Syökää kesäkurpitsaa, kiljutaan nyt kaikkialla, ja kuuliaisena kansalaisena minähän syön. Viime kesänä löysin Satu Koiviston nerokkaat halloumi-kesäkurpitsapihvit, joista muokkasin oman, kreetalaisittain maustetun versioni. Nyt ammensin inspiraatiota omasta ohjeestani, ja paistelin pannulla feta-kesäkurpitsapyörykät kreetalaisittain.
Tilliä, minttua ja sitruunaa
Mikä halloumi-kesäkurpitsapihveistä ja feta-kesäkurpitsapyöryköistä sitten tekee juuri kreetalaisia? Salaisuus on kahden yrtin yhdistelmä, nimittäin tillin ja mintun. Kasvisruoat maustetaan Kreetalla usein näillä kahdella yrtillä, mutta Suomessa kombo on harvinainen. Ylipäätään käytämme minttua aika vähän.
Se on harmi, sillä minttu on mahtava yrtti. Se on ensinnäkin helppo kasvattaa, vaikka parvekkeella. Minttu ei ole herkkähipiäinen veden ja valon suhteen. Kuha kastelet minkä kastelet, niin se lähtee yleensä rönsyilemään oman mielensä mukaan.
Rakastan myös mintun makua, etenkin juustoisissa ja mausteisissa ruoissa. Mielestäni minttu raikastaa fetaruoat kesällä paremmin kuin basilika. Ja jos tilli yhdistyy mielessäsi hieman tylsiin perinneruokiin, minttuun naitettuna sekin nousee aivan uudelle tasolle.
Paista kuumalla, älä sekoita liikaa
Feta-kesäkurpitsapyöryköissä on rapea, kunnolla tummunut pinta ja pehmoinen sisus. Jos pelkäät, että pyörykät eivät pysy kasassa, voit tehdä taikinasta myös pihvejä. Toinen vaihtoehto on paistaa pyörykät uunissa, joko pellillä tai muffinivuoissa.
Pyöryköiden paistamista ei kannata kuitenkaan jännittää liikaa. Pehmeät kasvispallerot pysyvät kasassa, kun paistat ne kunnolla kuumennetulla pannulla, etkä pyörittele palleroita koko ajan, vaan käännät ne vasta, kun toinen puoli on ruskistunut hyvin. Liian alhainen paistolämpötila ja pyöryköiden jatkuva möyhääminen lastalla taas rikkovat ne takuuvarmasti.
VINK: Fetapyöryköihin voi laittaa reilummin suolaa kuin halloumipihveihin. Paista ensin yksi testipyörykkä ja maistele, onko suolaisuus kohdillaan.
VINK VINK: Voit korvata korppujauhot pankojauhoilla tai hienolla leivänmurulla.
Feta-kesäkurpitsapyörykät kreetalaisittain
25 pyörykkää
- 400 grammaa eli 2 pientä kesäkurpitsaa
- 200 grammaa fetajuustoa
- 2 munaa
- 1 desi korppujauhoa
- 1 iso valkosipulinkynsi
- puolikkaan sitruunan raastattu kuori
- kourallinen tilliä/ruokalusikallinen kuivattua
- kourallinen minttua/ruokalusikallinen kuivattua
- rouhaus pippuria
- suolaa
- öljyä paistamiseen
- Esivalmistele ainekset. Pese kesäkurpitsa ja raasta se kuorineen karkeaksi raasteeksi. Puristele raasteesta runsain neste pois. Kuivaa feta talouspaperilla. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Pese ja raasta sitruunankuori.
- Sekoita kulhossa kaikki ainekset, maistele taikinaa ja lisää makusi mukaan suolaa. Anna taikinan vetäytyä viileässä puolisen tuntia.
- Muotoile taikinasta pyöryköitä. Lorauta pannulle öljyä ja kuumenna. Paista pyöryköitä pari pykälää keskilämpöä kuumemmassa lämpötilassa, reilut viisi minuuttia per puoli. Älä liikuttele pyöryköitä paiston aikana turhaan.
- Tarjoa kullanruskeiksi paahdetut pihvit vaikkapa jugurttikastikkeen kera.
Testasitko jo minttu-fetapastan?
Toinen ruoka, jossa fetan ja mintun jumalainen liitto pääsee oikeuksiinsa, on viime kesän hittiohjeeni, minttu-fetapasta. Tammelan K-Marketista loppui kuulemma hetkeksi minttu, kun kaikki lähikulmien tyypit tekivät tätä. 😀 Sitten, kun tomaattikausi loppuu, pastasta voi tehdä myös talviversion, johon tulee laadukkaita tölkkitomaatteja.
Testaamisen arvoinen on myös tomaatti-minttu-juustosalaatti. Varsinkin helteellä se on fressimpi vaihtoehto perinteiselle tomaatti-mozzarellalle. Olennainen osa salaattia ovat leipäkrutongit, jotka imevät itseensä hekumallisesti öljyä ja tomaatin mehua.
Lopuksi vielä pari ohjetta aikojen alusta, niissäkin yhdistelen minttua ja tilliä. Olen maustanut tällä yhdistelmällä muun muassa täytetyt paprikat, uunibroilerin ja kasvispellin. Kasvispellille kannattaa heittää myös kanelitanko makua tuomaan.
Jos paistaa näitä uunissa, millä lämpötilalla ja kuinka kauan?
Moi! Laittaisin 200 asteeseen noin 15-20 minuutiksi. Kypsymisaika riippuu pyöryköiden koosta ja siitä, miten tiiviisti asettelet ne pellille. Kannattaa laittaa mieluummin väljästi kahdelle kuin tiiviisti yhdelle pellille, niin tulee rapeita eivätkä höyrysty mössöksi. Silmätuntuma ja tikulla kypsyyden tarkistaminen ovat parhaat keinot arvioida sopivaa kypsymisaikaa. 🙂