Tampereen uudet tuulet: Tullin Sauna, Dream Hotel, Periscope ja Kumma

(*Kyseessä oli ilmainen, yhteistyökumppaneiden tarjoama bloggaajatapahtuma)

Tampereelle on tullut viimeisen kolmen vuoden aikana uusia ravintoloita sellaisella tahdilla, ettei vastaavaa vauhtia ole taidettu aiemmin nähdä. Tämä luo myös sellaisen ensimmäisen maailman ongelman, etten ehdi käydä kaikissa paikoissa, joista kyselette vinkkejä.

Viime kuussa sain ruksittua to do -listaltani kolme uutta paikkaa. Emmi järjesti Tampereella tosi kivan, äksönin täyteisen bloggaajapäivän, jonka ohjelmassa oli ilahduttavan paljon ruokaa. Spottasin myös loistavan majoituspaikan, joka on varteenotettava vaihtoehto kalliille hotelleille.

Tullin sauna: Laadukasta ruokaa ja löylyttelyä

Päivämme alkoi Tullin Saunasta, joka on urbaani saunaravintola. Alleviivaan sanaa ravintola, sillä Tullin saunassa voi nauttia niin aamiaisen, lounaan, illallisen kuin viikonloppubrunssin. Tämä oli minulle uutta tietoa. Olen tiennyt, että täällä pääsee napostelemaan pikkusuolaista löylyjen ohella, mutta minulle tuli yllätyksenä, miten kattava ravintola Tullin Sauna on.

Åkerlundinkadulla sijaitsevassa saunaravintolassa on valoisa sali, josta löytyy sekä pitkiä pöytiä  isoille seurueille että intiimimpiä istuskelunurkkia. Vuokrattavana on myös kabinetteja ja työtiloja. Täällä voi järjestää vaikka firman koulutuspäivän ruokineen ja iltaohjelmineen.

Tullin sauna Tampere arvostelu
Tullin sauna Tampere arvostelu
Tullin sauna Tampere arvostelu
Tullin sauna Tampere arvostelu

Söimme brunssin, joka oli ihanan kasvis- ja kalapainotteinen: paljon juureksia, lemppariani silliä ja jopa mätiä. Ja Tampereella kun ollaan, saunaravintolassa tarjotaan tietenkin mustaamakkaraa.

Innostuin kokeilemaan bloggaajapäivän jälkeen omakustanteisesti ravintolan lounaan. Salaattipöytä kilpaili pitopalvelun juhlaruoan kanssa, tarjolla oli esimerkiksi poromakkara-perunasalaattia.

Lämpimän ruoan lisukkeena ei ollut perinteistä perunaa, vaan paahdettua juuriselleriä. Keksien sijaan tarjolla oli kunnon jälkiruoka, tähtianiksella maustettu pannacotta. Vain kukkakaalikeitossa oli turhan paljon chiliä. Muuten kokonaisuus nousi kirkkaasti Tampereen lounaspaikkojen kärkeen.

Vaikka en käynyt bloggaajapäivässä saunomassa, kurkkasin saunan puolelle ja tyhjensin ahkerasti vilvoittelukabinettiin katettua suolapalatarjotinta. Tullin sauna on sekasauna eli täällä saunotaan uikkareissa. Löylyjen välissä voi vilvoitella takaovella. Saunominen maksaa 14 euroa, ja summaan sisältyy pyyhe, hygieniatuotteet ja optio uimapuvun lainaamiseen. Alle kouluikäiset sanovat ilmaiseksi. Tarkemmat hintatiedot löytyvät täältä.

Anniskeluoikeudet ulottuvat saunaan asti, joten voit tilata juotavaa tai vaikka juustolajitelman saunakabinettiin. Kuvassa näkyvä, kannosta tehty pöytä on muuten kuulunut aikoinaan Kekkosen kaverille. Pöydässä on salalokero, jonne voi sujauttaa vaikka jallupullon ja uskotella kirkkain silmin, että vissyä me vaan juotiin.

