Kana on loistava kesäruoka niille, jotka eivät pääse grillaamaan. Mielestäni kana ei edes ole parhaimmillaan grillattuna, vaan pannulla kypsennettynä. Raikkailla lisukkeilla ja mausteilla kana (joo joo, broileria se on ruokaänkyrät, mutta juntti ei osaa sanoa niin hankalaa sanaa) kanasta saa kotiuunissa tai pannulla kesäistä ruokaa, joka vie ajatukset terassiravintolaan, vaikka todellisuus olisikin elementtiyksiö Hervannassa.
Roseepippuri on uusi mausteihastukseni, jonka soveltamista testailen. Näyttävää ja voimakasta maustetta ei tarvitse säikähtää, vaikka mieleen tulisikin limainen roseepippurikana Näkkälänjärven ala-asteen ruokalassa vuonna -92. Tämä on ihana mauste.
Roseekana uunissa:
4 maustamatonta kanan rintafilettä
noin 2 desiä riisiä
aitoa kanalientä tai laadukkaasta fondista/liemikuutiosta tehtyä lientä
1 keltasipuli
2 porkkanaa
2 punaista suippopaprikaa
2-4 valkosipulinkynttä
6 herkkusientä
suolaa
1 ruokalusikallinen roseepippuria
öljyä ja voita esipaistamiseen
Kuumenna paistinpannulla öljyä ja voita (voi antaa lihalle kauniin pintavärin, öljy taas kestää paremmin kuumuutta). Pyöräytä kanafileitä ja valkosipulinkynsiä pannulla, kunnes kanan pinta on saanut väriä.
Levitä ohut kerros riisiä uunivuoan pohjalle ja rouhaise päälle pieni ripaus suolaa. Levitä isohkoiksi paloiksi leikatut kasvikset riisin päälle ja lisää taas aavistus suolaa. Pane lopuksi vuokaan kana ja valkosipulinkynnet. Rouhaise myös kanan päälle suolaa. Suola on tarkoitus levittää hyvin ohuesti ruoan eri kerroksiin, ei kuorruttaa ruoasta suolapommia. Suolaa käytettäessä kannattaa muistaa, että sitä voi aina lisätä valmiiseen ruokaan, mutta liian suolaista ruokaa on vaikea laimentaa jälkeenpäin.
Kaada paistinpannuun reilu desi vettä ja pyörittele pannu puhtaaksi. Saat näin talteen pannulle jäänyttä kanan lihasnestettä. Kaada liemi vuokaan ja lisää vielä loraus kanalientä. Riisi imee uunissa hurjasti nestettä, ja kana kuivahtaa uunissa helpommin kuin pannulla. Nestettä saa siis käyttää todella runsaasti.
Rouhi lopuksi roseepippurit morttelissa ja levitä pippuria kanan ja kasvisten päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä 175-200 asteessa (kiertoilmalla alhaisempi lämpötila), kunnes fileet ovat kypsiä. Uuniin kannattaa kurkistella välillä, tsekata nestetilanne ja fileiden paksuimman kohdan kypsyys.
Toinen kanaruokamme syntyi jälleen kerran jääkaapin jämien synnyttämän improvisaation seurauksena. Jämien hyödyntäminen on hyödyllistä ja hauskaa. Tämän ruoan lisukkeet onnistuivat poikkeuksellisen hyvin, mutta ilman paketin pohjalla lojuneita linssejä ja hajoavaa avokadoa ei tätäkään olisi tullut tehtyä. Äh, ei pitäisi paljastaa tällaista. Olisin niin paljon vakuuttavampi ruokabloggaaja, jos uskottelisin, että korianterikana, hunajainen linssihöystö ja avokadosalaatti syntyivät tosi harkitusti…
Korianterikana:
4 maustamatonta kanan rintafilettä
suolaa
tuoretta korianteria
öljyä ja voita paistamiseen
Kuumenna pannulla öljyn ja voin seos ja pane fileet pannulle. Paista kuumalla tasaisesti molemmin puolin, kunnes liha on saanut väriä pintaansa. Vähennä lämpö noin puoleen ja peitä fileet foliolla. Anna fileiden hautua omassa nesteessään folion alla, kunnes kanan paksuin kohta on läpikypsä. Voit lisätä pannulle hieman vettä haudutusvaiheessa. Folio on aivan ehdoton, sillä se estää kanan kuivumisen ns. ABC-kanaksi (tunnetaan myös Rosso-kanana).
Mausta kypsät kanafileet suolalla ja revi päälle reilusti tuoretta korianteria.
Hunajainen linssihöystö:
3 desiä punaisia linssejä
aitoa kanalientä tai laadukkaasta fondista/liemikuutiosta tehtyä lientä
suolaa
noin 2 ruokalusikallista hunajaa
Huuhdo linssit lävikössä. Kaada linssit kattilaan ja lisää kanalientä niin paljon, että linssit peittyvät reilusti. Hauduta linssejä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Mausta lopuksi hunajalla ja suolalla.
Avokadosalaatti
1 iso tai 2 pientä kypsää avokadoa
3-4 tomaattia
reilu puolet kevätsipulista
ripaus suolaa
sitruunamehua
(mustapippuria)
Leikkaa avokadot ja tomaatit lohkoiksi ja silppua sipuli. Sekoita kasvikset kulhossa, lisää sitruunamehua ja mausta suolalla. Voit lisätä tarjoiluvaiheessa myös ripauksen mustapippuria.
Kesän lempiviinini rosee sopii kanan kanssa erinomaisesti. Testasimme pari viikkoa sitten australialaisen roseekuoharin, Yellowglenin Pinkin. Nimen ja logon luomat mielikuvat eivät kyllä yhtään nappaa. Tulee mieleen kikattelevat nelivitoset naiset, jotka puristelevat tarjoilijapojan pyllyä viiniteltassa (myötähäpeää herättävä muisto viime kesältä Frenckellin viinikylästä, nnggghhh…).
Eräs tuttavani promosi tätä taannoin niin kovasti, että ostin kuitenkin. Helppo, mutta pliisu viini. Mansikan aromi on niin selvä ja hyökkäävä, että en usko sen olevan luontainen. Tosin viininvalmistajat eivät hevillä myönnä keinoaromien käyttöä. Pidän roseissa enemmän kirpeämmästä punaisten marjojen aromista. Mutkaton Pink on yksi Alkon myydyimmistä viineistä, mikä ei yllätä. Helppo valinta aperitiiviksi, juhlamaljaksi, leivonnaisten, marjojen ja salaattien kanssa.