Rakastan perinteistä lasagnea, mutta arkena yritän keksiä keinoja oikaista sen valmistamisessa. Olen myös tullut siihen ikään, jolloin harrastetaan puutarhanhoitoa ja käytetään sellaisia sanoja kuin ”bonuskertymä” ja ”kolesteroli”. Jälkimmäisen vuoksi halusin kehittää lassen, jossa olisi makua, mutta ei ihan järjettömästi kovaa rasvaa. Näin syntyi vähän kevyempi kasvislasagne, josta ei makua puutu.
Vegaaninen béchamel-kastike saa makua ravintohiivasta
En halunnut sekoittaa lasagnen béchamel-kastikkeeseen myöskään vegejuustoa, sillä niissä tuppaa olemaan kovaa rasvaa yhtä paljon kuin eläinperäisissäkin. Kaikki eivät vegejuustoista myöskään pidä. Vegaaninen valkokastike saikin nyt makua ravintohiivasta ja muskottipähkinästä.
Jos ravintohiiva ei ole tuttu juttu, täältä voit lueskella siitä lisää. Kyseessä on luonnollinen raaka-aine, jota käytetään mausteena myös monissa sekaruoissa. Ravintohiiva ei ole sama asia kuin leivontahiiva, eikä se yleensä turvota tai aiheuta vatsakipua, ei ainakaan minulle. Ravintohiivaa myydään myös nimellä oluthiiva. Se löytyy marketeista yleensä samasta hyllystä kuin soijarouhe, siemenet ja leseet.
Ravintohiivassa on mukavan juustoinen maku, ja käytän sitä usein juuston sijaan sekaruoissakin. Ravintohiiva on vähän kuin kuivattua parmesaanijauhetta, ja sillä saa näppärästi makua myös vaellusruokiin.
Edullinen kasvislasagne soijarouheesta
Jauhelihan korvasin kasvislasagnessa tummalla soijarouheella. Vaikka olisit paatunut lihansyöjä, kannattaa kokeilla soijaa, kun jauhelihahyllyt kuulemma ammottavat nyt tyhjinä. Soijarouhe on myös merkittävästi halvempaa kuin liha, eikä makueroa huomaa tällaisissa pitkään hautuneissa uuniruoissa.
Kuullotin soijarouheen ensin rapeaksi öljyn, sipulin, porkkanan ja varsisellerin kanssa. Lopuksi kumosin kattilaan tomaattimurskaa ja kasvisfondinapin. Käytän fondia aika harvoin, mutta vegeproteiinit kaipaavat sitä, koska niissä ei ole yleensä luontaista umamia.
Koska valkokastikkeessa ei ollut juustoa, ladoin lasagnelevyjen väliin myös ohuita kesäkurpitsasiivuja. Niistä irtoaa mukavasti kosteutta, joka mehevöittää pastalevyt.
Vegejuustoa ripottelin vain hieman lasagnen päälle. Sen voi jättää kokonaan poiskin, sillä myös panko- tai korppujauho tekee uuniruokaan rapsakkaan pinnan. Juusto tosin näyttää kuvassa harmillisen kuivalta, koska kuvasin ruoan vasta, kun se oli ollut yön yli jääkaapissa, eikä kuorrutetta saa mikrotuksella samanlaiseksi kuin se on uunituoreena.

Tee tätä uudestaan!
Vegaaninen lasagne maistui lapsille erinomaisesti. Esikoinen sanoi jo ennen kuin ensimmäinen lautasellinen oli syötyä, että ”tätä pitää tehdä pian lisää”. Hän ei varsinaisesti hangoittele kasvisruokaa vastaan, mutta joihinkin aineksiin on ollut totuttelemista. Kun lapsi ei edes kysynyt, että ”onks tässä lihaa”, päättelen, ettei hän tajunnut, että kyseessä oli kasvislasagne – tai sitten lasse oli niin hyvää, että hän ei välittänyt.
Oli miten oli, olen tekleeseeni tyytyväinen. Runsaalla juustolla kuorrutettu klassinen lasagne on edelleen hitaiden viikonloppujeni herkku, mutta välillä on kiva tehdä hiukan raikkaampi versio, joka ei kuitenkaan maistu ikävällä tavalla 90-luvun Painonvartijoiden reseptiltä. Nimimerkillä raejuustokastike never again…
VINK: Ole tarkkana, kun ostat soijamaitoa. Moni makeuttamatonkin soijamaito maistuu hennosti vaniljalta. Jos tuoteselosteessa on sana ”aromi”, maito todennäköisesti maistuu vaniljalle. Täysin neutraali, suolaiseen ruokaan sopiva soijamaito on Oddlygoodin luomusoijajuoma.
VINK VINK: Voit maustaa valkokastikkeen myös valko- tai viherpippurilla. Nämä pippurit ja muskotti ovat melko vahvoja mausteita. Lisää niitä vähän kerrallaan ja maistele kastiketta, jotta siihen ei tule tunkkaista makua.
VINK VINK VINK: Voit korvata varsisellerin puolikkaan nyrkin kokoisella palalla juuriselleriä tai palsternakkaa.
