Makaronilaatikko on yksi meidänkin perheemme lempiruoista, enemmän vaivannäköä ja haudutusta vaativaa lasagnea taas tehdään viikonloppuisin. Törmäsin Kotilieden ruokaryhmässä Facebookissa pari viikkoa sitten kiinnostavaan ohjeeseen, jossa yhdistettiin helpon arkiruoan ja italialaisen slow foodin parhaat puolet. Tein reseptistä oman versioni ja tulin samalla loihtineeksi parhaan testaamani kasvismakaronilaatikon. Ollos hyvä: makaronilaatikkolasagne!
Mikä on paras tapa tehdä makaronilaatikko?
Mikä on paras tapa tehdä makaronilaatikko? Raaoista vai keitetyistä makaroneista? Munamaidosta vai liha- tai kasvisliemestä? Jauhelihasta, soijarouheesta vai härkiksestä?
Vastauksia on yhtä monta kuin vastaajiakin. Makaronilaatikko on yksi suomalaisten pyhistä arkiruoista, johon jokaisella on oma luottoreseptinsä. Minun normaali tyylini ei ole kaikkein nopein, mutta ei erityisen hifikään. Keitän makaronit al denteksi ja käytän munamaitoa. En kaada härkistä paistettuna makaronien joukkoon, vaan yleensä teen jonkinlaisen bolognesen, johon tulee härkiksen lisäksi tomaattimurskaa ja niitä kasviksia, mitä nyt jääkaapista sattuu löytymään.
Joskus lisään makaronilaatikkoon tuore- tai aurajuuston jämät. Myös kermapurkkien pohjat tulee lorautettua munamaitoon. Nykyään käytän jauhelihaa hyvin harvoin, koska kasvismakaronilaatikko ei mielestäni poikkea makunsa ja suutuntumansa puolesta millään tavalla lihaversiosta.
Makaronilaatikko lasagnen kastikkeilla
Makaronilaatikkolasagneen tehdään kaksi kastiketta: tomaattibolognese ja juustoinen valkokastike. Makaronilaatikkolasagnessa on siis enemmän kosteutta, mehevyyttä ja rasvaa kuin tavallisessa makaronilaatikossa.
Makaronilaatikkolasagnea ei kuitenkaan hauduteta uunissa yhtä pitkään kuin lasagnea. Makaronit esikeitetään, ja laatikko on uunissa vain sen verran, että raaka-aineet sulautuvat toisiinsa ja kuorrutteesta tulee kauniin värinen. Jos olet nopea pilkkoja, makaronilaatikkolasagnen tekeminen kestää vain reilun tunnin. Sen ajan voi toisinaan uhrata myös arkiruoalle.
Lopputulos oli uskomattoman mehevä, sisältä irtonainen ja pinnalta rapea – kyllä rasva vain tekee ruoasta hyvää. 😀 Paras palaute tuli seitsemänvuotiaan tyttäreni suusta: ”Tähän ei tarvitse laittaa edes ketsuppia”. Jokainen, joka ymmärtää pikkuväen sielunelämää, tajuaa, miten valtava kunnianosoitus tämä oli.
VINK: Jos teet ruoan jauhelihasta, käytä sitä 400 grammaa, ja lisää jauheliha pannulle pari minuuttia sipulin jälkeen, jotta se kypsyy. Härkis taas lisätään myöhemmin, jotta se ei hajoa täysin. Härkistä riittää 250 grammaa, koska se on kuivatuote, joka paisuu imiessään itseensä nestettä. Jauheliha taas kutistuu kypsyessään.
VINK VINK: Sopivia yrttejä ovat esimerkiksi rosmariini, timjami, oregano, basilika, lipstikka sekä Provencen yrttisekoitus.
VINK VINK VINK: Voit korvata valkokastikkeen muskottipähkinän viher- tai valkopippurilla.
