Kävimme joulukuussa Turussa ja piipahdimme mainiossa Italian Herkut -puodissa. Kahmin korini nopeasti täyteen juustoja, pistaasikeksejä, pastaa ja muita säilykkeitä. Lopuksi vielä purkillinen upeaa tulipunaista pestoa ja ei kun kassalle. Paitsi että se ei ollut pestoa. Olin napannut koriini purkillisen ndujatahnaa eli mausteista makkaralevitettä. Repesin nauruun, kun luin tuoteselosteen ja tajusin, että purkissa on tasan jauhettua lihaa, mausteita ja öljyä – ja me syömme nykyään lihaa vain muutaman kerran vuodessa. Purkki oli joka tapauksessa avattu, ja tällaisena hävikkimarttana en todellakaan jätä sitä syömättä. Tahnasta syntyi mausteinen ja lämmittävä ndujapasta, joka sopii mainiosti paukkupakkasiin ja valmistuu alle puolessa tunnissa.
Lisää tuliseen ruokaan hieman makeutta
Pidän ruoanlaitossa kontrasteista. Siis siitä, että ruoka ei ole vain makeaa tai vain suolaista, vaan siinä on hitunen vastakkaista elementtiä. Ripaus suolaa suklaassa, jotain hedelmäisen makeaa suolaisessa, raikasta tulisessa.
Myös mausteinen makkarapasta rakentui tämän idean varaan. Ndujatahna on todella suolaista ja tulista, ja ilman kontrasteja se vain polttaa suuta. Pehmensin ja raikastin makumaailmaa fenkolilla ja makealla balsamicolla. Ndujapastani on hieman tulista, mutta ei äkkijyrkkää. Se lämmittää kivasti pakkasreippailun jälkeen, mutta maistat muutakin kuin pelkän chilin.
Tosin tiedän, että fenkoli jakaa mielipiteet kahtia. Jos kuulut vihaajiin, jätä se pois. Ruoan tehtyäni huomasin, että myös Moilasen Mari on tehnyt oman versionsa ndujapastasta (ja näköjään päädyimme molemmat stailaamaan annoksemme eukalyptuksilla, great minds think alike!), ja hänen ohjeessaan ei ole fenkolia. Voit siis hakea inspiraatiota myös siitä.
VINK: Jos taas pidät fenkolista, mutta et löydä kaupasta sitä tai fenkolinsiemeniä, voit maustaa pastan myös ripauksella anista.
Mausteinen ndujapasta
- 400 grammaa pastaa
- 1 keltasipuli
- 2 – 4 valkosipulinkynttä
- 1 fenkoli
- 2 tölkkiä eli 800 grammaa tomaattimurskaa/säilyketomaatteja
- 100 grammaa ndujatahnaa
- 1 teelusikallinen rouhittuja fenkolinsiemeniä
- 1 ruokalusikallinen makeaa balsamicosiirappia
- ripaus mustapippuria
- suolaa
- sokeria
- pinnalle basilikaa ja juustoraastetta
- reilusti oliiviöljyä kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Leikkaa fenkoli ohuiksi renkaiksi.
- Lorauta paistinpannulle runsaasti öljyä. Kuullota kelta- ja valkosipulia pari minuuttia. Lisää pannulle fenkoli ja kuullota toiset pari minuuttia. Kaada pannulle tomaattimurska, ndujatahna, fenkolinsiemenet ja balsamicosiirappi. Anna porista keskilämmöllä, kunnes kastike on paksua.
- Kun kastike kiehuu, keitä pasta juuri ja juuri al denteksi runsaassa suolavedessä. Siivilöi pasta, mutta jätä se hieman kosteaksi.
- Kun kastike on sakeaa, mausta se maistellen pienellä ripauksella pippuria, sokerilla ja suolalla. Sokeria voi käyttää parikin ruokalusikallista, jotta ruoasta ei tule liian hapanta ja terävän makuista.
- Sekoita lopuksi kastike ja pasta. Koristele annokset basilikalla ja juustoraastella.
Tulista ja lempeää makkarapastaa
Tämä resepti toi mieleeni toisen, minulle rakkaan makkararuoan, jossa on tulisuutta ja yrttejä. Armaan siippani mukaan nimetyssä Villen padassa on makkaraa, kaalia, Koskenlaskijaa, paljon rosmariinia ja hieman chiliä. Ruoan ulkonäkö ei ole maailman kaunein, mutta hitto se on hyvää!
Hieman samaa meininkiä on hiljattain julkaisemassani balsamicolla maustetussa linssikeitossa. Tämä ohje on myös vegaaninen. Ohjeesta tulee iiiiiso kattilallinen keittoa, koska teen runsaita annoksia arkiruokia, mutta mukana on vinkit reseptin pienentämiseen.
Lempeiden makujen ystävälle taas suosittelen vaaleasta rakkamakkarasta tehtyä porkkana-makkarapastaa. Porkkana sopii mielettömän hyvin bratwurstin kaveriksi kermaisiin pataruokiin ja jopa pizzan päälle. Kokeile ja ylläty iloisesti!