Tullin sauna kokemuksia

Tullin sauna kokemuksia

Innostuin paikasta niin paljon, että vinkkasin opiskeluaikojen kaverit tänne saunomaan, kun kokoonnuimme Tampereelle viime viikonloppuna. Oli kuulemma kiva ja erilainen kokemus. Seuraavaksi olisi tarkoitus tyypata Tullin Saunan aamupala.

Kannattaa pitää silmällä myös ravintolan teematempauksia. Täällä työskentelee muun muassa Suomen parhaaksi nuoreksi kokiksi valittu Emmiina Lehtonen, ja tuttujen ja turvallisten ruokien lisäksi keittiö uskaltaa irrotella. Pari viikkoa sitten normaalin lounaan ohella tarjottiin hyönteisruokaa, esimerkiksi sirkkanäkkäriä ja matomunkkeja. Sain keittiössä pientä sneak peekia valmisteluista. Brunsseja on järjestetty muuan muassa riista- ja vegaaniteemoilla.

Tullin sauna kokemuksia

Dream Hostel & Hotel: Edulliset unet design-hotellissa

Samaan kokonaisuuteen Tullin Saunan kanssa kuuluu tien toisella puolella sijaitseva Dream Hostel & Hotel. Kun hotelli avattiin, ihmettelin, miksi sitä hehkutetaan niin paljon. Suhtauduin nimittäin epäluuloisesti hostelli-sanaan koettuani opiskeluaikoina yhteishuoneiden kiikkerät sängyt ja huonosti vetävät vessat.

Tarjolla on kuitenkin jotain aivan muuta kuin nuhjuisia kokolattiamattoja ja ahtaita käytäviä. Hotelli on sisustettu japanilais-skandinaaviseen tyyliin. Ilmassa tuoksuu vienosti puu, käytävät ja huoneet ovat vaaleita. Siellä täällä on mukavia oleskelunurkkia, joissa voi lueskella tai tehdä töitä.

Ei mikään ihme, että urbaaniin ympäristöön rakennettu keidas huomioitiin Dezeen-sivustolla. Se esittelee kansainvälistä, kiinnostavaa arkkitehtuuria ja designia.

Dreamissa on siis sekä hotelli- että hostellihuoneita. Hostellista löytyy 2 – 16 hengen yhteishuoneita, hotellissa vaihtoehtoja on yhden hengen huoneesta perhehuoneeseen. Hotellihuoneen saa halvimmillaan noin 65 eurolla, vuoteen hostellin makuusalista 23 eurolla.

Vaikka hotellihuoneet ovat pieniä, ne ovat kauniita ja vaaleita. Tämä ei myöskään ole mikään rymypaikka, vaan Dreamiin majoittuvat esimerkiksi Tampere-talon konserteissä käyvät kulttuuri-ihmiset.

Tampere Dream Hostel kokemuksia
Tampere Dream Hostel kokemuksia
Tampere Dream Hostel kokemuksia

Periscope: Kulinarismia koskimiljöössä

Saunan jälkeen suuntasimme illalliselle ravintola Periscopeen. Tämä on yksi Tampereen parhaista näköalaravintoloista, josta avautuu upea maisema Ratinan suvantoon ja sen tehdasmiljööseen. Periscope onkin niitä harvoja ostariravintoloita, joihin voin tulla muulloinkin kuin shoppaillessani.

Käydessäni Periscopen avajaisissa sain esimakua maailman eri keittiöille kumartavasta tyylistä. Ville käy täällä usein ja on kehunut ruoan laatua. Maisemat, korkea sali ja kattoterassi on hieno esitellä ulkomaalaisille vieraille.

Nyt pääsin maistelemaan Periscopen ruokia pidemmän kaavan mukaan. Menussa on sekä perinteisiä, yksi per syöjä -tyyliin tilattavia annoksia. Ydinidea on kuitenkin sosiaalinen syöminen. Listalla on useita 10 euron hintaisia, bistroannoksen kokoisia ruokia, jotka on tarkoitus jakaa seurueen kesken.

Meille tarjottiin jaettavaksi täydellisen al denteä lohta ja hekumallista, suolaisenmakeaa mukulaselleriä. Herkullinen ruoka katosi alta aikayksikön. Tarjoilijan suosittelema ruokamäärä, viitisen annosta neljää henkeä kohden, ei kyllä riittänyt meille päivän aktiviteettien jälkeen.