Fressi vegaaninen lasagne
6 – 8 annosta
Bolognesekastike:
- 1 keltasipuli
- 2 – 4 valkosipulinkynttä
- 1 teelusikallinen mietoa chilijauhetta/paprikajauhetta
- 2,5 desiä tummaa soijarouhetta
- 1 porkkana
- 1 varsisellerin varsi
- 1 litra eli 2 purkkia tomaattimurskaa
- 1 kasvisfondinappi
- 2 – 3 teelusikallista mieluisia Välimeren yrttejä, esim. basilikaa/timjamia/oreganoa
- suolaa
- pippuria
- sokeria
- reilusti oliiviöljyä kuullottamiseen
Valkokastike:
- 50 grammaa suolaista margariinia, esim. Eleplantia
- 0,75 desiä vehnäjauhoa
- 8 desiä maustamatonta soijamaitoa
- 0,75 desiä ravintohiivaa
- 0,5 – 1 teelusikallista viherpippuria/valkopippuria/muskottia
- suolaa
Lisäksi:
- 10 – 12 lasagnelevyä (täysjyvä)
- 1,5 kesäkurpitsaa
- korppu- tai pankojauhoa ja juustoraastetta pinnalle (vegaanista)
- Valmistele bolognesen ainekset. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Leikkaa sellerinvarsi pieniksi kuutioiksi. Kuori porkkana ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
- Lorauta kattilan pohjalle reilusti oliiviöljyä. Kuullota valko- ja keltasipulia sekä chilijauhetta pari minuuttia. Lisää kattilaan soijarouhe, selleri ja porkkana. Kuullota sekoitelleen toiset pari minuuttia.
- Lisää lopuksi kattilaan fondinappi ja tomaattimurska. Huuhtaise tomaattimurskatölkit ja kaada noin desi huuhteluvettä kastikkeeseen. Sekoita hyvin, maistele ja mausta kastike suolalla, pippurilla, yrteillä sekä noin 0,5 teelusikallisella sokeria. Anna bolognesen porista miedolla lämmöllä kannen alla, kun teet valkokastikkeen.
- Paloittele margariini pienen kattilan pohjalle ja lisää joukkoon jauhot. Pane levy keskilämmölle ja sekoittele jauho-rasvaseosta, kunnes se muuttuu notkeaksi tahnaksi. Älä kuitenkaan ruskista seosta tummaksi.
- Lisää kattilaan ensin soijamaito ja sen jälkeen ravintohiiva, molemmat parissa erässä ja koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Nosta levyn lämpöä, jotta kastike kiehahtaa ja sakeutuu, mutta älä lopeta sekoittamista missään vaiheessa. Kun kastike alkaa kuplia, se muuttuu nopeasti paksuksi. Ota kattila tässä vaiheessa pois liedeltä. Maistele ja mausta kastike suolalla ja pippurilla tai muskotilla.
- Anna molempien kastikkeiden jäähtyä hetki. Leikkaa sillä välin kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi.
- Öljyä uunivuoka. Levitä vuoan pohjalle ensin bolognesekastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä. Levitä lasagnelevyjen päälle bolognesea, valkokastiketta ja kesäkurpitsasiivuja. Rouhaise kurpitsasiivujen päälle kevyesti suolaa. Levitä niiden päälle taas lasagnelevyjä ja muita täytteitä edellä kuvatussa järjestyksessä. Viimeisenä kerroksena tulisi olla valkokastiketta.
- Ripottele lasagnen pinnalle panko- tai korppujauhoa. Paista lasagnea uunin alatasolla 200 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes pastalevyt ja kesäkurpitsasiivut ovat pehmeitä. Ripottele juusto lasagnen päälle paiston puolivälissä, jotta se ei tummu liikaa.

Kasvislasagneja ja vegemakaronilaatikoita
Jos taas haluat mättää juustoa, täältä pesee: kahden juuston sienilasagneen tulee sekä ricottaa että oma juustonsa valkokastikkeeseen. Jos sinulla ei ole kantarelleja, myös tatit, rouskut ja korvasienet sopivat hyvin tähän ruokaan.
Munakoiso-pinaattilasagne taas on ns. valkoinen lasagne. Siihen ei tule tomaattipohjaista bolognesea, vaan munakoisoa ja pinaattimuhennosta sekä juustoista valkokastiketta.
Villen mehevä kasvismakaronilaatikko on meidän arkiruokaamme. Tämä ohje on helppo veganisoida: ripotat vain pinnalle vegejuustoa tai jätät sen pois. Laatikko ei kaipaa ketsuppia, sillä makaronin joukkoon sekoitetaan maukas tomaattikastike.
Makaronilaatikkolasagne on nimensä mukainen hybridi, josta tuli muutama vuosi sitten somehitti. Tähän kasvismakaronilaatikkoon tulee lasagnesta tuttua valkokastiketta, ei tomaattia. Voit napata vegaanisen valkokastikkeen ohjeen tästä postauksesta ja hyödyntää sitä makaronilaatikkolassessa!