yli jääneen 1-2-3-kastikkeen talteen ja marinoida siinä muita kasviksia.

Sopivasti tulinen kaalisalaatti

1-2-3-kastike:

  • 0,5 desiä vaaleaa etikkaa
  • 1 desi sokeria
  • 1,5 desiä vettä

Salaatti:

  • 700 grammaa kaalia
  • 300 grammaa porkkanaa
  • 1 desi (veganista) majoneesia (esim. Aura)
  • 1 mieto chili
  • rouhaus pippuria
  • ripaus suolaa

  1. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaalista pois kanta. Silppua kaali isolla veitsellä hienoksi. Leikkaa chili pieniksi renkaiksi.
  2. Tee seuraavaksi kastike. Sekoita kaikki 1-2-3 marinadin ainekset pienessä kattilassa ja kiehauta kevyesti, jotta sokeri sulaa.
  3. Laita porkkana-, kaali- ja chilisilppu isoon, kannelliseen kulhoon ja sekoita. Kaada joukkoon 1-2-3-kastike. Sulje kulho kannella, ravistele hyvin ja laita salaatti tekeytymään jääkaappiin vähintään tunniksi. Ravistele välillä, jotta marinadi sekoittuu salaattiin tasaisesti.
  4. Kaada ylimääräinen neste pois kulhosta. Lisää joukkoon majoneesi, hieman suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja tarjoile.
tulinen vegaaninen kaalisalaatti coleslaw
vegaaninen chili-kaalisalaatti coleslaw

Marinoituja silakoita, sieniä ja kasviksia

Yksi bravuurini, joka maustetaan 1-2-3-kastikkeella, ovat limemarinoidut silakat. Ohje syntyi vuosia sitten, kun monimutkaisten sattumien kautta päädyimme Nuorgamin Emmin kanssa kokkamaan yhteen Tampereen parhaaseen ravintolaan, Berthaan (Tämä on taivahan tosi! Ja hygieniapassi löytyy).

Limemarinoituihin silakoihin ovat ihastuneet kaikki, jotka eivät normaalisti voi sietää silakkaa tai ruotoisia pikkukaloja. Nämä ovat ihanan raikkaita, ja ruodoista ei tarvitse huolehtia. Ne sulavat pois, kun annat kalojen tekeytyä useamman päivän liemessä.

Sesonkiin sopiva vanha ohjeeni, jota on kovasti luettu nyt, on mausteinen sienipikkelssi. Se on vähän kuin lasimestarinsilliä sienistä. Marinoidut sienet ovat kiva piristys salaattiin, ja kun steriloit lasipurkin, sienet säilyvät jääkaapissa useita kuukausia.

Samaa henkeä on tulisessa thai-tyylisessä porkkanasalaatissa. Raikas ja mausteinen salaatti on ihana lisuke makeille marinadeille. Testaa vaikkapa rapeaksi paistettua tofua, joka kuorrutetaan paksulla, tahmealla teriyakilla.

ALEKOODI!!!!!

Ja hei, oli mulla muutakin asiaa. Tästä eteenpäin voin tituleerata itseäni ravintolakirjailijaksi. Olen nimittäin kuratoinut ja kirjoittanut EATFinland-kirjasarjan EATTampere 2022-kirjan. Oppaassa on 12 erilaista, loistavaa tamperelaista ravintolaa. Kun näytät opasta näissä ravintoloissa, saat kaksi pääruokaa yhden hinnalla (ale voimassa kerran jokaisessa paikassa).

Syyskuun ajan saat EATTampere 2022 -kirjan alehintaa 35e (norm. 39e) EATFinlandin verkkokaupasta. Ei kun ostoksille, kirjan edut ovat voimassa 1.10.2021 alkaen. Tämä on myös loistava joululahja!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.