Itse suosittelisin kuutta annosta, ja jos iltaa vietetään pitkällä kaavalla, ruokaa voi aina tilata lisää. Ruoan laatu sen sijaan oli makujen ja kypsyysasteiden puolesta napakymppi.

Ravintola Periscope kokemuksia
Ravintola Periscope kokemuksia
Ravintola Periscope kokemuksia

Kumma: ginejä ja bistroruokaa boheemisti

Iltamme päättyi yöpalalle Kumma Junk Bar & Loungeen. Tämä on kivoimpia paikkoja, joissa olen hetkeen käynyt. Innostuin niin kovasti, että toin viikonloppuna opiskelukaverit tännekin. Helsinkiläiset huokailivat ihastuksesta – ja siitähän tamperelainen saa kiksit!

Kumman sisustus on nimensä mukaisesti kummallinen. On suksia, vanhoja pelikoneita ja 70-luvun muovituoleja. Vaikka paikan estetiikassa on harkittua nuhjuisuutta, ruoka ja juomat ovat tiukasti tätä päivää. Listalla on paljon vegaani- ja kasvisruokaa, mutta sitä ei erityisemmin alleviivata. Onpahan ruokaa siinä missä muukin.

Ginejä hyllyssä on toistakymmentä. Gt:tään voikin tuunata tiskillä vartin verran, kuten eräs asiaan vihkiytynyt teki viime viikonloppuna (se en ollut minä, olin se tuskissaan hikoileva tyyppi hifistelijän takana!).

Maistelimme vegaani-, liha- ja kalalajitelmat sekä juustoja. Ruoka oli häkellyttävän hyvää ja kauniisti aseteltua, vaikka se ei ole fine diningia, vaan bistroruokaa. Odottaisin saavani rennonhassussa paikassa vain burgereita, en friteerattua haukea. Ihan kuin olisi Berliinissä, tai ainakin Tallinnassa!

Ravintola Kumma kokemuksia
Kumma Tampere kokemuksia
Ravintola Kumma arvostelu
Ravintola Kumma arvostelu

Koe meidän Tampere

Tullin Sauna, Dream Hotel & Hostel, Periscope, ravintola Kajo, Dining 26, salakapakka Tiima, yökerho Doris ja Kumma ovat lanseeranneet nyt Koe meidän Tampere -konseptin. Ideana on myydä paketteja, joissa samalla rahalla saa niin majoituksen, löylyt kuin illallisenkin.

Pakettivaihtoehdot hintoineen löytyvät täältä. Omaan silmääni hinta-laatusuhde näyttää älyttömän hyvältä. Esimerkiksi ykköspaketissa majoitus Dreamin hotellihuoneessa, saunominen, illallinen ja sisäänpääsy Dorikseen maksaa illallispaikasta riippuen 149 – 169 euroa kahdelta. Siis kahdelta! Tuon summan saa yleensä uppoamaan jo pelkkään hotellihuoneeseen.

Jos siis asut ympäryskunnassa, tulee kannattavammaksi ottaa paketti kuin maksaa yötaksi kotiin. Ja onhan sitä itselläkin rientoja, jolloin olisi varmaan viisainta jäädä yöksi hotelliin ja keksiä koottuja selityksiä illan tapahtumista. Tekstiilineliö in my mind 4-eva (vain tietäjät tietää, mihin tällä viittaan ja erittäin hyvä niin 😀 ).

 

2 Kommenttia

  1. Oon ihan innoissani varannut pöydän tonne Tullin Saunan aasialaiselle brunssille jo viime viikolla! Vaikuttaa tosi kiinnostavalta niiden meininki, ja kiva kun noillekin nurkille tulee jotain brunssimahdollisuuksia lisää.

    • Mä haluaisin kans testata jonkun brunssin. Ja pitäisi kyllä mennä tonne vaikka miehen kanssa kaksin saunomaan ja syömään joku ilta. Kuulin jo vähän raflan viineistäkin, tosi kiinnostavan kuuloista. Tuolta voisi tehdä harvinaisempia löytöjä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.