Pari päivää sitten minun piti kirjoittaa poleeminen ja näsäviisas massiiviessee valtion uusista ravitsemussuosituksista. Kirjoitettuani tuhansien merkkin pituisen vuodatuksen totesin, että se oli aivan kamalaa, ristiriitaisuuksia ja itsekorostusta vilisevää mössöä. Tuhosin koko roskan. Närkästynyt kannanotto ravitsemussuosituksiin on aikuiselta ihmiseltä typeryyttä, joka kertoo vain kyvyttömyydestä käyttää omia aivojaan. Kyse on suosituksista, ei pakosta. Ei niitä suositusten tekijöitä oikeasti kiinnosta hevon huilua, haluaako joku juoda maitoa vai ei, ja hankkiiko kuitunsa ruisleivästä, puurosta vai diggaako enemmän ummetuksesta. Siispä päätin pitää mölyt mahassani ja keskittyä ihan vain syömiseen.
Sen verran ravitsemussuositukset saivat omatuntoni kolkuttamaan, että olen taas kiinnittänyt tietoisesti enemmän huomiota kasvisten, marjojen ja palkokasvien syöntiin. Ensimmäinen resepti syntyi spontaanisti jääkaapin jämistä, ja osoittautui niin hyväksi, että merkitsen tämän muistiin. Jos teet kastikkeen pannulla, kuten minä, varmista, että se on tarpeeksi suuri, etteivät ainekset pursua yli. Näissä vihanneksissa on niin paljon nestettä, että niiden kutistumisessa kestää aikansa.
Kasviksia jugurtti-tomaattikastikkeessa:
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
2-4 valkosipulinkynttä
1 suuri keltasipuli
100 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
200 grammaa turkkilaista jugurttia
tölkillinen tomaattimurskaa
tilkka sitruunamehua
1,5 teelusikallista jauhettua korianteria
chilijauhetta
suolaa
sokeria
mustapippuria
öljyä kuullottamiseen
Paloittele kesäkurpitsa ja munakoiso ohuiksi siivuiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa, ja pinoa siivut talouspaperin päälle. Pane alle paperinsiivu, sen päälle kasviksia, taas paperia, kerros kasvissiivuja jne. Anna munakoison ja kesäkurpitsan itkettyä vähintään puoli tuntia. Kun kasvisten päälle on noussut nestepisaroita, puristele viipaleet kuiviksi.
Paloittele keltasipuli ja murskaa valkosipuli. Kuumenna paistinpannulla reilu loraus öljyä, ja kuullota sipuleita pari minuuttia keskilämmöllä. Voit kuumentaa myös korianterin ja chilin jo tässä vaiheessa. Käytä chiliä oman makusi mukaan, mutta tässä reseptissä aika miedosti, vain pientä terää antamaan.
Kun sipuli on kuullottunut, lisää pannulle munakoiso ja kesäkurpitsa. Kypsennä ja kääntele, kunnes runsain neste on haihtunut, ja siivut ovat pehmeitä. Lisää joukkoon tomaattimurska. Kun kastike on vetäytynyt ja paksuuntunut, vähennä lämpöä. Sekoita tuorejuusto ja jugurtti joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta pienellä lorauksella sitruunamehua, pippurilla, suolalla ja sokerilla. Sokeria voi käyttää melko runsaasti, itse taisin laittaa pari ruokalusikallista, koska kastikkeessa on niin paljon happamuutta.
Tarjoile pastan, riisin, lohen tai kanan kanssa. Älä mausta kalaa tai kanaa muulla kuin suolalla ja pippurilla. Kypsensimme kanafileet uunissa. Valelin vielä fileistä irronnutta nestettä annoksen päälle.
Toisesta reseptistä en voi ottaa kunniaa itseäni. Löysin sen jostakin Koti- tai Kodin-alkuisesta lehdestä, jota selailin kuntosalilla. Tämä osoittautui yhdeksi parhaista pastaresepteistä koskaan, vaikka vaalean pastan ja kikherneiden liitto ei olekaan visuaalisesti näyttävin.
Kikhernepasta voikastikkeella:
500 grammaa nauhapastaa
400 grammaa liemeen säilöttyjä kikherneitä
2-3 valkosipulinkynttä
ruukku tuoretta persiljaa
puolikkaan sitruunan mehu
reilusti voita
suolaa
mustapippuria
1 reilu ruokalusikallinen hunajaa
Murskaa valkosipuli ja sulata voi pannulla. Voita saa olla niin paljon, että pannussa on pohjan peittävä kerros voisulaa. Kuullota valkosipulia voissa pari minuuttia miedolla lämmöllä. Kaada kikherneet pannulle ja kuullota, kunnes herneissä on vaaleanruskea paistopinta. Älä kypsennä herneitä liian kovalla lämmöllä, koska muuten voikastike palaa, ja herneet alkavat poksahdella ja sinkoilla. Mausta kastike pippurilla, ripauksella suolaa, sitruunamehulla ja hunajalla.
Keitä pasta hieman tavallista miedommassa suolavedessä al denteä raaemmaksi. Kaada lähes kypsä pasta paistinpannulle, sekoita ainekset ja kypsennä, kunnes pasta on hieman rapsakkaa ja al denteä. Revi lopuksi joukkoon persilja.
Tarjoile heti, sillä voikastike on parhaimmillaan tuoreena. Nauti siitä harhakuvasta, että syöt terveellistä kasvisruokaa, vaikka oikeasti suonesi ja sydämesi huutavat hoosiannaa tämän rasva- ja hiilihydraattipommin jälkeen. Kilojen kerryttyä ihmettele kovaan ääneen, miten kummassa voit olla lihava, syöthän pelkkää kasvisruokaa.