Meillä syödään makaronilaatikkoa vähintään kerran kuukaudessa. Se on yksi lasten ja koko perheen lempiruoista, edullinen ja riittoisa. Olemme tehneet makaronilaatikkomme jo vuosia kasvisversiona, meille tämä on siis ihan tavallinen makaronilooda. Kunnia reseptistä muuten kuuluu puolisolleni. Pyysin häntä kirjaamaan ohjeen ylös ja tässä se on: Villen mehevä kasvis-makaronilaatikko.
Juurekset antavat kasvisruokaan makua
Munamaidolla vai ilman? Liha- vai kasvisliemeen? Makaronit raakoina vai keitettyinä laatikkoon? Parhaan makaronilaatikon ohjeita on yhtä monta kuin syöjiäkin, enkä kiistele makuasioista. Meidän poppoollemme maailman paras kasvis-makaronilaatikko nyt on tämä, sinun lempiohjeesi voi olla aivan erilainen ja se on täysin fine.
Villen kasvis-makaronilaatikko on pirun hyvä ensinnäkin siksi, että siinä on kasviksia. Kyseessä ei siis ole pelkästä makaronista ja kasvisproteiinista koostuva seos. Mielestäni se maistuu aika tylsältä, samoin aivan tavallinen jauheliha-makaronilaatikko.
Meidän makaronilaatikossamme on aina niitä kasviksia, mitä nyt juuresboksista löytyy ja sesongissa on. Ainakin porkkanaa ja sipulia, toisinaan palsternakkaa tai kaalia, kesällä kesäkurpitsaa. Suosittelen lisäämään hieman kaalia oikeastaan kaikkiin kasvispohjaisiin laatikoihin, muhennoksiin ja keittoihin. Se tuo vegepöperöihin herkullista umamisuutta ja ehkäisee ruoan kuivumista, sillä kaalissa on runsaasti nestettä.
Proteiinina käytämme yleensä sellaisenaan käyttövalmista härkistä tai nyhtökauraa. Härkis-makaronilaatikossa härkäpavun maku ei mielestäni pomppaa liikaa esille, koska ruoassa on hyvä maustekastike. Ruokaisuutta on kuitenkin kunnolla. Myös vanha kunnon soijarouhe sopisi tähän mainiosti.
Lisää munamaitoon tomaattimurskaa
Toisinaan teemme laatikon vegaanisesti, siis ilman munia ja maidon sijaan kaurakermasta. Nyt kaapissa oli toiselle lapselle ostettua lehmänmaitoa, joten käytimme sitä.
Makaronilaatikko on meillä hyvässä mielessä jämien loppusijoituspaikka, jonka ohje elää sen mukaan, mitkä elintarvikkeet ovat menossa vanhaksi. Joukkoon päätyy joskus pizzakastikkeen loppu, joskus kaura- tai creme fraichea.
Kasvisten lisäksi ohjeessa on kuitenkin toinen kivijalka, joka on ja pysyy: tomaattimurska tai -pyre. Kun tomaattia lisää jo laatikkoon, ei ketsuppia tarvita (ainakaan aikuiset). Myös tomaatti tuo makaronilaatikkoon ihanaa umamisuutta, jota kasvisruoka kaipaa.
Makaronit Ville esikypsentää kevyesti. Täysin raaka pasta kun imee niin paljon nestettä, että laatikko voi kuivahtaa. Hyvin kevyt esikeittäminen kuitenkin riittää.
Joskus laatikon pinnalle ropsitaan juustoa, joskus korppujauhoa, joskus ei mitään. Joidenkin mielestä kuori on makaronilaatikon paras osa. Olin ennen samaa mieltä. Sitten tajusin, että se sisälmyskin on hyvää, kunhan sen maustaa kunnolla.
VINK: Annoksesta tulee iso vuoallinen, sillä teemme laatikkoa lapsiperheen useamman päivän tarpeisiin. Jos taloutesi on pienempi, puolita annoskoko.
VINK VINK: Jos teet pienemmän annoksen, muista, että se myös kypsyy nopeammin.
VINK VINK VINK: Voit korvata sipulin ja valkosipulin parilla teelusikallisella sipulijauhetta. Se sopii hyvin uuni- ja pataruokiin.
Mehevä härkis-makaronilaatikko
Iso vuoallinen eli 8 – 12 annosta
Laatikko:
- 450 grammaa eli 2 pakettia härkistä
- 2 keltasipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- Nyrkin kokoinen pala eli noin 150 grammaa kaalia
- 2 porkkanaa
- 600 grammaa eli reilu pussillinen makaronia
- 2 teelusikallista suolaa
- 2 ruokalusikallista sokeria
- muutama rouhaus mustapippuria
- öljyä kuullottamiseen
Maustekastike:
- 6 desiä maitoa/kasvimaitoa/kasvikermaa
- 2 purkillista eli noin 900 grammaa tomaattimurskaa
- 4 munaa
- ripaus suolaa
- muutama rouhaus mustapippuria
- Vettä makaronin keittämiseen
Halutessasi pinnalle:
- Juustoraastetta, korppujauhoa tai näiden seosta
- Esivalmistele ainekset. Kuori sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Leikkaa kaikki makaronilaatikkoon tulevat kasvikset pieneksi silpuksi.
- Lorauta pannulle pari ruokalusikallista öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia ja sokeria pari minuuttia. Lisää pannulle kaali- ja porkkanasilppu ja jatka kuullottamista. Kun kasvisten koko on supistunut noin kolmanneksella, lisää pannulle härkis. Maistele ja mausta seos suolalla ja pippurilla.
- Kiehauta makaroneja viitisen minuuttia runsaassa suolavedessä. Ne saavat jäädä puoliraaoiksi. Siivilöi makaronit vedestä.
- Lisää vuokaan vuorotellen härkis-kasvisseosta ja makaroneja. Sekoittele.
- Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito ja tomaattimurska. Huuhtaise tomaattimurskatölkit pienellä vesitilkalla ja kaada myös se nesteeseen. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.
- Kaada maustekastike tasaisesti vuokaan. Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta tai korppujauhoa.
- Paista laatikkoa 200 asteessa alatasolla reilu tunti, kunnes munamaito on hyytynyt ja laatikko on kiinteää. Jos pinta tummuu nopeasti, peitä se foliolla tai leivinpaperilla.
Makaronilaatikko Koskenlaskijalla tai vaikka béchamelkastikkeella
Hahaa, löysin arkistojen kätköistä ikivanhan ohjeeni, Koskenlaskijalla höystetyn makaronilaatikon. Muistan, että tuo ohje oli vuosia yksi blogini luetuimmista, vaikka en ole sitä vuosiin tehnyt, ja härkiksestä tehty makaronilaatikko on nykyään yleisin versiomme.
Jos taas haluat nostaa makaroniloodan seuraavalle tasolle, testaapas makaronilaatikkolasagne. Kyllä, luit oikein. Kyseessä on makaronilaatikko, johon kaadetaan munamaidon sijaan béchamelkastike. Mikä pyhäinhäväistys! Kotiliesi teki reseptistä jutun, ja kohu on valmis aina, kun lehti jakaa jutun somessa. Kyllä ei ole makaroonilaatikko jos on valkokastike mukana! Kyllä ei oo makaroonilaatikko jos ei oo lihaa joukossa!
Lapsuusherkuista tuli mieleen myös italianpata, jonka teen joskus alusta lähtien itse – jumalattomana vegaaniversiona. 😀 Tulee todella hyvää ja konstailematonta, suosittelen lämmöllä.