Makaronilaatikkolasagne
Iso vuoallinen eli 6 – 8 annosta
Bolognese:
- 1 keltasipuli
- 2 – 4 valkosipulinkynttä
- 1 iso porkkana
- reilun 100 gramman pala juuriselleriä/palsternakkaa
- 250 grammaa härkistä
- 2 laakerinlehteä
- 0,5 teelusikallista paprikajauhetta
- 1 – 2 teelusikallista mieluista kuivattua yrttiä
- 400 gramman tölkillinen tomaattimurskaa
- 1 ruokalusikallinen tomaattipyrettä
- 4 desiä fondista tehtyä kasvislientä
- 1 ruokalusikallinen punaviinietikkaa
- mustapippuria myllystä
- suolaa
- sokeria
- runsaasti oliiviöljyä kuullottamiseen
Valkokastike:
- 50 grammaa voita
- 3 ruokalusikallista vehnäjauhoja
- 8 desiä maitoa
- 1/4 teelusikallista jauhettua muskottipähkinää
- 2 desiä vahvaa juustoraastetta
- suolaa
Lisäksi:
- 400 grammaa makaronia
Päälle:
- 1 desi juustoraastetta
- 1 desi leivänmuruja/korppujauhoa
- Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Kuori ja lohko porkkana ja juuriselleri. Raasta juusto.
- Lorauta paistinpannulle reilusti öljyä ja lisää joukkoon kelta- ja valkosipuli, laakerinlehdet ja paprikajauhe. Kuullota pari minuuttia, lisää pannulle porkkana- ja sellerikuutiot ja parin minuutin kuluttua härkis.
- Kaada joukkoon tomaattimurska, kasvisliemi, tomaattipyre ja punaviinietikka. Anna bolognesen porista keskilämmöllä, kunnes kastike on paksua. Maistele ja lisää makusi mukaan pippuria, suolaa ja sokeria. Keitä makaronit puolikypsiksi bolognesen kypsyessä.
- Tee lopuksi valkokastike. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon vehnäjauho, mutta älä ruskista seosta. Ala lisätä kattilaan maitoa ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Lisää viimeiseksi juustoraaste. Lopuksi voit nostaa lieden lämpöä hetkeksi, jotta kastike pulpahtaa ja paksuuntuu. Älä kuitenkaan keitä voimakkaasti, ja sekoita kastiketta kokon ajan. Mausta lopuksi muskotilla ja makusi mukaan suolalla.
- Öljyä uunivuoka. Levitä vuoan pohjalle makaronit, niiden päälle bologenese ja bolognesen päälle valkokastike. Ripottele päälle juustoraastetta ja leivänmuruja. Paista laatikkoa uunin alatasolla 200 asteessa puolisen tuntia, kunnes pinta on kauniin kullankeltainen.
![kasvismakaronilaatikko ohje](https://www.savusuolaa.fi/installatron_wp/wp-content/uploads/2021/01/makaronilaatikkolasagne1-scaled.jpg)
![makaronilaatikko-lasagne resepti](https://www.savusuolaa.fi/installatron_wp/wp-content/uploads/2021/01/makaronilaatikkolasagne2-scaled.jpg)
Makaronilaatikkoa ja lassea joka makuun
Olen tehnyt aikas monenlaisia versioita makaronilaatikosta ja lasagnesta, suurimman osan kasvisversioina. Yksi blogini haetuimmista ohjeista vuodesta toiseen on silti tavallinen jauhelihamakaronilaatikko Koskenlaskijalla. Kasvisruoasta kiinnostuneet taas hakevat kovasti nyhtökauralla täytettyjen cannellonien ohjetta.
Syksyllä tein suorastaan syntisen kahden juuston sienilasagnen. Tähän ei siis tule tomaattia missään muodossa, vaan juustoinen valkokastike ja vielä ricottaa. Nam! Jos sieniä ei ole saatavilla tai et pidä niistä, testaa kevyesti kuullotettua munakoisoa tai kesäkurpitsaa. Blogistani löytyy myös ihan oma ohjeensa munakoiso-pinaattilasagnelle.
Ja kun tähän munakoisoon päästiin (rrrrrakastan!!!!!!), kannattaa ehdottomasti kokeilla juustoista munakoisovuokaa eli La parmigiana di melanzea. Vaatii hieman vaivannäköä, mutta ai että miten hyvää tämä on talvisena viikonloppuna punkkulasillisen kanssa.