Viikko sitten somefiidiini ilmestyi kuva himoittavasta dipistä. Kaikki äitini reseptit -Nanna jakoi ihanan ystävän dippi -reseptin. Nanna kertoo perineensä dippiohjeen siskoltaan, joka taas oli perinyt sen ystäviltään. Dippi tehdään tuoreista raaka-aineista, ja sen salaisuus on runsas hapanimeläkastike. Olen tunnetusti melkoinen sipsihirmu, ja helppo dippiresepti alkoi himoittaa. Tuunasin ohjetta mausteisemmaksi ja päätin saman tien veganisoida dipin, koska sitä kuitenkin pyydettäisiin. Minä en tarjoa ystävänpäivänä kakkua, vaan lahjani on tänä vuonna superhyvä sweet and sour -dippi!
Itse tehty vegaaninen dippi vie kielen mennessään
Nannan dippi kuuluu nauttia sour cream and onion -dipsien kanssa. Oma suosikkimakuni taas on ihan tavallinen, suolattu sipsi tai salt and vinegar. Kun sipsi on neutraali, dipissä saa olla kunnolla makua. Siispä käytin enemmän hapanimeläkastiketta, ja lisäsin dippiin myös cayennepippuria ja chiliä.
Maukas vegaaninen dippi syntyy mielestäni Oatlyn kauratuotteista, joissa ei ole voimakkaita sivumakuja. Käytin iMat-kaurafraichea (saa nykyään myös puolen litran tötsässä) ja PåMackan-tuorejuustoketta, makuna tomaatti-basilika (myös naturel sopii tähän). Dipistä tuli mielettömän hyvää, eikä maku tai koostumus eroa mielestäni millään tavalla ei-vegaanisesta.
Tämä kotitekoinen dippi on erityisen mehevä, koska siihen tulee myös punasipulia ja runsaasti tomaattia. Maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun sipuli on imeytynyt jääkaapissa kunnolla dippiin.
Vihaan sitä, kun dippi loppuu kesken, joten tein saman tien reilun satsin, koska tämä on suorastaan petollisen hyvää. Mausteinen tomaattidippi sopii erinomaisesti myös kastikkeeksi vaikka tofulle, kanalle, lohelle, ravuille, vegaaniselle kanankorvikkeelle ja tortillojen täytteeksi.
VINK: Kun maustat kotitekoista dippiä, maistele sitä sipsiin tai leipään dipattuna. Näin saat paremman kuvan siitä, kuinka paljon mausteita kannattaa lisätä. Ilman lisuketta maisteltuna dippi on voimakkaampaa, mutta sipsin kanssa maku laimentuu.
Superhyvä sweet and sour -dippi
- 150 grammaa eli purkillinen PåMackan-tomaattituorejuustoa
- 200 grammaa PåMat-kaurafraichea
- 3 ruokalusikallista sweet and sour -kastiketta
- 0,5 – 1 teelusikallista cayennepippuria
- 0,5 – 1 teelusikallista chilikastiketta/jauhetta
- teelusikan kärjellinen sokeria
- teelusikan kärjellinen suolaa
- 1 punasipuli
- 2 tomaattia
- pinnalle koristeeksi sweet and sour -kastiketta ja yrttejä
- Esivalmistele ainekset. Poista tomaateista kannat ja kuori sipuli. Leikkaa tomaatti ja sipuli mahdollisimman pieneksi hakkelukseksi.
- Sekoita tuorejuusto ja kaurafraiche sähkövatkaimella. Lisää joukkoon hapanimeläkastike. Maistele ja lisää chiliä ja cayennepippuria vähän kerrallaan, kunnes maku miellyttää. Lisää lopuksi hippunen sokeria ja suolaa pyöristämään makuja.
- Sekoita joukkoon tomaatti- ja sipulisilppu. Anna dipin vetäytyä viileässä ennen tarjoilua, mieluiten useamman tunnin. Koristele valmis dippi sweet and sour -kastikkeella ja yrteillä.
Niksit kotitekoisiin sipseihin
Itse tehty dippi piristää välillä kivasti (vaikka ysärin lähiölapsena minä pidän kyllä ihan rehellisistä teollisista pussidipeistäkin, Americana, Taco ja Ranch bäst!!!!). Mutta oletkos koskaan tehnyt itse sipsejä?
Kotitekoiset tortillasipsit ja guacamole ovat niin hyviä, että kaupan nachot maistuvat sen jälkeen hamsterin kuivikkeelta. Nimensä mukaisesti tortillasipsit tehdään tortillaletuista. Tämä on kätevä tapa hyödyntää ne pari ylimääräistä lettua, jotka jäävät aina pussiin ja kuivuvat.
Toinen nerokas kotitekoinen naposteltava syntyy lehti- tai voitaikinalevyistä. Yrtti-juustotankoihin voi käyttää vaikka loput torttutaikinalevyt, juustonjämät ja maustepurkkien pohjat. Eräs sukulainen oli kiepauttanut tangon ympärille myös serranokinkkua. Himohyvää sellaisenaan tai valkosipulidipin kanssa!
Myös itsetehdyt juustokeksit ovat herkkua. Nykyään käytän tosin parmesaanin sijaan eettisemmin tuotettuja kotimaisia pienten juustoloiden juustoja. Juustokeksin päälle kannattaa sipaista vähän makeaa hilloa.