Pullapohjaan tehdyt piirakat ovat olleet minulle vaikeita. Olen syönyt liian usein mauttomaan ja kuivaan pohjaan tehtyä piirakkaa, joka on tuntunut raaka-aineiden hukkaamiselta. Löydettyäni vihdoin hyvän pullataikinaohjeen tajusin, että vika ei ole ollut minussa, vaan pohjassa. Liian moni pulla kun on mautonta ja kuivaa. Sitruunarahkapiirakka pehmoiseen pullapohjaan taas on nimensä mukainen, upottava kuin suloinen päiväuni.
Öljyyn ja veteen tehty pulla on pehmeää
Pullaheräämiseni alkoi, kun kokeilin munatonta ja maidotonta pullataikinaa. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin tämän voin ja punaisen maidon voimaan vannovan kansan korvaan: vegaaninen pulla on parasta!
Munaton, veteen ja öljyyn tehty pulla on uskomattoman kimmoisaa. Tavallinen pulla kuivahtaa usein jo pari tuntia paistamisen jälkeen. Vegaaninen pulla taas pysyy pehmoisena jopa kolme päivää.
Pulla kannattaa tehdä vesi-öljytaikinaan varsinkin silloin, jos siihen tulee täytettä, kuten voisilmä, tai taikinasta tehdään korvapuusteja tai boston. Jos tekisin täysin plainia vegaanista pullaa ilman mitään höysteitä, käyttäisin rasvana ehkä maukasta Eleplantia.
Lusikoitavan samettinen pohja
Nyt selätin kammoni pullapohjaisiin piirakoihin. Tein rahkapiirakan pohjan puolikkaasta pullataikinannoksesta. Täytteen taas tein tavallisesta maitorahkasta ja munista. Mmmmmm!!!!!! Pohjasta tuli niin pehmeää, että se piti syödä lusikalla. Eipä ole koskaan ennen käynyt näin pullapohjaisen piirakan kohdalla.
Koska pääsiäinen on oven takana, maustoin rahkapiirakan sitruunalla. Tämä rahkatäyte on myös hieman juoksevampi kuin muissa rahkapiirakkaohjeissani. Lisäsin rahkaan kermaa siltä varalta, jos pulla sattuisi kuitenkin kuivumaan. Ei kuivunut, joten halutessasi voit tehdä kiinteämmän täytteen pelkästä rahkasta ja munista.
VINK: Jos teet täytteen pelkästä rahkasta ja munasta, käytä sitä hieman enemmän kuin ohjeessa, esim. 600 grammaa.
VINK VINK: Piirakan reunat voi voidella myös rahkalla.
Rahkapiirakka pehmoiseen pullapohjaan
Pieneen ja korkeareunaiseen, noin 30 x 40 -senttiseen uunipeltiin
Pullapohja:
- 2,5 desiä 42-asteista vettä
- 1 pussi eli 11 grammaa kuivahiivaa
- 1 desi rypsiöljyä
- 1 desi sokeria
- 1 – 2 teelusikallista kardemummaa
- 0,5 teelusikallista vaniljasokeria
- 0,5 teelusikallista suolaa
- 6 – 7 desiä puolikarkeita vehnäjauhoja
Rahkatäyte:
- 500 grammaa maitorahkaa
- 2 desiä vispikermaa
- 3 kananmunaa
- 1 desi sokeria
- 0,5 desiä sitruunamehua
- 2 teelusikallista raastettua sitruunankuorta
- 2 teelusikallista vaniljasokeria
Voiteluun:
- kananmunaa tai rahkaa
- Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi eli 42-asteiseksi. Liuota hiiva kädellä veteen.
- Sekoita joukkoon öljy, sokeri, vaniljasokeri, suola, kardemumma ja 3 desiä jauhoja. Vatkaa seos tasaiseksi sähkövatkaimella, yleiskoneella tai käsin.
- Kun seos on tasainen, ala lisätä jauhoja taikinaan noin 1 desi kerrallaan. Vaivaa voimakkaasti yhteensä puolisen tuntia, jotta taikinaan tulee kunnon sitko. Taikinassa on tarpeeksi jauhoja, kun taikina alkaa muistuttaa ilmavaa palloa, jonka reunat irtoavat helposti kulhosta. Taikina saa kuitenkin tuntua kädessä hieman kostealta. Jos taikina tuntuu muovailuvahamaiselta, jauhoja on liikaa.
- Anna taikinan nousta kulhossa 10 – 15 minuuttia. Pidemmästä kohotuksesta ei ole haittaa, mutta se ei ole välttämätöntä.
- Levitä leivinpaperiarkille jauhoja. Muovaile pullataikinasta käsin ja kaulimella hieman arkkia pienempi levy. Nosta leivinpaperilla oleva pullapohja pellille ja painele taikinaa pellin reunoille. Anna taikinapohjan kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia, mieluummin lähemmäs tunnin.
- Tee rahkatäyte, kun taikina kohoaa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja munat. Maistele ja mausta seos sitruunan mehulla ja kuorella, sokerilla ja vaniljasokerilla.
- Levitä rahkaseos pullataikinapohjan päälle. Voitele piirakan reunat. Paista rahkapiirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat kullankeltaiset eikä täyte hylly.
- Anna piirakan jäähtyä ja hyytyä ennen tarjoilua.

Pehmeät pullat ja hedelmärahkapiirakat
Linkataas tähän vielä täydellisen pehmeiden pullien ohje toistamiseen. Huomaa, että tuo taikina on puolet isompi kuin rahkapiirakan.
Jos taas haluat tehdä rahkapiirakan kakkupohjaan, luotto-ohjeeni on tässä. Alun perin se on Vappu Pimiän, ja olen modannut reseptiä hieman oman makuni mukaan. Persikkarahkapiirakassa on makea ja muheva pohja ja raikas, melko vähäsokerinen rahkatäyte.
Saman rahkapiirakan voi tehdä myös sitrustäytteellä, vaikkapa veriappelsiinista. Pääsiäisenä ja jouluna rahkapiiraan voi maustaa myös luumuhillolla ja kuorruttaa marinoiduilla luumuilla, mmm!